Panasonic ukázal kompakt, ktorý si poradí s autoportrétmi

Kompakt Lumix GF7 s vymeniteľnými objektívmi má displej, ktorý po vyklopení automaticky aktivuje režim "selfie". Fotoaparát zachytí aj časozberné videá vo Full HD a cez Wi-Fi dokáže komunikovať s mobilom a tabletom.

20.01.2015 18:17
Panasonic, GF7, kompaktný fotoaparát, kompakt Foto:
Nový kompakt od Panasonicu s vymeniteľnými objektívmi dokáže zachytiť "selfie" aj časozberné videá.
debata

Klasické kompaktné fotoaparáty z trhu postupne vytláčajú smartfóny s lepšími snímačmi a dokonalejšou optikou. Obrazová kvalita je síce stále neporovnateľná, no rovnako neporovnateľný je aj komfort pri používaní. Väčšina veľkých výrobcov fotoaparátov, s výnimkou Canonu, sa preto viac sústredila na kompakty s vymeniteľnými objektívmi, ktoré prinášajú kompromis medzi všestrannosťou veľkej zrkadlovky a rozmermi malého kompaktu. Na vlnu hybridných kompaktov nasadol aj Panasonic, ktorý v týchto dňoch predstavil svoj ďalší model s vymeniteľnými objektívmi, Lumix GF7.

Hybridný kompakt si veľmi jednoducho poradí s autoportrétmi
Lumix GF7 v zásade nevyčnieva z radu podobných kompaktov, s aktualizovaním modelov pre tento rok sa Panasonic pokúsil viac priblížiť súčasným trendom – napríklad trendu autoportrétov (z angl. selfies). Fotoaparát má dotykový displej s uhlopriečkou 7,6 centimetra (s rozlíšením 1,04 milióna bodov), ktorý je možné vyklápať a otáčať o 180 stupňov. Akonáhle ho užívateľ vyklopí smerom dopredu, veľmi prakticky sa fotoaparát prepne do režimu snímania autoportrétov. Pri následnej úprave snímky dokáže systém automaticky vyhladiť vrásky alebo rozostriť pozadie.

Väčší snímač má priniesť menej šumu a vyššiu kvalitu obrazu
Fotoaparát je vybavený snímačom Digital Live MOS s rozlíšením 16 Megapixelov. Väčší snímač, ktorého rozmery ale výrobca neuvádza, by mohol priniesť menej šumu a vyššiu kvalitu obrazu. Napokon nepriamo o tom hovorí aj Panasonic, ktorý pre efektívnejšie odstránenie šumu najmä v zhoršených svetelných podmienkach využíva aj výkon obrazového procesora Venus Engine. S kompaktom je možné natáčať aj videá vo Full HD rozlíšení v dvoch formátoch (AVCHD Progressive a MP4). Pri natáčaní je možné využiť režim časozberného snímania, virtuálne rozhýbať statické objekty alebo meniť bod zaostrenia dotykom prsta alebo ponechať ostrenie výlučne na automatike, ktorá si poradí aj s objektami v pohybe. Kompakt je cez domácu Wi-Fi sieť možné spojiť s telefónom alebo smartfónom a toto zariadenie následne využiť ako externý displej alebo diaľkové ovládanie.

Panasonic začne model Lumix GF7 dodávať na európske trhy koncom marca, v troch farebných prevedeniach (striebornej, čiernej a bielej), zatiaľ bez upresnenia ceny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hybridný fotoaparát #kompakt #Panasonic #selfie #autoportrét #Lumix GF7