Pozor na televízory, môžu vás odpočúvať, varuje Samsung

Môže elektronika v domácnosti ľudí odpočúvať? Televízory Samsung s prívlastkom Smart údajne môžu zaznamenať hlasové príkazy a poskytovať ich tretím stranám za účelom skvalitnenia služieb. Samsung upozorňuje, že si treba dať pozor na vyslovenie citlivých informácií a osobných údajov.

10.02.2015 16:40
televízia, televízor Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Inteligentné spotrebiče v domácnosti neprinášajú len zvýšený komfort pre jej členov, ale ich používanie môže mať aj viacero úskalí. Na jedno z nich upozornili redaktori spravodajského magazínu Daily Beast, ktorí si detailne preštudovali podmienky používania, ktoré Samsung sprístupnil svojim zákazníkom. Okrem iného sa v nich uvádza, že televízor môže “odpočúvať” ľudí a tieto informácie následne zasielať či už na serveri spoločnosti alebo poskytovať aj tretím stranám. Dôvod je podľa Samsungu prostý – zlepšovanie služieb a možností ich využívania.

Pred televízorom si trebať dávať pozor na to, čo poviete
Televízory Samsung z radu Smart TV obsahujú funkciu hlasového asistenta, pomocou ktorej je možné na diaľku zariadenie ovládať. Analýza príkazov ale často neprebieha len v zariadení samotnom, ale dáta sú odosielané aj na servery spoločnosti. Prístup k nim môžu mať aj tretie strany, menovite dodávatelia technológií pre rozpoznávanie hlasu. Predpokladom je ale aktivované internetové pripojenie na televízore, ktoré si môže užívateľ pre pokoj v duši deaktivovať. Tým však bude ochudobnený o mnohé inteligentné funkcie, ktoré sú podstatou televízorov s prívlastkom Smar­t.

podmienkach používania, ktoré má Samsung verejne prístupné na svojej domovskej stránke sa uvádza, že niektoré príkazy, ktoré sú zadávané v rámci funkcie hlasového rozpoznávania môžu byť poskytnuté tretím stranám. Tretie strany môžu tieto dáta využiť pri konvertovaní hlasu na text alebo aj na ďalšie účely, ktoré s funkciou súvisia. “Berte prosím na vedomie, že ak vaše frázy obsahujú osobné či iné citlivé informácie, budú tieto informácie spolu s ostatnými získanými informáciami poskytnuté tretej strane,” uvádza sa v podmienkach.

Dobrý úmysel má mnohé úskalia. Predovšetkým bezpečnosť
Úmysel Samsungu informovať užívateľov o možnom zaznamenávaní ich hlasu bol síce dobrý, no bezpečnostní experti v tejto súvislosti dvíhajú varovný prst. Ak sa Samsung verejne prizná k tomu, že jeho spotrebiče môžu ľudí odpočúvať, hoc len za účelom skvalitňovania služieb a analýzy dát, je veľmi pravdepodobné, že rovnako s dátami narábajú aj iní výrobcovia. Spoločnosť síce argumentuje tým, že užívateľa televízor na hlasový odposluch upozorní neprehliadnuteľným logom mikrofónu na obrazovke, nemusí tomu tak byť vždy. Pre hackerov sú inteligentné spotrebiče v domácnostiach horúcou témou, keďže ich zabezpečenie nie je ani zďaleka ideálne. Zrejme preto nepotrvá dlho, kým sa domácnosti stanú stanú číslom jeden v zozname ich potenciálnych o­betí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #odpočúvanie #hackeri #Smart TV #chytrý televízor