Európu zaplavia lacné spotrebiče čínskeho výrobcu Xiaomi

Čínsky obor Xiaomi sa už v Európe nebude spájať len so smartfónmi. Prostredníctvom distribútora chce predávať aj bežnú elektroniku a za zlomok ceny konkurenčných výrobkov.

14.02.2015 14:20
Xiaomi for sale Foto:
Obchod Xiaomi for sale bude Európanom ponúkať nie len smartfóny ale aj ďalšie spotrebiče.
debata (25)

Značku Xiaomi v súčasnosti európski spotrebitelia poznajú len ako výrobcu telefónov. Čínsky obor, ktorého hodnotu analytici odhadujú na 45 miliárd dolárov, však vyrába aj veľké množstvo spotrebnej elektroniky, ktorá sa mimo Ázie bežne nepredáva. To sa môže čoskoro zmeniť. Spoločnosť plánuje vo viacerých krajinách sprístupniť svoj značkový online obchod, ktorý by mohol na starý kontinent priniesť ďalšie výrobky vrátane televízorov, slúchadiel, set-top-boxov, úložných zariadení a fitnes pomôcok.

Lacné smartfóny sú len začiatok. Xiaomi ponúkne aj čiernu techniku
Európskych spotrebiteľov by mohla „zlomiť“ najmä mimoriadne nízka cena. Práve cena sa aj v prípade smartfónov ukázala ako kľúčová. Len pre porovnanie vlajkovú loď Mi4 Xiaomi na domácom trhu predáva za cenu približne 320 dolárov. Bez problémov sa ale môže porovnávať s prístrojmi, ktorý cena je až dvojnásobne vyššia. „Možno to nie je najlepší produkt na trhu, ale produkt s najlepšou kombináciou ceny a veľmi dobrého spracovania,“ tvrdí expert na firemnú stratégiu z Cheung Kong Graduate School of Business v Pekingu, Bing-Sheng Teng. Len v minulom roku Xiaomi predalo viac ako 60 miliónov smartfónov a oproti roku 2013 strojnásobilo svoj obrat. V Číne dokonca firma predáva viac smartfónov s Androidom ako dlhodobo úspešný Samsung.

Zámer Xiaomi preniknúť na zahraničné trhy s novými produktami potvrdzuje aj oficiálne vyhlásenie spoločnosti, v ktorom oznámila, že v Spojených štátoch sprístupni svoj online obchod. Ponúkať v ňom bude predovšetkým menej známe produkty, smartfóny v katalógu budú chýbať aj naďalej. Xiaomi svoje telefóny v Spojených štátoch oficiálne nemôže predávať, nakoľko nesplnili prísne podmienky na udelenie potrebných certifikátov.

Lokalizáciu softvéru zabezpečí európsky distribútor
V najbližších týždňoch by malo Xiaomi prostredníctvom svojho distribútora spustiť svoj online obchod aj v Európe. Na domovskej stránke obchodu Xiaomi For Sale sa aktuálne zobrazuje logo spoločnosti s informáciou “blíži sa európska revolúcia”. Podľa informácií českého spravodajského serveru Živě.cz bude obchod prevádzkovať nezávislý európsky distribútor, ktorý bude produkty nakupovať priamo z Číny. Jeho úlohou bude takisto zabezpečenie lokalizácie produktov, ktoré sú zatiaľ dostupné len s anglickým alebo čínskym menu. V ponuke by sa následne mohol objaviť aj 4K televízor s označením 4K Mi TV s Androidom, ktorý Xiaomi v Číne predáva za 3999 jüanov (približne 560 eur). Ako uvádza Živě.cz, množstvo dostupných produktov bude závislé výlučne na distribútorovi a jeho spolupráci s komunitou zabezpečujúcou lokalizáciu. Zatiaľ nie sú známe informácie o krajinách, do ktorých bude distribútor produkty zasielať.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #spotrebiče #televízor #Xiaomi #Xiaomi for sale #Mi4