Okuliare od Sony mieria do predaja. Sú nepraktické a drahé

Okuliare od Sony, ktoré mohli konkurovať Google Glass, sú sklamaním. Za viac než 800 eur ponúkajú jednofarebný displej, nepraktickú konštrukciu a veľmi slabú výdrž.

17.02.2015 21:30
Sony SmartEyeglass, inteligentné okuliare Foto:
Inteligentné okuliare SmartEyeglass od Sony majú bizarný dizajn a nepraktickú konštrukciu.
debata (1)

Tam, kde jeden zlyhá, nastúpi ďalší. Po tom, čo Google oznámil, že svoj projekt Glass odkladá na neurčito, k inteligentným okuliarom sa prihlásila ďalšia firma. Príležitosti sa chce chopiť spoločnosť Sony, ktorá začala prijímať objednávky na okuliare SmartEyeglass. Rovnako ako v prípade Google Glass dokážu nositeľovi v spojení s Androidom sprístupniť rozšírenú realitu. Obraz sa však nepremieta len na postranný polopriehľadný hranol ale na obe sklá.

Okuliarom chýba farebný displej aj vyššie rozlíšenie
Ak sa nájde niekto, kto od okuliarov SmartEyeglass očakáva farebný obraz vo vysokom rozlíšení, bude sklamaný. Súčasťou skiel s 85-percentnou priepustnosťou svetla je vrstva s monochromatickým displejom, ktorý objekty zobrazí len v jednej farbe, a to v zelenej. Displej má rozlíšenie len 419 × 138 bodov. Okuliare s mobilom alebo tabletom komunikujú cez Bluetooth, v staršej verzii 3.0.

Okuliare Sony SmartEyeglass využívajú batériu... Foto: Sony
Sony SmartEyeglass, inteligentné okuliare Okuliare Sony SmartEyeglass využívajú batériu ukrytú v diaľkovom ovládači.

Sony podcenilo očakávania trhu. Okuliare sú nepraktické a majú vysokú cenu
Okuliare od Sony majú veľmi výstrednný a najmä nepraktický dizajn. Do robustného tela sa výrobcovi podarilo vtesnať akcelerometer, gyroskop, senzor okolitého svetla a kameru s rozlíšením 3 Megapixely. Hmotnosť 77 gramov ale nie je najnižšia, okuliare sa preto nehodia na dlhodobé nosenie. Ďalším veľmi nepraktickým a rušivým elementom je diaľkový ovládač, ktorý je s okuliarmi napevno spojený pomocou krátkeho kábla. Ovládač obsahuje reproduktor, dotykový senzor a predovšetkým batériu. Kapacitu batérie síce výrobca neuvádza, no na oficiálne stránke sa chváli veľmi skromnou, len 150-minútovou, výdržou na jedno nabitie.

Okuliare SmartEyeglass od Sony.

Je zrejmé, že spoločnosti Sony v tomto smere už dávno ušiel vlak. Podobný výkrik o pozornosť nemožno označiť za nič iné, než mrhanie času, energie a úsilia. Ak neúspech Google Glass na niečo poukázal, tak to bolo predovšetkým spojenie zlého načasovania, nedokončeného produktu a vysokej ceny. Pomerne vysokú latku, ktorú Google nasadil, ale Sony s produktom SmartEyeglass preskočiť pravdepodobne nedokáže. Je preto len veľmi diskutabilné, koľko ľudí prejaví o 804-eurové okuliare úprimný záujem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #Google Glass #inteligentné okuliare #SmartEyeglass