Prelomový MacBook má len jediný konektor a hrúbku 13 milimetrov

MacBook Air našiel premožiteľa. Nový MacBook vykročil vlastnou cestou a je ešte tenší, ľahší, s nadštandardnou výdržou na batériu a s Retina displejom. Záujemca si však výrazne priplatí.

10.03.2015 07:00
MacBook, notebook, Apple Foto:
Apple predstavil nový MacBook, ktorý je nepriamym nástupcom MacBooku Air.
debata

Tí, ktorí očakávali novú generáciu MacBooku Air, sa napokon nedočkali. Namiesto neho Apple predstavil nový notebook, ktorý má byť podľa slov generálneho riaditeľa Tima Cooka prelomový. “Predaje notebookov medziročne klesli o tri percentá, zatiaľ čo predaje MacBookov v minulom roku vzrástli o rekordných 21 percent,” uviedol na Cook. Je však zrejmé, že Apple si takisto uvedomuje v akom životnom cykle sa jeho počítače nachádzajú, s novinkami, ktoré majú nejeden prívlastok “naj” preto musí firma prichádzať na trh častejšie než kedykoľvek predtým.

Nový MacBook nie je ďalším MacBookom Air. Najmä kvôli cene
Apple na svojej marcovej tlačovej konferencii predstavil nový MacBook, ktorý nie je priamym nasledovníkom MacBooku Air, ale len jeho blízkym príbuzným. Dôvodom je najmä cena. Nový notebook, ktorý sa podľa spoločnosti pýši hneď niekoľkými “naj” je pridrahý na to, aby si ho mohol Apple dovoliť predstaviť ako nástupcu MacBooku Air. S cenou 1299 sa blíži k profesionálnym MacBookom Pro, papierovo ale stále zostáva v kategórii ľahkých, prenosných notebookov, ktoré neohúria výkonom ale najmä výdržou na batériu.

Nový MacBook má len jediný konektor, ktorý... Foto: Apple
MacBook, notebook, Apple Nový MacBook má len jediný konektor, ktorý slúži na nabíjanie, prenos dát aj obrazu.

Hmotnosť 900 gramov a hrúbka len 13 milimetrov
MacBook s 12-palcovým displejom má jednoliaty dizajn, namiesto plastových kĺbov pri displeji výrobca použil tenké kovové pánty a celá konštrukcia je preto čistá, bez rušivých prvkov. Prvým naj, s ktorým sa Apple pochválil je hmotnosť, ktorá klesla na dve libry. Ani 900 gramov čistej hmotnosti ale z MacBooku nerobí najľahší notebook vo svojej triede. Druhým naj je hrúbka. MacBook s 13,1 milimetrami je o 24 percent tenší než 11-palcový MacBook Air a v tomto smere možno bez pochýb hovoriť o najtenšom počítači v histórii firmy.

Dizajnéri s museli popasovať s batériou aj umiestnením portov
Rozmery dizajnérov a konštruktérov výrazne limitovali a museli si preto poradiť s umiestnením portov a rozložením batérie. To, čo niektorí ocenia, iných zrejme nepoteší. Namiesto dvoch USB portov, čítačky kariet a portu pre pripojenie externého displeja bude MacBook vybavený len jedným univerzálnym konektorom typu USB-C, ktorý bude slúžiť tak pre dátové transfery cez USB, prenášanie obrazu ako aj nabíjanie. Konektor typu USB-C by sa mal podľa slov Tima Cooka objaviť čoskoro štandardne aj v ďalších produktoch. Batéria bude po novom “vrstvená” tak, aby zapadala aj do užších hrán konštrukcie a vyplnila tak prakticky všetok voľný priestor. Následná výdrž, o ktorej Apple bez ostychu hovorí ako o celodennej, sa v skutočnosti pohybuje okolo deviatich hodín pri surfovaní na internete so zapnutými Wi-Fi, respektíve desiatich hodín pri sledovaní videí cez iTunes.

Batéria v MacBooku vypĺňa prakticky každé voľné... Foto: Apple
MacBook, notebook, Apple Batéria v MacBooku vypĺňa prakticky každé voľné miesto.

Kvôli prepracovanému dizajnu, ktorého východiskom boli najmä kompaktné rozmery, musel Apple navrhnúť novú klávesnicu a touchpad. Klávesy majú aj naďalej plnú veľkosť, vďaka novému mechanizmu (motýlí mechanizmus namiesto nožnicového) sú o 40 percent tenšie, navyše stláčanie má byť aj oveľa presnejšie. Každá klávesa bude mať vlastnú LED diódu, čo má zaručiť konštantné podsvietenie.

Klávesnica MacBooku má bežné rozmery, klávesy... Foto: Apple
overview keyboard on large Klávesnica MacBooku má bežné rozmery, klávesy sú ale o 40 percent tenšie.

Touchpad už nekliká. Sleduje silu stlačenia a vibruje
Z touchpadu sa vytratí typické klikanie, použitá bude nová haptická technológia, ktorá bude pomocou vibračných motorčekov prenášať odozvu priamo z displeja na prsty užívateľa. Touchpad má po stranách umiestnené štyri senzory, ktoré budú detegovať silu stlačenia. V tejto súvislosti Apple pridal medzi ovládacie gestá aj gesto “silného stlačenia”, ktoré vyvolá kontextovú ponuku pri práci s ľubovolnou aplikáciou.

Cenu výrazne navýšil aj Retina displej. MacBook bude tiež bez ventilátora
Samostatnou kapitolou je displej. Na rad sa konečne dostal Retina displej s rozlíšením 2340 × 1440 bodov, ktorý je údajne najtenším Retina displejom v počítačoch Mac. Výrobca o viac ako dve tretiny zmenšil základnú dosku a vďaka novému nízkonapäťovému dvojjadrovému Intel Core M procesoru s taktom 1,1 GHz nemusel použiť ventilátory ani žiadne prídavné chladenie. Operačná pamäť bude mať v základe osem gigabajtov, ako disk bude použitý 256 gigabajtový SSD variant s možnosťou konfigurácie na 512 gigabajtov.

MacBook bude dostupný v troch farebných... Foto: Apple
MacBook, notebook, Apple MacBook bude dostupný v troch farebných prevedeniach za cenu začínajúcu na 1299 eurách.

V snahe lepšie zapadnúť do “farebného” portfólia ostatných produktov, bude MacBook v predaji v striebornom, sivom a zlatom prevedení s cenou začínajúcou na 1299 eurách. Za variant s výkonnejším procesorom (1,2 GHz) a dvojnásobnou kapacitou disku (512 GB) záujemca zaplatí 1599 eur. V predaji sa notebook objaví 10. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #Macbook Air #Mac #MacBook