Na YouTube pribudli interaktívne panoramatické videá

Vo vybraných videách na YouTube je možné meniť uhol pohľadu. Google už podporuje panoramatické videá v štýle snímok zo služby Street View. Na ich zhotovenie je ale potrebný špeciálny hardvér, na zobrazenie zas prehliadač Chrome alebo Android.

16.03.2015 19:35
360cam, kamera, panoráma, Giroptic Foto:
Jedna z prvých kamier, ktoré natáčajú 360-stupňové Full HD videá, oslovila aj podporovateľov na serveri Kickstarter. Umožňuje takisto natáčať panoramatické videá na YouTube.
debata

Videá vytvorené pomocou špeciálnych panoramatických kamier je už možné sledovať aj na YouTube. Obraz v nich na rozdiel od bežných videí je dynamický, čo znamená, že užívateľ si môže sám zvoliť aký uhol pohľadu mu najviac vyhovuje, prípadne ho môže počas prehrávania ľubovolne meniť. Na zmenu uhla pohľadu slúžia šípky v ľavom hornom rohu obrazovky. Funkciu takzvaného 360-stupňového videa si môžu zatiaľ vychutnať len v prehliadači Chrome alebo na Androide v aplikácii YouTube. Rozšírenie podpory pre ďalšie prehliadače a mobilné operačné systémy je takisto v pláne.

V dynamickom panoramatickom móde je zatiaľ na YouTube dostupných len šesť videí.

Základom pre panoramatické videá sú špeciálne kamery
Tak ako je sledovanie panoramatikého videa atraktívne pre diváka, tak náročné je jeho vytvorenie pomocou kamier. Google ponúka návod, ako je možné takýto obsah vytvoriť a publikovať na YouTube. Najväčším problémom je hardvér. V zozname podporovaných kamier sú aktuálne uvedené len štyri modely, ktorých cena začína na 300 eurách. Google odporúča videá nahrávať vo vysokom rozlíšení podľa všeobecných nastavení pre YouTube a s maximálne 30 snímkami za sekundu. Video je pred odoslaním na server potrebné ešte spracovať, a to buď pomocou špeciálnej aplikácie pre Mac a Windows, alebo za pomoci skriptu, ktorý aktivuje predvoľbu 360-stupňového prehrávania.

Pre zobrazenie videa v dynamickom 360-stupňovom móde je potrebné použiť prehliadač Chrome alebo aplikáciu YouTube na Androide.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #panoráma #videá #360 #panoramatické