Huawei predstavil smartfón P8 s údajne najlepším foťákom na trhu

Spoločnosť Huawei sa zakaždým s príchodom nového modelu smartfónu a tabletu snaží dokázať, že patrí medzi lídrov na trhu. Najmä čo sa inovácií týka. Ako už viackrát dokázala, napríklad aj s modelom P6 a P7, iným silným značkám dokáže konkurovať aj cenou. Inak tomu nie je ani v prípade novinky P8, ktorú výrobca zároveň tituloval ako svoju vlajkovú loď na najbližšie mesiace.

16.04.2015 21:15
Huawei P8, smartfón Foto:
Huawei predstavil novú vlajkovú loď, smartfón P8.
debata

Tak ako Huawei začal, tak aj pokračuje. Model P8 je opäť extrémne tenký, má hrúbku len 6,4 milimetra. Jeho telo tvorí opäť z veľkej časti kovová konštrukcia, do ktorej sú osadené všetky ďalšie funkčné časti vrátane 5,2-palcového displeja. Výrobca sa v jeho prípade “uskromnil” s Full HD rozlíšením, čo samozrejme nie je málo, no vlajkové modely iných výrobcov už mávajú aj rozlíšenie o čosi vyššie. Svoje vysoké ambície ale Huawei nasmeroval radšej iným smerom. Použitá batéria (s kapacitou 2600 mAh) dokáže aj vďaka menej energeticky náročnému displeju a hardvéru telefón napájať údajne až dva dni.

Displej smartfónu Huawei P8 má... Foto: Huawei
Huawei P8, smartfón Displej smartfónu Huawei P8 má "len" Full HD rozlíšenie.

Model P8 je novou vlajkovou loďou výrobcu. Nahradí menší model P7
Huawei P8 je síce smartfónom dvoch SIM kariet, no nie na Slovensku. V predaji bude len vo variante pre jednu SIM kartu, s podporou 4G. Súčasťou výbavy je 64-bitové osemjadro z vlastnej produkcie HiSilicon Kirin 930. Rovnako ako napríklad u modelu Mate 7 je osem jadier procesora rozdelených na dve časti. Štyri z nich majú frekvenciu 2 GHz a ďalšie štyri frekvenciu 1,5 GHz. Kombinácia dvoch typov jadier vychádza najmä z potreby škálovania výkonu, keď vďaka použitiu jadier s nižšou frekvenciou je možné šetriť batériu pri menej náročných úlohách. Grafický akcelerátor sa za necelý rok nezmenil, aj P8 využíva variant Mali T628. Operačná pamäť kapacitu 3 GB, užívateľská zas 16 GB s možnosťou rozšírenia microSD kartami o ďalších 128 GB.

Telo smartfónu Huawei P8 je z veľkej časti... Foto: Huawei
Huawei P8, smartfón Telo smartfónu Huawei P8 je z veľkej časti vyrobné z hliníka.

Fotoaparát si poradí s vysokým kontrastom, šumom a aj chvením ruky
Na čo výrobca upozorňuje najviac je fotoaparát. Ten na zadnej strane má 13 megapixelov a niekoľko vylepšení, ktoré si Huawei aj patentoval. Optická stabilizácia si medzičasom už našla miesto v špičkových smartfónoch. Inak tomu nie je ani v prípade P8. Optický stabilizátor s rozsahom 1,2° si poradí s jemným chvením pri fotení alebo natáčaní videa. Ďalšou novinkou, údajne aj svetovou, je štvorfarebný senzor RGBW. Pri svetelných podmienkach s vysokým kontrastom dokáže zvýšiť jas o 32 percent, v prostredí s nízkou hladinou osvetlenia zas znížiť o 78 percent.

Huawei P8 dostal nový fotoaparát so špeciálnym... Foto: Huawei
Huawei P8, smartfón Huawei P8 dostal nový fotoaparát so špeciálnym senzorom.

Nezávislé spracovanie obrazu automaticky aktivuje redukciu šumu pri fotografovaní a inteligentnú detekciu prostredia s vysokým kontrastom osvetlenia. Výsledkom je možnosť zachytiť vyšší kontrast a takisto aj slabšie osvetlené detaily v priestore. Na prednej strane sa nachádza sekundárny fotoaparát s ôsmimi megapixelmi. V predaji sa Huawei P8 objaví v máji s cenou 499 eur.

Výrobca zapracoval aj na softvéri a zaujímavom príslušenstve
Zaujímavosťou sú aj drobné softvérové vychytávky. Napríklad dvojité poklepanie prstom zobrazí celú obrazovku a nakreslenie kruhu na displeji zasa vytvorí jej snímku. Telefón je síce kvôli svojim rozmerom možné len ťažko prehliadnuť, ak ho užívateľ niekam založí, nájsť mu ho má pomôcť funkcia “Hľadať telefón hlasom”, ktorá v podstate funguje rovnako, ako keby sa užívateľ pokúsil na svoj telefón zavolať z iného telefónu.

Príslušenstvu obvykle výrobcovia na svojich prezentáciách nevenujú veľa priestoru, za predpokladu, že si ho nezaslúžia. Huawei tak urobil a okrem iného predstavil puzdro, ktoré obsahuje obrazovku s technológiou elektronického papiera (pozn. známa ako e-ink), vďaka ktorej je možné telefón používať aj ako čítačku elektronických kníh alebo displej jednoducho využiť na priebežné zobrazovanie informácií o počasí, čase, dátume, SMS, e-mailoch a zmeškaných hovoroch.

Cena je vysoká, no ani zďaleka nie najvyššia
Druhou novinkou čínskeho výrobcu je väčší model P8 Max, ktorý je s parametrami takmer identický s menším modelom, no disponuje 6,8-palcovým displejom. Bohužiaľ zdedil rovnaké, Full HD, rozlíšenie, no polepšil si aspoň s batériou s kapacitou 4360 mAh. Cena väčšieho modelu je takisto o sto eur vyššia, teda 599 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #P8