LG ukázalo, aký tenký môže byť OLED panel. Má menej než jeden milimeter

Extrémne tenký panel vyrobený pomocou OLED technológie má hmotnosť len 1,9 kilogramu. Bez problémov ho je možné "prilepiť" na stenu. Jeho výrobca, kórejská spoločnosť LG, zatiaľ o masovej výrobe neuvažuje, no plány s OLED technológiou má veľké.

20.05.2015 20:30
ohybný OLED, LCD, panel, LG Foto:
Spoločnosť LG v roku 2014 predstavila tenký a ohybný 18-palcový OLED displej.
debata

V OLED technológii je budúcnosť. Aspoň to si myslia mnohé firmy na čele s LG a Samsungom, ktoré svorne tvrdia, že OLED panely by v blízkej budúcnosti mohli nahradiť súčasné LCD a LED panely. V roku 2011 viceprezident spoločnosti LG dokonca tvrdil, že OLED televízory by do troch rokov mohli s cenou súperiť s LCD panelmi. Ani v roku 2015 ale nesúperia a v ďalšom roku súperiť zrejme tiež nebudú.

Spoločnosť LG v týchto dňoch demonštrovala ďalší pokrok vo vývoji OLED panelov, keď predstavila panel s uhlopriečkou 55-palcov a hrúbkou menej než jeden milimeter (0,97 milimetra). Takýto panel, ktorý je možné bez problémov “prilepiť” na stenu, má hmotnosť len 1,9 kilogramu. V minulom roku LG takisto predstavilo flexibilný OLED panel s uhlopriečkou 18-palcov a rozlíšením 1200 × 810 bodov, ktorý je možné bez problémov zrolovať do rolky s priemerom tri centimetre. Firma má podľa vlastných slov ambíciu zvýšiť predaj OLED panelov z pôvodných 600-tisíc v tomto roku na 1,5 milióna počas budúceho roka.

Budúcnosť je v OLED technológií. No je si potrebné ešte počkať
Oproti starším technológiám má OLED v mnohých smeroch navrch. Jej základom sú organické elektrolumines­cenčné diódy. Vďaka ich schopnosti emitovať svetlo nie je potrebné použiť akýkoľvek iný svetelný zdroj v podobe podsvietenia, podobne ako napríklad u LCD panelov. Tým sa znižuje nie len spotreba, ale zlepšujú sa aj mnohé obrazové vlastnosti. Panely s OLED disponujú mimoriadne vysokým kontrastom, kvalitnou reprodukciou čiernej a iných farebných odtieňov a v neposlednom rade tiež odolnosťou a tenkým profilom.

Displej s technológiou OLED môže byť nie len... Foto: LG Display
OLED, LG, displej Displej s technológiou OLED môže byť nie len tenký ale aj priehľadný.

V roku 2013 predstavila spoločnosť Samsung svoj prvý televízor so zakrivenou obrazovkou, ktorý používa práve OLED panel. Viacero veľkých firiem a napokon aj sám Samsung medzičasom ale priznali, že technológia ešte potrebuje dozrieť a v súčasnosti nemá zmysel využívať ju v televízoroch s veľkou uhlopriečkou. Výroba je stále pomerne náročná, nákladná a nie vždy spoľahlivá. Technológia má zatiaľ svoje opodstatnenie v zariadeniach s menším displejom, ako sú smartfóny, tablety či inteligentné príslušenstvo. OLED displej používajú napríklad aj hodinky Apple Watch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #televízor #oled #LG #AMOLED