Izraelská firma vytvorila pero, s ktorým možno 'písať' na ľubovolnom povrchu

Phree je virtuálne pero, s ktorým možno písať poznámky na ľubovoľnom povrchu. Zobrazia sa však len na displeji smartfónu, tabletu alebo počítača. Tvorcom sa len za niekoľko dní podarilo na serveri Kicstarter vyzbierať takmer 450-tisíc dolárov.

23.05.2015 17:20
phree, dotykové pero, stylus, virtuálne pero,... Foto:
Na vznik pera Phree sa už vyzbierali stovky záujemcov na serveri Kicstarter.
debata (1)

Premeňte svet na hárok papiera. S týmto mottom predstavila izraelská firma OTM Technologies interaktívne pero Phree, ktoré vraj dokáže omnoho viac než obyčajný stylus. Užívateľovi dáva predovšetkým voľnosť. Pomocou pera si môže virtuálne písať poznámky na akomkoľvek povrchu, s tým rozdielom, že text sa automaticky prenáša na displej smartfónu, tabletu alebo počítača. Nápad to síce nie je novátorský, no zdá sa, že vývojári ho konečne dotiahli do detailov.

S virtuálnym perom je možné písať na ľubovolnom povrchu
Phree používa patentovaný senzor s laserovým 3D interferometrom, ktorý sleduje relatívny pohyb na konkrétnom povrchu s využitím merania rozdielov medzi laserovým lúčom a jeho spätným odrazom od povrchu. Hodnoty sú následne v reálnom čase prepočítané na trojrozmernej mape. Senzor používa laser s rovnakou vlnovou dĺžkou ako optické myši a má rozlíšenie 2000 dpi. Zariadenie takisto obsahuje vlastný dotykový displej, ktorý informuje o udalostiach, SMS správach či prichádzajúcich hovoroch. Zobrazované menu je možné nakonfigurovať, no automaticky sa takisto prispôsobí ponuke nástrojov v konkrétnej aplikácii. Podobne ako so stylusom PadFone od Asus je možné pomocou Phree hovory aj prijímať. Obsahuje totiž aj vstavaný mikrofón a reproduktor.

Interaktívne pero dokáže rozpoznať pohyb na... Foto: OTM Technologies
phree, dotykové pero, stylus, virtuálne pero, kickstarter Interaktívne pero dokáže rozpoznať pohyb na akomkoľvek povrchu.

Pero je možné pripojiť prakticky k ľubovolnému zariadeniu. Poznámky je možné prenášať na malý displej smartfónu, väčšiu plochu monitora či dokonca na televízor. Phree komunikuje s okolím cez Bluetooth a v súčasnosti je kompatibilné hneď s niekoľkými aplikáciami, vrátane balíka Office, OneNote, Evernote, Acrobat, Viber, klávesnicou Google Handwriting a niekoľkými ďalšími.

Veľký záujem o pero Phree na serveri Kickstarter prekvapil
OTM Technologies spustili verejnú zbierku na serveri Kickstarter, kde v priebehu jedného týždňa stihli vyzbierať viac ako 400-tisíc dolárov. Pre prvých 200 záujemcov ponúkala pero Phree za 128 dolárov, no kvôli veľkému záujmu už stihla limitovaný počet pier so zvýhodnenou cenou vypredať.

Pero Phree komunikuje s ľubovolným zariadením... Foto: OTM Technologies
phree, dotykové pero, stylus, virtuálne pero, kickstarter Pero Phree komunikuje s ľubovolným zariadením cez Bluetooth.

Phree by sa mal objaviť v predaji najskôr v polovici budúceho roka. Konečnú cenu ale výrobca zatiaľ nezverejnil. Pero si je možné objednať v štyroch prevedeniach a s na mieru vyrobeným puzdrom. Výrobcovia takisto prisľúbili, že v prípade vyzbierania viac ako 500-tisíc dolárov bude možné v puzdre pero aj bezdrôtovo nabíjať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #asus #Phree #virtuálne pero #Kicstarter #OTM Technologies