Televízory a elektronika môžu zdražieť. Kvôli autorskému zákonu

Návrh nového autorského zákona, o ktorom dnes rokovali poslanci NRSR, počíta s rozšírením autorských poplatkov, ktoré sa okrem iného dotýkajú spotrebnej elektroniky. Za počítače, čítačky kníh, smartfóny, fotoaparáty, herné konzoly a najmä inteligentné televízory by tak spotrebitelia mohli zaplatiť viac.

01.07.2015 19:00
zľava, výpredaj, sale, online nakupovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (31)

O čom zákon hovorí? Zákon, o ktorom rokovali poslanci Národnej rady SR 1. júla, počíta s náhradou autorských práv za vyhotovenie diela bez súhlasu autora, ktorá bude automaticky súčasťou ceny vybraných výrobkov uvádzaných na slovenský trh. Medzi takéto výrobky patria predovšetkým zariadenia umožňujúce vyhotoviť rozmnoženinu diela. Povedané ľudskou rečou, spotrebitelia by mali zaplatiť viac aj za mobilné telefóny, tablety, počítače či televízory. Mobilné telefóny a tablety by tak zraželi o 0,7 percenta z ich celkovej ceny, osobné počítače všetkých druhov zas o jedno percento. Najväčšie až 3-percentné zdražovanie by sa malo dotknúť televízorov s inteligentnými funkciami, takzvaných smart TV.

Zaplatiť musia všetci. Aj keď vybrané funkcie na televízore nikdy nepoužijú
Proti podobe autorského zákona ostro protestovali nie len výrobcovia spotrebnej elektroniky ako Samsung, LG a Sony, ale aj maloobchodní a veľkoobchodní predajcovia na čele s Asbis, EDSystem, NAY a TPD. Ako upozornila IT Asociácia Slovenska, náhrady ktoré zákon stanovuje nie sú férové tak pre výrobcov, predajcov ako aj spotrebiteľov. “Náhrady navýšia cenu zariadení pre slovenských spotrebiteľov, ktorí ich musia v cene zariadení zaplatiť, aj keď funkciu vyhotovovania rozmnoženín nikdy nepoužijú. O to absurdnejšia je najvyššia sadzba 3 percentá na smart televízory, ktoré nahratý záznam vysielania umožňujú prehrávať výlučne len na jednom konkrétnom zariadení – na TV prijímači,” tvrdí šéf IT Asociácie Slovenska (ďalej ITAS), Mário Lelovský. Keďže záznam nie je možné prehrať na inom než pôvodnom televízore, nejde o rozmnoženinu v pravom zmysle slova.

Trojpercentná sadzba, ktorá sa má dotknúť všetkých televízorov s inteligentnými funkciami je podľa výrobcov vysoká. V niektorých susedných krajinách napríklad spotrebitelia podobný autorský poplatok u televízorov platiť nemusia, v Českej republike platia vo výške 1,5-percenta z celkovej sumy zariadenia. “Navýšenie ceny je jednoznačne dôvodom pre trhové správanie sa spotrebiteľa a tým pádom odliv predaja do zahraničia,” dopĺňa vo vyhlásení ITAS.

Poplatok podľa výrobcov nie je spravodlivý, obzvlášť u televízorov
Podľa ITAS nie je poplatok spravodlivý nakoľko percentuálny poplatok za zariadenia s odlišnou cenou je rovnaký. Spotrebiteľ napríklad zaplatí o tri percentá viac za najlacnejší televízor a rovnako tak tri percentá aj za najdrahší model televízora s inteligentnými funkciami aj keď poplatok sa vzťahuje na rovnakú funkciu, respektíve výsledný záznam. Televízory predstavujú až dve tretiny z obratu celkového predaja audiovizuálnej techniky na Slovensku.

“Príkladom je sadzba vo výške troch percent z dovoznej alebo predajnej ceny smart TV bez zabudovaného pamäťového média, u ktorých je nahrávanie iba výhradne doplnkovou funkciou, pričom smart TV umožňujú iba dočasný záznam na externé pamäťové médium a navyše obsahujú technologické opatrenia na ochranu proti rozmnožovaniu,” argumentuje spoločnosť LG. Záznam získaný prostredníctvom smart TV je podľa nej chránený tak, že ho nie je možné ďalej kopírovať ani sledovať na inom zariadení.

Televízory nemusia mať pevný disk, no poplatky sa na ne aj tak vzťahujú
V súčasnosti navyše inteligentné televízory automaticky nemusia disponovať záznamovým zariadením a spotrebitelia preto musia pre využitie funkcie nahrávania využiť externý disk. “Navrhujeme nezavádzať na smart TV žiadnu sadzbu. Druhou navrhovanou alternatívou je spresniť v zákone definíciu zariadenia, ktoré do kategórie spoplatnených zariadení bude spadať, a to nasledovne: Smart TV, ktoré umožňujú vyhotovenie alebo uloženie rozmnoženiny záznamu vysielania na externé zariadenie alebo záznamové médium, ktoré je možné prehrávať na iných zariadeniach,” uvádza ITAS vo svojom vyhlásení.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #televízor #autorský zákon #Smart TV #spotrebná elektronika #ITAS