Huawei predstavil smartfón, ktorý rozpozná dotyky aj silu stlačenia

Smartfón Huawei Mate S dokáže vďaka technológii Force Touch zachytiť silu stlačenia. Podľa výrobcu odváži aj ľahké predmety a na svoje si vďaka technológii prídu aj fanúšikovia hier. Apple podobnú technológiu zrejme predstaví o niekoľko dní pri novom iPhone 6S.

05.09.2015 10:05
Huawei Mate S, smartfón, Force Touch Foto:
Huawei na berlínskom veľtrhu IFA 2015 predstavil prvý smartfón s technológiou Force Touch. Dokáže odvážiť aj ľahké predmety.
debata (1)

Nápadu, ktorý by v blízkej budúcnosti mohol posunúť ovládanie smartfónu opäť o čosi ďalej, sa chopil prvý výrobca. Huawei predstavil smartfón s novým typom displeja, ktorý reaguje nie len na dotyky ale aj na tlak. Čínsky výrobca v podstate predbehol spoločnosť Apple, ktorá obdobnú technológiu zrejme o niekoľko dní predstaví vo svojom novom iPhone 6S. V súčasnosti ju využívajú len hodinky Watch.

Huawei predbehol konkurenciu. Lídrom trhu ale zrejme nebude
Technológia s názvom Force Touch dokáže vďaka špeciálnej vrstve displeja zachytiť nie len samotné stlačenie, ale aj jeho silu. Huawei síce získal prvenstvo, no firma zrejme nebude lídrom, ktorý bude v tomto prípade určovať trendy. Technológiu Force Touch bude využívať len najdrahšia verzia smartfónu Mate S. Na druhej strane, bol to práve Huawei, ktorý na berlínskom veľtrhu IFA ukázal nekonečné možnosti, ktoré technológia ponúka. Je možné očakávať, že ho budú nasledovať aj ďalší výrobcovia.

Huawei si na svoje konto pripísal prvenstvo.... Foto: Huawei
Huawei Mate S, smartfón, Force Touch Huawei si na svoje konto pripísal prvenstvo. Predstavil prvý smartfón s technológiou Force Touch.

Pomocou novej technológie je možné napríklad rozšíriť možnosti ovládania aplikácií a predovšetkým hier. Pri intenzívnejšom stlačení je možné napríklad približovať objekty na fotografií, použiť lupu alebo určiť silu brzdenia, úderu alebo rýchlosti v niektorej z optimalizovaných hier. Gazdinkám v kuchyni zas môže pri varení pomôcť odvážiť múku alebo cukor.

Mate S je prémiový smartfón, no len s Full HD displejom
Huawei Mate S patrí aj podľa hardvérových špecifikácií medzi prémiové smartfóny, aj keď displej má, čo do rozlíšenia, veľké rezervy. Použitý je 5,5-palcový AMOLED displej s “len” Full HD rozlíšením, ktoré už v tejto kategórii zariadení nemá svoje miesto. Výrobcovi to ale možno odpustiť práve kvôli spomínanej technológií, ktorá je zatiaľ skôr len experimentom než priemyselným štandardom. Dizajn smartfónu vychádza čiastočne z modelu Mate 7, ktorý mal na zadnej strane veľkú multifunkčnú čítačku odtlačkov prstov. Okrem zjednodušeného odomykania ju možno použiť aj ako spúšť objektívu alebo touchpad pri prezeraní fotografií.

Na zadnej strane smartfónu Huawei Mate S sa... Foto: Huawei
Huawei Mate S, smartfón, Force Touch Na zadnej strane smartfónu Huawei Mate S sa nachádza snímač odtlačkov prstov. Použiť ho je možné aj ako spúšť fotoaparátu.

Súčasťou smartfónu je procesor Hisilicon Kirin 935 s ôsmimi jadrami (s taktom 2,2 GHz), tri gigabajty operačnej pamäte a 32, respektíve 128 gigabajtov užívateľskej pamäte. Batéria má len priemernú kapacitu, 2700 mAh, ktorá by teoreticky mala pokryť potreby bežného používateľa počas jedného dňa. Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát s RGBW snímačom s rozlíšením 13 Megapixelov. Na prednej strane sa zas nachádza fotoaparát s ôsmimi megapixelmi a LED diódou.

Huawei sa snažil využiť moment prekvapenia. Cenu ani dostupnosť nezverejnil
Cenu smartfónu Mate S s podporou technológie Force Touch výrobca neprezradil, rovnako ako aj jeho očakávanú dostupnosť. Konkurentov tak síce predbehol, no je možné, že záujemcovia si napokon technológiu vyskúšajú v smartfónoch iných výrobcov. Cena za model s 32 GB pamäťou (bez podpory Force Touch) je 649 eur, podľa všetkého sa bude od novembra predávať aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #Force Touch #Mate S #IFA 2015