Fuji XT1 očami fotoreportéra Pravdy

So zrkadlovkami pracujem vyše dvadsať rokov ako fotoreportér v rôznych periodikách. Desať rokov s Nikonom a potom s Canonom. Fuji X100 používam už niekoľko rokov. Už na začiatku ma udivoval čip tejto zrkadlovky. Výstup mi naozaj pripomínal éru filmov.

25.09.2015 11:43
fototest7 Foto: ,
Na tejto fotke som chcel "pomýliť" ostrenie balónikmi, nepodarilo sa mi to, fotoaparát vždy zaotril na tvár.
debata

Fotoaparát v mojich rukách musí spĺňať dosť prísne kritériá. Musí odolať miernym „ťukancom“, uzávierka musí zvládnuť nápor 100-tisíc cvaknutí za rok a hlavne, musí presne ostriť. Táto posledná požiadavka ma nakopla k zámeru otestovať Fuji.

Konečne niekto vymyslel ostrenie na čip, rýchlosť autofocusu nie je taká, aby stihla aj športové dianie, napr. zápasy hádzanej. Myslím, že inžinieri v Japonsku si s tým nakoniec poradia. Moja D1Xka je neuveriteľne rýchla, nepoznám situáciu, ktorú by nezvládla. Má to však jeden háčik, z desiatich snímok má polovicu neostrých. Pri testovaní Fuji ma doslova ohúrila presnosť ostrenia. Z objektívom pri clone 1,2 som nemal žiadny odpad. Po nainštalovaní nového firmweru už funguje aj detekcia tváre. S kolegami sme sa smiali na tomto spôsobe ostrenia (cvaknutie na úsmev a pod.). U XT1 to funguje.

Na tejto fotke vidno, ako funguje detekcia... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
fototest4 Na tejto fotke vidno, ako funguje detekcia tváre, absolutne ignoruje, čo má v popredí alebo pri hlave.
Na tejto fotke tiež vidno, ako funguje detekcia... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
fototest5 Na tejto fotke tiež vidno, ako funguje detekcia tváre, ignoruje, čo má v popredí alebo pri hlave.

Mal som portrétovať rapera. Vravím si nič ľahšie, postaví sa ukáže nejaké gestá a bude po fotení. Veľký omyl. Prišiel civilne oblečený veselý chlapík, ktorý sa neustále hýbal. Mal som veľké obavy, lebo Canon som nechal v redakcii. Fotil som na futbalovom štadióne. Raper tam pobehoval a stále gestikuloval, už som mal pocit že sa s ním dohodnem na inokedy, ale poctivo som všetko nasnímal na XT1 s objektívom 56,1,2. V redakcii som všetky fotky stiahol a zo siahnutým žalúdkom začal prezerať. Aké bolo moje prekvapenie, že všetky nasnímané fotky boli ostré! Takúto situáciu som ešte nezažil. Tých fotiek bolo toľko, že som mal problém z nich vybrať do desať. Vďaka XT1 sa raper dostal na titulku magazínu, kde bolo pôvodne plánované niečo iné.

Výstupy z Fuji sú vďaka ich čipu a perfektným objektívom jedinečné. Po dohode so scaneristom sme fotky vôbec neupravovali.

Využitie výklopného displeja na fotenie zhora,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
fototest1 Využitie výklopného displeja na fotenie zhora, aj pri priamom slnku vidno na displeji, čo fotím.

Ďalšia vec je ich výklopný hľadáčik. Na ďalšej akcii som sa dostal do situácie, v ktorej sa medzi viacerými fotografmi a kameramanmi už nezmestil ani špedlík. Záchranári učili deti umelé dýchanie na figuríne. Vyklopil som zadný monitor, položil ho fotografovi predo mnou na jeho kolená tak, aby som rukami dočiahol na spúšť a videl na displej, a fotil som. Po nafotení akcie sme si fotky prezerali a zistili, že ja mám ešte lepšie snímky ako kolega.

Využitie výklopného displeja na fotenie... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
fototest2 Využitie výklopného displeja na fotenie zospodu, tu som položil fotoaparát kolegovi na kolená.
Tá istá situácia ako pri fotke hore, ale už... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
fototest3 Tá istá situácia ako pri fotke hore, ale už nefungovala detekcia na tvár, pretože tvár je zboku.

Ešte spomeniem fotenie mojej ročnej dcérky. Je to živel, ktorý neobsedí ani sekundu. To bolo to najťažšie, čo som s XT1 fotil. Samozrejme, tam už odpad neostrých fotiek bol. Výsledok však bol ohromujúci. S fotkami v postprodukcii som už nemusel robiť nič. Pripomenulo mi to fotenie na film.

Samozrejme, že dcérku fotím na svoj Canon 1DS. Som rád, že som mal možnosť otestovať si ho. Je to plnohodnotný fotoaparát. Asi s ním nenafotím futbal ani hokej, pretože autofocus to nezvláda, ale na všetko ostatné postačuje. Na fotenie v podmienkach fotoreportéra je úplne postačujúci (a vyhovuje mi aj to, že nie je ťažký). Dokonca má ešte niečo naviac. Výklopný zadný monitor a skvelé objektívy. Odteraz však pri každom fotení rozmýšľam o Fuji. Canon a Nikon stíhajú odfotiť všetko. Fuji Vás však núti viac premýšľať, čo nás vracia späť k debate o fotke a nie o fotoaparáte (koľko má mega a koľko snímok za sekundu).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #zrkadlovka #Fuji XT1 #Canon