HP predstavilo produkty, pod ktoré sa podpísal dánsky Bang & Olufsen

V nových produktoch kladie HP dôraz najmä na dizajn. Počítač s ohnutým displejom má podstavec inšpirovaný kreslom slávneho dizajnéra Ludwiga Miese van der Rohe, limitovaná verzia notebooku Spectre x360 zas vznikla pri príležitosti 90. výročia firmy Bang & Olufsen. Rovnaká firma sa podieľal aj na úprave zvuku vo viacerých nových notebookoch a počítačoch HP.

09.10.2015 14:30
HP Spectre X360, HP Foto:
HP v spolupráci so spoločnosťou Bang & Olufsen predstavilo limitovanú edíciu notebooku Spectre X360.
debata

Spoločnosť HP sa už čoskoro rozdelí na dve samostatné divízie. Prvá z nich sa bude zameriavať na firemné a serverové riešenia, druhá pod názvom HP Inc. na počítače a tlačiarne. Pre firmu ide o významný míľnik a novú kapitolu v dlhej histórii, na ktorú sa snaží akcentovať aj pri predstavení nových produktov. Ako uviedol riaditeľ divízie osobných systémov HP, dôležitá je najmä schopnosť prispôsobiť sa veľmi rýchlo sa meniacemu trhu.

Tablet má vraj zostať tabletom. Produktivite má pomôcť väčšia klávesnica
Nároky a očakávania spotrebiteľov sa menia zo dňa na deň a výrobcovia by preto mali zostať maximáne flexibilní. Napokon dôkazom je trh s tabletmi, u ktorého sa postupne mení užívateľská základňa. Na začiatku to boli prevažne technologickí nadšenci, v období najväčšej slávy potom bežní spotrebitelia a dnes najmä profesionáli a firmy. Apple, ktoré v podstate kedysi formovalo celý trh s tabletmi, pri uvedení nového veľkého iPadu ukázalo, kde vidí jeho budúcnosť. HP tiež nie je výnimkou, aj keď vykročilo skôr opačnou cestou. Namiesto veľkého displeja má nový tablet Envy 8 Note len osem palcov, no Full HD rozlíšenie.

Tablet HP Envy 8 Note má stále 8 palcov, aj keď... Foto: HP
HP ENVY 8 Note right facing with keyboard and stylus Tablet HP Envy 8 Note má stále 8 palcov, aj keď keď jeho klávesnica je o dva palce väčšia. Podľa výrobcu má tablet zostať tabletom, minimálne čo sa rozmerov týka.

V HP tvrdia, že väčšia uhlopriečka nie je žiadúca a dva palce navyše dokáže lepšie nahradiť hardvérová klávesnica. “Chceme, aby mohli ľudia čerpať výhody z malého tabletu, no zároveň zostali produktívni. Preto sme sa rozhodli veľký displej nahradiť plnohodnotnou klávesnicou,” tvrdí viceprezident pre spotrebnú elektroniku, Kevin Frost. Dodávaná klávesnica pre tablet Envy 8 Note má desať palcov, v spojení s tabletom preto vyzerá zvláštne. Osem palcov je však pre klávesnicu vraj primálo, desať palcov je pre prácu tak akurát. Vďaka plnej veľkosti kláves je možné písať bez kŕčovitej polohy rúk. Pre lepšie prenášanie je tablet možné zasunúť do zadnej časti klávesnice.

Tablet má procesor Intel Atom x5, batéria má priemernú výdrž 6–7 hodín podľa aktuálnej činnosť (výrobca udáva 6 hodín pri pozeraní videa). V predaji sa tablet Envy 8 Note objaví v najbližších týždňoch za cenu 299 eur a s klávesnicou za 499 eur.

Z limitovanej verzii notebooku Spectre x360 vyrobí HP len niekoľko tisíc kusov
Notebook Spectre x360 sa dočkal svojej druhej generácie. Od tej prvej sa však líši len “drobnosťami”, konkrétne prevedením a dizajnom, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Bang & Olufsen pri príležitosti 90 výročia spoločnosti. Pri výrobe šasi bol použitý proces dvojitej anodizácie, vďaka ktorej má notebook zvláštnu tmavostriebornú farbu, bočné časti a pánty sú ladené do medena. Hardvér zostal v porovnaní s prvou “štandardnou” generáciou notebooku identický. Vo výbave sa nachádza dvojjadro Core i5, štyri gigabajty operačnej pamäte, 128 GB SSD disk a Full HD displej. Notebook sa bude za 999 eur predávať ako súčasť limitovanej edície, ktorých HP malo v minulosti už niekoľko. Presný počet kusov v predaji nie je známy, predstavitelia spoločnosti presné čísla uviesť nechcú, no údajne má íst len o niekoľko tisíc kusov.

Do výroby sa dostane len niekoľko tisíc kusov... Foto: HP
HP Spectre x360, HP Do výroby sa dostane len niekoľko tisíc kusov notebooku HP Spectre X360.

Na úprave zvuku sa podieľal dánsky výrobca Bang & Olufsen
Ak ste si mysleli, že logo Bang & Olufsen na šasi notebooku automaticky znamená, že používa reproduktory legendárneho dánskeho výrobcu, boli by ste na omyle. Výrobca zámerne neuvádza, že reproduktory sú od toho, či oného výrobcu, ale jeho dielom je “zvuk”. “Reproduktory v notebooku sú dostatočne dobré, aby sme sa ale pod ne mohli podpísať, museli sme štandardný ekvalizér naladiť tak, aby bola reprodukcia čo najviac verná tak, ako to očakávajú aj naši zákazníci,” upresnil zvukový expert Per Forsber Lassen zo spoločnosti Bang&Olufsen. Notebooky s logom Beats, ktoré v minulosti HP ponúkalo takisto hardvér amerického výrobcu neobsahovali, ten sa podieľal len na úprave ekvalizéru. Nie je to len prípad HP, ale aj ďalších výrobcov spotrebnej elektroniky, s ktorými poprední výrobcovia hudobných zariadení spolupracujú.

Konvertibilný tablet dostal vlastný elegantný podstavec, aj vysokú cenovku
Ďalšou novinkou z dielne HP je konvertibilný tablet Spectre X2, ktorý bol opäť vytvorený s ohľadom na prémiový dizajn a spracovanie. Plasty nahradila kombinácia lešteného a matného hliníka. Tablet výrobca dodáva s klávesnicou, s ktorou komunikuje cez Bluetooth. S tabletom ju je možné spojiť pomocou magnetov.

Konvertibilný tablet Spectre X2 má elegantne... Foto: HP
HP Spectre X2, HP Konvertibilný tablet Spectre X2 má elegantne umiestnený stojan, ktorý sa nachádza priamo v tele a vysúva sa pomocou magnetov.

Rolovateľný stojan, ktorý podľa HP nie je dostatočne stabilný, nahradil kovový stojan, štandardne zasunutý do tela notebooku. Umiestnený je sofistikovane okolo batérie, kvôli jeho prítomnosti preto nemusel výrobca robiť kompromisy v dodatočnej hrúbke, navyše ho je možné aj rôzne polohovať. Hardvérová konfigurácia sa približuje parametrom notebooku Spectre X360. Líši sa len použitý procesor, v tomto prípade je ním Intel Core M3.

Hudobná reprodukcia je opäť výsledkom spolupráce so spoločnosťou Bang & Olufsen, ktorá v Spectre X2 vyladila zvuk. V samotnom tablete sa nachádzajú dva reproduktory, v odpojiteľnej klávesnici ďalšie dva. Dva sú aj USB-C porty, ktoré majú univerzálne použitie. Tablet s vysokou cenovkou 1099 eur má až dve kamery na zadnej strane a jednu vpredu. Dve kamery na zadnej strane slúžia technológii Real Sense, ktorá má zatiaľ len obmedzené využitie. V budúcnosti by tomu malo byť inak a technológia by sa mohla viac presadiť vo väčšej škále spotrebných produktov.

Notebook Stream sa spolieha na cloud. Veľa dát sa doň nezmestí
Najlacnejším, a zároveň najmenej vybaveným notebookom čo sa hardvéru týka, je 11-palcový model Stream, ktorý je vzhľadom k 32 gigabajtovému úložisku možné použiť predovšetkým pri práci s cloudovými aplikáciami. Výrobca sa spolieha, že cieľová skupina používateľov bude svoje dáta ukladať najmä na vzdialené servery od rôznych poskytovateľov. Výsledkom použitia menej výkonného hardvéru je aj vyššia výdrž batérie, konkrétne 11 hodín. Cena notebooku Stream je 249 eur.

Zakrivený displej, logo Bang&Olufsen a dizajn inšpirovaný legendárnym dizajnérom
Svoj príspevok do sveta takzvaných All-in-one počítačov HP nazvalo Envy Curved. Už podľa názvu je možné odvodiť, že počítač má zakrivený displej. Zakrivenie 34-palcového displeja je však len mierne, aby vraj kopírovalo vzdialenosť očí od obrazovky.

Počítač HP Envy Curved má 34-palcový zakrivený... Foto: HP
HP ENVY Curved, HP Počítač HP Envy Curved má 34-palcový zakrivený monitor. Obraz vraj obklopí užívateľa.

Reprodukcia zvuku vznikla pod taktovkou Bang & Olufsen, procesor i5 patrí Intelu, grafická karta zas výrobcovi AMD. Operačná pamäť má kapacitu 8 gigabajtov, disk pojme jeden terabajt dát. Dizajn počítača, špeciálne jeho stojanu, bol inšpirovaný dielom Ludwiga Miese van der Rohe, konkrétne kreslom Barcelona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HP #stream #Bang & Olufsen #Spectre X360 #Envy 8 Note