CES: Lenovo predstavilo prvý notebook s OLED displejom a modulárny tablet

Prvým notebookom s OLED displejom je model X1 Yoga od čínskeho Lenova. Firma sa pochválila aj s tabletom, v ktorom je podľa potreby možné meniť hardvér.

05.01.2016 11:30
Think Pad X1 Yoga, Lenovo Foto:
Lenovo predstavilo prvý notebok s OLED displejom - model Think Pad X1 Yoga (na obrázku)
debata (1)

Mnohé technologické firmy odkladali uvedenie svojich nových notebookov, tabletov, inteligentných spotrebičov a ďalšej spotrebnej elektroniky na január 2016. Práve vtedy sa totiž v americkom Las Vegas koná najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky, CES 2016. Na tlačových konferenciách počas prvých dní konania veľtrhu firmy predstavujú svoje vynovené produktové portfólio, s ktorým sa budú uchádzať o priazeň spotrebiteľov počas celého roka. Inak tomu nebolo ani u spoločnosti Lenovo, ktorá sa pochválila s notebookom X1 Yoga, ktorý ako prvý využíva OLED displej.

Prvý notebook s OLED displejom
Technológiou OLED sú dnes či už kvôli technologickým obmedzeniam alebo cene vybavené najmä rozmerovo menšie zariadenia. Niektoré firmy už medzičasom síce stihli predstaviť televízory s OLED panelmi, no v skutočnosti išlo skôr o demonštráciu pokroku vo vývoji, než o zariadenia určené konečným spotrebiteľom. Prvou skutočnou lastovičkou, ktorá by mohla technológiu posunúť o čosi bližšie k spotrebiteľovi, je notebook ThinkPad X1 Yoga od Lenova. Ten bude ako prvý notebook na trhu od apríla voliteľne dostupný aj so 14-palcovým OLED displejom s rozlíšením 2560 × 1440 bodov.

Nová generácia notebooku Yoga má otočný displej, ktorý je možné natočiť o 360 stupňov, a voliteľnú konfiguráciu. Najvýkonnejší model môže byť osadený procesorom Intel Core i7, 16 gigabajtami operačnej pamäte a SSD diskom s kapacitou až 1 Terabajt, OLED displej nevynímajúc. Ďalšou exkluzívnou novinkou pre majiteľov nových modelov notebookov X1 Yoga a X1 Carbon (hardvérovo takmer identický model, no bez otočného displeja) je dokovacia stanica.

Lenovo bude k notebookom X1 ponúkať aj... Foto: Lenovo
Lenovo, Think Pad X1, príslušenstvo Lenovo bude k notebookom X1 ponúkať aj rozsiahle príslušenstvo. Pribudne aj špeciálna bezdrôtová dokovacia stanica, s ktorou sa notebook spojí automaticky.

Dokovacia stanica sa k notebooku pripojí automaticky a bezdrôtovo
Dokovaciu stanicu s technológiou WiGig už nie je potrebné pripojiť k notebooku manuálne, spojí sa s ním automaticky a navyše bezdrôtovo. Okrem iného bude obsahovať mini Display Port, niekoľko USB portov, LAN a HDMI konektor.

Na tablete od Lenova bude podľa potreby možné meniť kusy hardvéru
Ďalšou novinkou z dielne čínskeho Lenova, ktorá si takisto zaslúži pozornosť, je hybridný 12-palcový tablet X1, ktorý je po pripojení externej klávesnice možné používať ako klasický notebook. Disponovať bude displejom s vysokým rozlíšením (2160 × 1440 bodov), operačnou pamäťou so 16 gigajbatami, voliteľnou kapacitou SSD disku a procesorom Intel z rodiny Core m7.

Väčšia batéria, projektor alebo disk s väčšou kapacitou?
Tablet je sám o sebe nie len hybridný ale aj modulárny. Znamená to, že niektoré kusy hardvéru z neho bude možné odobrať, iné zasa pridať. Reč nie je o klávesnici, ale o prídavnej batérii s dodatočnými konektormi alebo SSD disku, ktorého kapacitu bude možné podľa potreby meniť. K tabletu bude tiež možné pripojiť aj samostatný modul s 3D kamerou od Intelu alebo modul s projektorom. Cena Lenovo Tablet X1 bude začínať na 899 eurách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #oled #CES 2016 #Yoga #X1 #X1 Tablet