Prvý modulárny smartfón je na svete. Vyrobilo ho LG

V nenápadne elegantnom smartfóne LG G5 sa ukrýva prekvapenie. Jeho spodnú časť možno vymeniť za prídavné periférie akými je Hi-Fi prehrávač od Bang&Olufsen či ovládač pre fotoaparát s prídavnou batériou.

22.02.2016 12:55
LG G5, smartfón, mobil, modulárny smartfón Foto:
Prvý modulárny smartfón svojho druhu vyrobilo LG (na obrázku model G5).
debata

Google už dva roky otáľa s uvedením vlastného modulárneho telefónu, ktorý by užívateľovi umožnil meniť komponenty podľa vlastných potrieb a preferencií. Namiesto fotoaprátu by mohol napríklad pridať ďalší modul batérie, či veľký reproduktor. Konkurencia sa do podobného riskantného projektu, ktorý by mohol zmeniť svet smartfónov tak ako ich poznáme, rovnako horlivo zjavne pustiť nechcela. Jeden výrobca sa však predsa len našiel.

Prvý modulárny smartfón klame telom
Spoločnosť LG na tohtoročnom barcelonskom veľtrhu MWC (pozn. Mobile World Congress) predstavila prvý modulárny smartfón. Už na prvý pohľad LG G5 klame svojim telom. Nič totiž nenapovedá, že práve toto zariadenie ponúkne užívateľovi možnosť voľby pri výmene komponentu za iný. Zaujímavý pohľad sa však naskytne po vysunutí spodnej časti pod displejom. Práve tam sa totiž ukrýva modulárna časť smartfónu, ktorú je možné podľa potreby meniť. Okrem komponentov je možné vymieňať aj batériu.

Pomocou modulov možno smartfón rozšíriť napríklad o ďalšie ovládacie prvky fotoaparátu ale Hi-Fi prehrávač so zvukom od Bang&Olufsen. Modul LG Cam Plus obsahuje tlačidlá pre zapnutie fotoaparátu, automatické nahrávanie, zmenu clony, priblíženie, LED indikátor a prídavnú batériu s kapacitou 1200 mAh. Druhý spomínaný modul obsahuje audio prehrávač, ktorý s podporou 32-bitového 384 kHz zvuku sľubuje lepšiu kvalitu reprodukcie.

LG G5 má na zadnej strane umiestnenú dvojicu fotoaparátov (2× 8 Mpix) s dvoma typmi šošoviek, ktoré mu umožňujú zachytiť štandardné snímky pod uhlom 78 stupňov ako aj širokouhlé zábery pod 135 stupňami.

LG G5 používa dva fotoaparáty s odlišnými... Foto: LG
LG G5, smartfón, mobil, modulárny smartfón LG G5 používa dva fotoaparáty s odlišnými objektívmi. Jeden je štandardný, druhý širokouhlý. Snímače oboch majú 8 Megapixelov.

Sekundárny displej šetrí batériu
Výrobca hovorí aj o sekundárnom displeji, ktorý po prvýkrát predstavil už počas minulého roka v smartfóne V10. Takzvaný “always-on” displej je ale v prípade G5 umiestnený nenápadne ako súčasť hlavného displeja a netvorí tak samostatný sekundárny zobrazovací panel. Na doplnkovom displeji zariadenie zobrazuje čas, dátum a stav batérie aj pri inak vypnutom hlavnom displeji. Z dôvodu šetrenia bola použitá technológia, ktorá osvetľuje len tú časť prídavného displeja, ktorá zobrazuje aktuálne informácie. Spotrebúva údajne 0,8 percenta z kapacity batérie za jednu hodinu.

Smartfón sa rýchlejšie aj efektívnejšie nabije
Na mieste je tiež spomenúť hardvér. G5 využívať úsporný procesor Snapdragon 820 a grafickú kartu Adreno 530. Procesor má v sebe tiež integrovaný upravený modem (X12 LTE), ktorý podporuje rýchlosť sťahovania mobilných dát až do 600 Mb/s. Operačná pamäť má kapacitu 4 GB, úložná 32 GB s možnosťou rozšírenia pomocou microSD. Veľký 5,3-palcový displej ponúka QHD rozlíšenie (2560 × 1440) s jemnosťou 554 ppi. Batéria má kapacitu 2800 mAh. Technológia Qualcomm Quick Charge 3.0 umožňuje nabíjať smartfón o 27 percent rýchlejšie a o 45 percent efektívnejšie než u predošlej generácie.

LG opatrne vstupuje do novej éry smartfónov
Elegantný nápad, s ktorým LG prišlo, nie je tak okázalý ako project Ara od Google. Výmena jedného modulu prakticky nič nezmení na životnosti smartfónu. Ide skôr o vylepšenie súčasných vlastností telefónu, ktoré by inak museli zastrešovať externé periférie. Neznamená to však, že G5 nie je životaschopný. Práve naopak. Práve tento smartfón môže byť vstupnou bránou k skutočnému prechodu k modulárnym zariadeniam, ktoré, ako zdá sa, čakajú za rohom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #barcelona #LG #modulárny smartfón #Bang & Olufsen #MWC 2016 #G5