Fanúšikovia virtuálnej reality sa dočkali. Oculus Rift má prvého majiteľa

Špeciálna helma, ktorá po nasadení človeka prenesie do virtuálneho sveta, má svoju finálnu podobu. Doručená už bola prvému zákazníkovi. Nové objednávky výrobca stihne vybaviť až v druhom polroku.

29.03.2016 10:40
oculus rift, oculus, virtuálna realita Foto:
Headset Oculus Rift
debata (5)

Okuliare Oculus Rift spustili svetový ošiaľ. Ako prvé svojho času ukázali, kam až môže smerovať virtuálna realita. Človek sa pomocou nich premení na kyborga, ktorý sa vo virtuálnom svete premiestni na úplne iné miesto. Sprostredkovanie virtuálnej reality z pohodlia obývačky si mohla vyskúšať len hŕstka ľudí a softvérových vývojárov, pre ktorých bola určená špeciálna vývojárska verzia okuliarov. Po niekoľkých rokoch intenzívneho vývoja si finálnu verziu okuliarov mohol vyskúšať prvý zákazník zo Spojených štátov.

Objednávok na Oculus Rift je priveľa, na dodanie bude treba čakať

Termín odoslania okuliarov prvým zákazníkom, ktorí svoju objednávku stihli odoslať ešte v januári, bol stanovený na 28 marec. Ostatní sa vzhľadom k veľkému počtu predobjednávok okuliarov tak ľahko nedočkajú. Ďalšie rezervácie Oculus síce prijíma, no vybaví ich najskôr v druhom polroku.

Oproti vývojárskej verzii prešli okuliare rozsiahlym vývojom. Zmenili sa v nich niektoré prvky vrátane elektroniky a šošoviek, výsledkom čoho má byť presvedčivejší zážitok z hrania hier či prechádzania sa po veľkomestách.

Virtuálnej realite v podaní Oculus VR verili v spoločnosti Facebook natoľko, že firmu v roku 2014 za dve miliardy dolárov aj kúpili. Nový segment v spotrebnej elektronike na svoj “deň D” ešte len čaká. Pripravujú sa naň aj iní veľký hráči. Zjednodušenú verziu headsetu pre virtuálnu realitu má aj Samsung, ktorého Gear VR si na zobrazenie virtuálnej reality pomáha smartfónom. V ostatnom čase sa na trhu objavili aj podobné jednoduché škatuľky z kartónu a plastu, do ktorých stačí vložiť smartfón so spustenou aplikáciou. V apríli by mali byť na trhu uvedené aj okuliare od HTC, v októbri zas doplnková súprava pre hranie hier na konzole PlayStation od Sony.

Šíriť virtuálnu realitu pomôže len atraktívny obsah

Bez atraktívneho softvéru a dostatočného množstva zanietených vývojárov Oculus Rift alebo akékoľvek iné okuliare úspech nečaká. Virtuálna realita pritiahne masy len vtedy, keď bude cenovo dostupná a/alebo ponúkne exkluzívny obsah a pokročilé technológie, ktoré pomýlia človeka natoľko, že sa po nasadení okuliarov mysľou prenesie na úplne iné miesto. Podstatné je motivovať aj tvorcov špeciálneho panoramatického videa, ktorých potenciál môže byť práve vďaka okuliarom podobným Oculus Rift alebo Samsung Gear VR naplno využitý. Zariadení na tvorbu 360-stupňového videa je ale málo a sú pridrahé. Tento segment preto ešte len čaká na svoj vlastný “Oculus” a komerčný úspech.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #virtuálna realita #Oculus Rift #Oculus #headset #Samsung Gear VR