Modulárny telefón od Google mešká. V predaji bude až na budúci rok

Telefón, ktorý si bude možné poskladať ako stavebnicu z Lega opäť mešká. Google ho verejnosti predstaví až na budúci rok. Mnohé z jeho komponentov navyše nebude možné vymeniť.

22.05.2016 17:45
Google Ara, modulárny telefón Foto:
Modulárny telefón od Google bude mať napokon mnohé obmedzenia. Niektoré komponenty v ňom nebude možné meniť.
debata

Telefón ako stavebnica z Lega, ktorý prebral pod svoju záštitu Google, sa na trhu objaví najskôr na budúci rok. Spoločnosť verejnosti stále neukázala, ako bude finálna verzia smartfónu vyzerať, niekoľkokrát navyše oddialila jeho uvedenie. Problémov, s ktorými sa musela vysporiadať bolo veľké množstvo – od kompatibility jednotlivých dielov, cez dohody s ich výrobcami až po finálny dizajn. Zhotoviť revolučný telefón, ktorý má ambíciu a šancu zmeniť celé odvetvie nie je jednoduché. Google si je toho vedomý a verejnosť necháva stále čakať.

LG na modulárny telefón od Google nečakal. Predstavil svoj vlastný
Niektorí iní výrobcovia sa rozhodli, že na modulárny telefón od Google čakať nebudú. Prvým z nich bola spoločnosť LG, ktorá vo februári predstavila hybridný smartfón G5 s vymeniteľnou spodnou časťou. Tam, kde sa obvykle ukrývajú hardvérové tlačidlá sa v prípade LG G5 nachádza Hi-Fi prehrávač od Bang & Olufsen, prídavný ovládací panel pre fotoaparát a doplnková batéria s kapacitou 1200 mAh.

Google na rozdiel od LG pripravuje skutočný modulárny telefón, v ktorom bude možné vymieňať nie len jeho spodnú časť, ale v podstate všetky jeho komponenty a ľubovolne ich kombinovať. Spoločnosť na konferencii pre vývojárov oznámila, že telefón je už takmer hotový a vývojári si ho budú môcť vyskúšať už počas jesene. Tenšia, finálna, verzia by konečných spotrebiteľov by mala byť dostupná v priebehu budúceho roka.

Google tvrdí, že modulárny telefón je takmer hotový. Mnohé očakávania však nenaplní
Google sa ale vzdialil od svojich pôvodných sľubov. Pôvodne totiž tvrdil, že telefón bude možné používať aj niekoľko rokov a meniť všetky jeho komponenty, vrátane displeja a základného hardvéru. Po novom to už neplatí. Telo smartfónu bude mať niekoľko statických komponentov, ktoré nebude možné meniť. Procesor, grafický procesor, antény, senzory, batériu a displej zostanú ako pevná súčasť mobilu. Meniť tak bude možné fotoaparát, reproduktory, eventuelne aj rozširovať výkon a kapacitu batérie, či pridať sekundárny displej na zadnej strane.

Kvôli výrobe komponentov musel Google osloviť viacero veľkých firiem, bez ktorých by projekt Ara, ako je familiárne nazývaný, nemal šancu na úspech. Doposiaľ spoluprácu prisľúbil Samsung, Panasonic, Micron, Toshiba, Harman, Sony Pictures, TDK, Winstron, E-Ink, Toshiba, iHelth, BakcTrack, goTenna a Cohero Health. Spoluprácu pri vývoji a návrhu modulárneho telefónu v roku 2015 prisľúbilo aj 50 ďalších firiem, vrátane Marvellu, Nvidie a Rockchip.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #modulárny telefón #projekt Ara #LG G5