Lenovo má prvý mobil, ktorý do priestoru vkladá virtuálne objekty

Čínsky výrobca sa chce od konkurentov odlíšiť. Ako prvý predstavil výsledky dlhoročnej spolupráce s Google na projekte Tango. Vďaka novej technológii budú smartfóny lepšie sledovať okolitý priestor a vytvárať jeho trojrozmernú mapu. Firma sa takisto pochválila prototypom dvoch smartfónov s ohybným displejom. Jeden z nich bude možné zrolovať a nosiť na ruke ako hodinky.

10.06.2016 19:30
Lenovo, Phab 2 Pro, smartfón, project Tango,... Foto:
Lenovo s novinkou Phab2 Pro nastavilo latku vysoko. Rovnako tak aj cenou.
debata

Tlačová konferencia čínskeho Lenova mala za cieľ nabúrať stereotypy na súčasnom trhu so smartfónmi. Generálny riaditeľ spoločnosti viackrát prízvukoval, že je na čase priniesť na trh inovácie, ktoré budú skutočne revolučné. V 21. storočí sa vraj vývoj telefónov akoby pozastavil a inovácie stagnujú. Výrobcovia smartfónov sa akoby boja experimentovať a radšej stavia na istotu. Dizajn smartfónov sa preto mení len minimálne a aj po stránke technológií chýbajú na trhu také inovácie, kvôli ktorým by boli zákazníci ochotní zvážiť zmenu svojho stereotypu. Lenovo, tak ako aj iné firmy, tvrdí, že na to pozná recept. Majú ním byť nové modely smartfónov, ktoré so štipkou nadhľadu možno označiť za netradičné, avšak nie nadčasové, či revolučné.

Phab2 Pro je prvý mobil, ktorý si poradí s virtuálnou realitou

Lenovo je prvou firmou, ktorá si adoptovala technológiu známu pod označením Projekt Tango. Na jej vývoji spolupracovala niekoľko rokov s Googlom. Podstatou technológie je zachytenie hĺbky snímaného priestoru. Predstaviť si to možno tak, že zadné kamery zmapujú konkrétnu miestnosť a vytvoria jej virtuálnu mapu. Následne do nej možno vkladať rôzne objekty, prípadne celú miestnosť využiť aj ako obrovskú hraciu plochu. Niečo podobné bolo zatiaľ možné len vďaka okuliarom pre virtuálnu realitu. Okolitý priestor však jedna kamera na smartfóne zachytiť nedokáže, potrebné sú preto minimálne dve kamery na zadnej strane. Novinka od Lenova s názvom Phab2 Pro má kamery až štyri, z toho tri vzadu.

Na zadnej strane smartfónu Phab2 Pro od Lenova... Foto: Lenovo
Lenovo, Phab 2 Pro, smartfón, project Tango, virtuálna realita Na zadnej strane smartfónu Phab2 Pro od Lenova sa nachádza až trojica snímačov. Dva z nich slúžia ako fotoaparát, tretí sníma priestor.

Dinosaurus, votrelec alebo aj nový stolík v obývačke

Dva fotoaparáty na zadnej strane Phab2 Plus majú po 16 Megapixelov, pri spracovaní snímok a videa využívajú údajne rovnaký obrazový procesor ako fotoaparáty Leia. Tretia kamera sníma hĺbku obrazu, ktorá je v reálnom čase prepočítavaná tak, aby bolo možné do priestoru na displeji smartfónu “vložiť” postavy z hier, dinosaura alebo vybraný konferenčný stolík z Ikey. Senzor údajne zachytí viac ako 250-tisíc rôznych bodov v priestore za sekundu. Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 Megapixelov.

Smartfón od Lenova má 6,4-palcový displej s rozlíšením 1440 × 2560 bodov, osemjadrový procesor Snapdragon 652 a 4 gigabajtovú operačnú pamäť. Systém je nainštalovaný na 64 GB vlastnej pamäti smartfónu, ktorú možno rozšíriť microSD kartami o ďalších 128 GB. Batéria s kapacitou 4050 mAh by mala pokryť potreby bežného používateľa počas jedného dňa používania smartfónu. Spolu s vlajkovou loďou Phab2 Pro, Lenovo predstavilo aj dva lacnejšie modely, Phab 2 Plus a základný Phab 2. Líšia sa rozlíšením displeja, kapacitou vlastnej úložnej pamäte a rozlíšením fotoaparátov. Len najvyšší model má vzadu tri kamery, respektíve dve kamery a jeden snímač hĺbky priestoru. Zvyšné dva modely majú buď jeden alebo dva fotoaparáty na zadnej strane, virtuálnu realitu preto nepodporujú.

Veľa hudby za málo peňazí? Nie tak úplne

Zaujímavá je najmä cena. Základný Phab 2 bude na Slovensku dostupný od septembra za 199 eur, Phab2 Plus za 299 eur a Phab2 Pro za 499 eur. Hlavným lákadlom a pridanou hodotou najvyššieho a najdrahšieho modelu je už spomínaná podpora virtuálnej reality v reálnom čase. Nemožno ale tvrdiť, že bez nej by mal telefón navrch a od konkurencie by sa výraznejšie líšil tak ako Lenovo deklarovalo.

Lenovo ukázalo aj mobily s ohybným displejom. Zatiaľ ale len prototypy

Lenovo ale nezostalo len u virtuálnej reality. V rýchlosti predstavilo aj dva smartfóny s ohybným displejom. Jeden z nich je možné zložiť na polovicu a tablet tak premeniť na smartfón, druhý má zas ohybné telo a displej. Pripnutím k zápästiu možno zo smartfónu urobiť inteligentný náramok. Firma ale priznala, že v oboch prípadoch ide len o prototypy a na finálnej podobe musí ešte zapracovať.

Po tom, čo Samsung viackrát avizoval, že jeho ďalšou métou je práve smartfón s ohybným displejom, sa aj ostatní výrobcovia snažia pre seba získať vlastných 5 minút slávy. Netreba však mať veľké oči a inovácie tohto typu brať skôr s rezervou. Potrvá ešte niekoľko mesiacov, kým sa na trhu objaví životaschopný smartfón s ohybným displejom. Firmy sa len usilujú upozorniť verejnosť, že Samsung vo vývoji nie je sám a ostatní takisto nespia na vavrínoch.

Už aj tenisky budú mať vlastný rozum. Používajú procesor od Intelu

Lenovo sa ale už nechce prezentovať len ako výrobca smartfónov a notebookov. Firma by sa najradšej videla v rovnakej pozícii v akej sa dnes nachádza napríklad iný čínske Xiaomi. To dnes vyrába spotrebnú elektroniku všetkého druhu. Od náramkov, topánok, varičov ryže či výrobkov pre inteligentnú domácnosť. V rýchlosti sa preto Lenovo takisto pochválilo inteligentnými teniskami, ktoré podobne ako tie od Xiaomi sledujú pohyb užívateľa. Je prinajmenšom zaujímavé spomenúť, že už aj tak bežná vec akou sú tenisky má svoj vlastný “rozum”. V ich vnútri sa nachádza procesor od Intelu, ktorý spracováva informácie o prejdených krokoch ale aj spálených kalóriách. Kedy a či budú tenisky napokon na trhu Lenovo neuviedlo.

Tam kde Google sklamal chcú excelovať iní, vrátane Motoroly

Treťou kľúčovou novinkou Lenova, ktorá sa ukryla pod logo pôvodom americkej Motoroly bol akýsi konvertibilný modulárny smartfón. Zatiaľ čo Google príchod skutočného modulárneho mobilu už niekoľkokrát odložil a napokon svojou opatrnosťou vzdialenou pôvodným ambíciám aj sklamal, niektorí iní výrobcovia nezostali len pri prázdnych slovách. Viackrát spomínané LG s čiastočne modulárnym smartfónom v týchto dňoch doplnila Motorola Moto Z. Smartfón je okrem svojej hrúbky 5,2 milimetra nie len najtenší ale umožňuje k zadnej časti pripojiť aj niektoré doplnkové moduly, ktoré rozšíria jeho funkcionalitu. Jedným z nich je napríklad projektor, externé reproduktory alebo prídavná batéria.

Moto Z je hybridným smartfónom, ku ktorému... Foto: Lenovo/Motorola
Lenovo, Motorola, Moto Z, smartfón, modulárny Moto Z je hybridným smartfónom, ku ktorému možno podobne ako ochranný kryt pripojiť projektor alebo reproduktory (na obrázku).

K Moto Z možno pripnúť projektor aj prídavnú batériu

Moto Z je vyrobený zo zliatiny hliníka, má 5,5-palcový Quad HD AMOLED displej, štvorjadrový procesor, 4 GB operačnú pamäť a 32 GB alebo 64 GB úložného priestoru pre užívateľské dáta. Pamäť bude možné rozšíriť až o 2 TB pomocou microSD kariet. Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát s 13 Megapixelmi, vpredu mu sekunduje kamera s piatimi Megapixelmi. Vpredu sa takisto nachádza aj druhý blesk.

Na zadnú stranu smartfónu Moto Z možno pripojiť... Foto: Lenovo/Motorola
Lenovo, Motorola, Moto Z, smartfón, modulárny Na zadnú stranu smartfónu Moto Z možno pripojiť externé reproduktory JBL.

Oproti LG sa moduly k Moto Z pripájajú na zadnú stranu, podobne ako rôzne ochranné kryty. Lenovo zatiaľ predstavilo len tri funkčné moduly. Prvým z nich je modul s projektorom schopným premieňať obraz so 178 centimetrovou uhlopriečkou, druhý s reproduktormi JBL SoundBoost a tretí s externou batériou, ktorá rozšíri výdrž smartfónu o ďalších 22 hodín. Moduly sa automaticky spoja so smartfónom vďaka silným magnetom. Cenu a dostupnosť Moto Z a prídavných modulov Lenovo zatiaľ nezverejnilo, oznámilo len, že postupne bude dostupnosť príslušenstva rozširovať.

Kvôli hrúbke 5,2 milimetra si Lenovo nedokázalo... Foto: Lenovo/Motorola
Lenovo, Motorola, Moto Z, smartfón, modulárny Kvôli hrúbke 5,2 milimetra si Lenovo nedokázalo poradiť s vyčnievajúcim fotoaparátom.

Prekvapenie na záver. Moto Z chýba konektor na slúchadlá

To, čoho sa asi najviac obávali používatelia iPhonov, napokon ako prvých postretne používateľov Androidov. Lenovo sa odhodlalo k razantnému kroku a kvôli veľmi malej hrúbke Moto Z zo smartfónu odstránilo 3,5 milimetrový konektor pre slúchadlá. Počúvať hudbu bude možné už len bezdrôtovo, prípadne s použitím špeciálnej redukcie. Jediným konektorom, ktorý bude možné nájsť na Moto Z tak bude už len USB-C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #tablet #Lenovo #Intel #Motorola #Xiaomi #modulárny telefón #Moto Z #Phab2 #Project Tango