Test: Sony Xperia X neskrýva veľké ambície, poteší najmä výdržou

Sony opäť presvedčilo, že aj výkonný mobil s priemernou batériou môže na jedno nabitie bez problémov vydržať aj dva dni. Zoznámte sa s Xperiou X, ktorá okrem iného aj ukázala, že Megapixely nie sú všetko, a že cena môže ale aj nemusí o mobile veľa napovedať.

02.07.2016 15:00
sony xperia x, sony, mobil, fotenie, Foto:
Sony Xperia X je netypický fotomobil, ktorému chýba optická stabilizácia.
debata (5)

Dnešné smartfóny okrem toho, že hýria rôznymi farbami, sa od seba dizajnom príliš neodlišujú. Väčšina ich inovácií sa ukrýva “pod kapotou”. Až na výnimky sa výrobcovia domnievajú (a to či už z vlastnej skúsenosti alebo aktuálnych trendov), že najmä u prémiových modelov sú spotrebitelia náročnejší za hardvér, za ktorý sú ochotní si aj priplatiť. Z dizajnu sa akosi vytratila nápaditosť, prednosť dostal konzervatívny štýl, ktorým snáď ani niet čo pokaziť.

Z pohľadu materiálov sklo vystriedala hliníková zliatina v matnej úprave. Mala by nie len o čosi viac vydržať ale je aj ľahšia a lepšie odvádza teplo. Po pravde, všetci však vedia, že ak si má telefón aj po mesiacoch používania zachovať svoj pôvodný nepoškodený vzhľad, odolnejší hliník mobil pred škrabancami neochráni. Obal sa stal praktickou nevyhnutnosťou, a preto akékoľvek experimenty s čo najtenším prístrojom strácajú svoj prvotný zmysel. Obal navyše niekedy dokáže či už absorbovať nárazy alebo im aspoň predchádzať lepším uchopením smartfónu. Vo svetle všedných dní sa zdá, že na to mnoho výrobcov zabúda. Telefóny sú čoraz väčšie, tenšie a nie, že sa už nezmestia ani len do štandardného vrecka nohavíc, sú ťažkopádne a v ruke (alebo skôr v rukách) sa zle držia.

Univerzálny dizajn, ktorým nemožno nič pokaziť

Našťastie niektorí výrobcovia pochopili, že zväčšovať displej sa nedá donekonečna a vždy budú na trhu aj spotrebitelia, ktorí chcú telefón kompaktnejších rozmerov. Aj keď slovo kompaktnejší v priebehu dvoch-troch rokov získalo úplne iný význam. Typickým príkladom je spoločnosť Sony, ktorá už v minulosti, a snáď ako jedna z prvých, pochopila, že okrem veľkého smartfónu je vhodné mať v ponuke aj menší a s takmer rovnakými parametrami. Séria s názvom Compact odštartovala tento trend a inšpirovali sa aj ďalší na čele s Applom, ktorému už nie je proti srsti mať v ponuke aj dizajnovo štyri roky starý telefón s novým hardvérom.

Na tohtoročnom barcelonskom veľtrhu MWC Sony predstavilo úplne nový rad smartfónov Xperia X, ktorý dopĺňa kategóriu vlajkových lodí Xperia Z. Ako už bolo spomenuté, ani v tomto prípade Sony príliš neexperimentovalo. Dizajn Xpérií X je štandardný, ale prekvapí v rôznych drobnostiach ako je napríklad čítačka odtlačkov elegantne ukrytá do hlavného bočného tlačidla. Telefón Sony Xperia X, ktorý sa na Slovensku začal oficiálne predávať len pred pár týždňami sme vyskúšali a prinášame vám niekoľko našich postrehov.

Čo o Xperia X píše výrobca?

Séria Xperia X stelesňuje novú víziu značky Sony Mobile, a to prostredníctvom pridania nových úrovní inteligentnej technológie v rámci obľúbených funkcií a prvkov Xperia: fotoaparát, batéria a dizajn. Úplne nové prediktívne hybridné automatické zaostrovanie v Xpeira X umožní vybrať si objekt a následne predvídať jeho pohyby, akciu teda zachytíte v potrebnej ostrosti, bez rozmazania. Xpeira X disponuje inteligentnou správou batérie od Sony, ktorá ponúkne až dvojdňovú výdrž na jedno nabitie. Telefón je poháňaný procesorom Qualcomm Snapdragon 650. Ako súčasť zjednoteného dizajnového konceptu sa dizajnéri zaoberali materiálmi, štruktúrami a zakriveniami tak, aby dosiahli čo najprirodzenejšie uchopenie do dlane.

Sony Xperia X je k dispozícii vo viacerých... Foto: Sony
Sony Xperia X, smartfón Sony Xperia X je k dispozícii vo viacerých farebných prevedeniach. Na Slovensku len vo variante s 32 GB úložiskom.

Aké sú naše skúsenosti?

Začnime od konca. Xperia X sa prekvapivo dobre drží v ruke. Kľúčom ale nie je ani tak zaoblený dizajn, na ktorý sa výrobca odvoláva, ako skôr veľkosť telefónu. Poradiť si s ním možno aj v jednej ruke bez toho, aby z nej pri používaní vykĺzol. V tom výrazne dopomáha aj na omak ťažko identifikovateľný materiál, z ktorého je zhotovená zadná strana telefónu. Nie je typický klzký hliník, no ani obyčajný či pogumovaný plast. Čo je podstatné, je primerane pevný, o čosi ťažší (153 gramov), dobre sa drží v ruke a mobilu neuberá ani na dizajne.

Dizajn Xperie X je jednoduchý, čistý, bez... Foto: Tomáš Švec
Sony Xperia X Dizajn Xperie X je jednoduchý, čistý, bez zbytočných rušivých prvkov.

Späť k veľkosti. Ako sme naznačili, Sony sa vydalo inou cestou než jeho spolupútnici. Xperia X má 5-palcový displej s Full HD rozlíšením (1920 × 1080 bodov s hustotou 441 ppi). To v zásade ale nič nehovorí o tom, aký skutočne veľký telefón je. Pomer veľkosti displeja k veľkosti tela je takmer 70 percent. Pre porovnanie – u iPhonu 6S zaberá displej 65 percent plochy, v Samsungu Galaxy S7 až 72 percent. Toto inak nič nehovoriace číslo možno interpretovať aj tak, ako efektívne narába výrobca s umiestnením displeja tak, aby telefón nebol príliš veľký, no zároveň aby vyhovel aj tým, ktorí chcú mať predsa len o čosi väčší displej. Sony sa to podarilo. Xperia X je len o málo väčšia než iPhone 6S, ktorý má o 0,3 palca menší displej, ešte k tomu aj s nižším rozlíšením.

Full HD rozlíšenie je zlatý štandard, ktorý pri 5-palcovom displeji bohato postačuje, no nepatrí medzi špičku. Galaxy S7 má vyššie rozlíšenie, ktoré sa prejaví napríklad v jemnosti zobrazenia. U Xperie však nechýba a zbytočné pixely navyše výrobca kompenzoval kvalitnejším displejom, aj keď nie je AMOLED. Farby sú napriek tomu pomerne živé, len čierna nie je úplne čierna.

Sony do Xperie X predinštalovalo niekoľko... Foto: Sony
Sony Xperia X Sony do Xperie X predinštalovalo niekoľko vlastných aplikácií. Niektoré sú zbytočné.

Ak by ste hľadali vyčnievajúcu čítačku odtlačku prstov, nepochodili by ste. Výrobca ju veľmi elegantne ukryl do pozdĺžneho bočného tlačidla na zapínanie/vypí­nanie. Chválime nie len jej prevedenie ale aj rýchlosť a presnosťou s akou je čítačka schopná detegovať majiteľa priloženého prsta.

Na bočnej strane sa nachádza tlačidlo na... Foto: Tomáš Švec
Sony Xperia X Na bočnej strane sa nachádza tlačidlo na vypnutie/uspanie telefónu, v ktorom sa skrýva aj čítačka odtlačkov prstov.

Čo nám chýba? Najmä väčšia odolnosť

Ak ste si vlajkové lode Sony spájali s vyššou odolnosťou či už proti prachu, pádom a striekajúcej vode, u Xperia X budete musieť poľaviť zo svojich nárokov. A to je škoda. Telefón sa síce dobre drží v ruke, no ak už sa z nej vyšmykne, následný pád si zrejme vypýta svoju obeť. Chýba takisto väčšia odolnosť pri použití v prašnom prostredí a aspoň proti striekajúcej vode, ak už telefón nie je zrovna vodotesný. Za vodotesnosť sa pripláca, a nie málo. Z trojice “ixkových” Xpérií je vodotesná len jedna – 750 eurová X Performance.

Poteší najmä výdrž, hardvér strednej triedy tiež nesklame

Sony sa v posledných rokoch chváli tým, že dokáže svoje smartfóny najmä softvérovo nastaviť tak, aby ich bolo možné bez nabíjania používať aj viac ako jeden deň, bez ujmy na používateľskom komforte. Realita nie je iná. Telefón sme pri bežnom používaní naozaj nemuseli nabíjať každý deň. Nabíjanie raz za dva dni nie je len zbožným prianím, ale môže tomu tak byť naozaj, ak jeho užívateľ netrávi hodiny hraním hier a surfovaním na internete. Sony sa skrátka naučilo šetriť batériu na správnom mieste a učiť by sa od neho mohli aj ďalší výrobcovia.

Vzhľadom k vysokej cene by možno niekto prišiel aj s požiadavkou na najvýkonnejší hardvér, ktorý Xperii X chýba. Namiesto osemjadra má mobil procesor so šiestimi jadrami (štyri jadrá s taktom 1,4 GHz a dve s taktom 1,8 GHz), grafiku Adreno 510 a tri gigabajty operačnej pamäte. Či to stačí, nech zváži každý sám, my sme ale žiaden deficit v hardvéri z vyššej strednej triedy pri bežnom a dokonca aj hraní používaní nepocítili.

23 Megapixelov je veľkorysých, ale…

Chýbajúcu optickú stabilizáciu Xperii X mnohí vyčítajú. Právom. 23 Megapixloev je naozaj veľa, pri bežnom použití možno až priveľa. Najmä ak fotíte bez optickej stabilizácie, ktorá nie je len na parádu a “podrží” pri fotení v horších svetelných podmienkach či v pohybe lepšie než softvér. Snímky síce za bežného dňa sú pekne farebné a ostré, no vo vnútri a s horším svetlom by sme 23 Megapixelov oželeli výmenou za menej rozmazané snímky. Aj pri fotení počas dňa nie sú snímky príliš saturované ako pri iných smartfónoch, čo na prvý dojem môže pôsobiť, že sú skôr mdlé než živé. Aj tu ale záleží od preferencii.

Pri fotení možno využiť veľké množstvo... Foto: Tomáš Švec
Sony Xperia X Pri fotení možno využiť veľké množstvo kreatívnych režimov.

Pri fotení sa naozaj možno s mobilom pohrať do sýtosti. Množstvo režimov a efektov je fajn, ak na fotenie máte čas a chuť. Automatický režim ale aj tak zvolí asi väčšina užívateľov. Aby bol dojem z fotenia dokonalý, tlačidlo fotoaparátu na bočnej strane s dvoma polohami je praktickejšie než veľké softvérové okrúhle tlačidlo na displeji. Mimochodom fotenie v manuálnom režime s nastavením času a expozície je možné až po odblokovaní telefónu, rýchly prechod k foteniu v tomto režime nefunguje.

Cena je skrátka privysoká

S cenou výrobca ale trošku prestrelil. S 639 eurami sa dostáva do úplne inej ligy, v ktorej má množstvo, často aj schopnejších, konkurentov, a v ktorej sa bude presadzovať ťažšie než s cenou pod 500 eur. Za plnú cenu si ho tak zrejme kúpia len skalní fanúšikovia, za dotovanú cenu potom aj majitelia mobilného paušálu. V ponuke má Sony Xperia X napríklad Slovak Telekom, ktorý ho ponúka s mesačnou splátkou od 3 eur. Vyššiu cenu možno aspoň čiastočne kompenzuje podarené vyhovenie mobilu, detailne prepracované hardvérové aj softvérové prvky, ktoré uľahčujú používanie a najmä veľmi nadštandardná výdrž na batériu. Foťák neurazí, no rýchle snímanie a veľa megapixelov mohol výrobca radšej vymeniť za optickú stabilizáciu, ktorá by dala mobilu naozaj punc prémiového prístroja, ktorý si zaslúži.

Naše hodnotenie: 80%

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #test #Sony #MWC #Xperia X