Test: Zabudnuté diktafóny stále žijú. Nahrávajú kvalitnejšie a dlhšie

Digitálne záznamníky už používa len veľmi málo ľudí, napriek tomu sa z trhu úplne nevytratili. Mobily ich nahradiť úplne nedokážu a náročnejším užívateľom majú stále čo ponúknuť.

24.07.2016 19:00
philips, diktafón, záznamník Foto:
Rodina digitálnych záznamníkov Philips.
debata

Ak zrovna nepracujete v médiách či vo vrcholovom manažment, s digitálnymi záznamníkmi sa pravdepodobne bežne nestretávate. Napokon bolo tomu tak vždy. Diktafóny majú na rozdiel od oveľa univerzálnejších mobilov svoju veľmi úzku cieľovú skupinu spotrebiteľov, ktorým aplikácia v mobile na nahrávanie zvuku nestačí. Aj keď dnes sa už o nich veľa nepíše, viacero firiem ich stále vyrába v domnení, že dopyt po diktafónoch sa ustálil a nebude sa hýbať ani smerom nadol ani nahor. Záznamníky, dnes už digitálne, možno prirovnať k vinylovým platniam, ktoré majú najlepšie roky za sebou, no napriek tomu majú o ne niektorí ľudia záujem. My sme mali možnosť otestovať dva záznamníky od spoločnosti Philips, ktorá ich má inak v ponuke asi najviac.

Diktafóny sú evergrínom, ktorý má na trhu stále svoje miesto

Farebný displej je pri záznamníkoch skôr rozmarom než funkciou, bez ktorej sa moderný diktafón nezaobíde. Ak by príliš ovplyvňoval jeho výdrž, zrejme by sme namietali, že si ho mohol výrobca odpustiť a nahradiť podsvieteným monochromatickým displejom. Nič by tým nepokazil. Niektorí by však mohli namietať, že farebný displej je už natoľko samozrejmý, že nepoužiť ho by bola škoda. Ak mu niečo nemožno uprieť, je to väčšia prehľadnosť. Jednotlivé prvky na displeji sú farebne odlíšené, vyznať sa v množstve položiek je preto o čosi jednoduchšie. Rozlíšenie displeja je však natoľko nízke, že hľadať v ňom skrytý odkaz výrobcu je asi zbytočné. Na nič iné, než na lepšiu orientáciu skrátka neslúži. Nízkym rozlíšením si Philips navyše dopomohol k lepšej výdrži.

Použitie ceruzkových batérií nie je na škodu

Na jedno nabitie možno oba záznamníky používať 25 až 50 hodín. Rozpätie je to väčšie než by sme očakávali. No je len orientačné. Záleží od kvality záznamu, aktivovaných funkcií, zapnutého displeja a zopár ďalších faktorov. Drahší model DVT6000 má vstavanú batériu, zatiaľ čo model DVT2500 je poháňaný dvoma malými ceruzkovými batériami typu AAA. Riešenie to nie je tak elegantné ako vstavaná batéria, no batérie je aspoň možné jednoduchšie vymeniť, bez nutnosti ich nabíjania.

Digitálny záznamník Philips DVT2500. Foto: Philips
Philips, DVT2500, záznamník, diktafón Digitálny záznamník Philips DVT2500.

Po niekoľkodňovom testovaní je možné len ťažko odhadnúť aká bola je reálna výdrž batérie záznamníka. Pri využití najrôznejších funkcií sme obe zariadenia nešetrili. Či už išlo o hlasovú aktiváciu, pri ktorej sa záznam spustí po tom, čo začne subjekt rozprávať alebo automatické nastavovanie citlivosti mikrofónu, ktorá sa prispôsobuje vzdialenosti rečníka, okolitým ruchom a meniacim sa podmienkam, v ktorých je záznam zhotovovaný. Funkcia je síce užitočná, no mali sme dojem, že niekedy vzdialenosť nebola odhadnutá správne, respektíve sa priebežne nastavenia menili, a nahrávka nebola natoľko zreteľná ako u lacnejšieho modelu, ktorý touto funkciou nedisponuje.

Aj mierny vietor môže byť problém. V interiéri však nahrávajú na výbornú

Oba diktafóny sa pýšia tým, že nemajú len jeden mikrofón. Lacnejší model ich má dva, DVT6000 dokonca tri. Zachytávať by mali zvuk z viacerých smerov súčasne. Zdroj zvuku je pomocou troch mikrofónov analyzovaný tak, aby bol po následnom spracovaní výstup zrozumiteľný. Neplatilo to však vždy. Diktafónom DVT6000 sme skúsili nahrať muzikanta, ktorý sa nachádzal približne sedem metrov pred nami. Ak si ale zariadenie s niečím neporadilo, bol to mierny vietor, ktorý nedokázalo odfiltrovať a nahrávka bola prakticky nepoužiteľná. Vhodnejšie je preto používať ho len v uzatvorených priestoroch, nie v rušivom exteriéri. V interiéri si ale oba diktafóny poradili s filtrovaním šumu a nežiadúcim rušením na výbornú. Nahrávka mala vyrovnanú hlasitosť, záznam bol veľmi čistý. Diktafóny dokázali odfiltrovať to, čo ľudské ucho nedokáže.

Digitálny záznamník Philips DVT6000. Foto: Philips
Philips, DVT6000, záznamník, diktafón Digitálny záznamník Philips DVT6000.

Philips diktafónom takisto pridal funkciou aktivácie nahrávania hlasom. Nie sú to hlasové povely, ako by ste si možno mysleli, ale spustenie nahrávania po tom, čo zariadenie zachytí, že v miestnosti začal niekto rozprávať. Akonáhle osoba rozprávať prestane, nahrávanie sa pozastaví. Funkcia je užitočná najmä pri prepisoch nahrávky, ktorá je plynulá. Pri prehľadávaní menu sme v modeli DVT6000 narazili na funkciu automatického prednahrávania, pri ktorej zapnutý diktafón zhotovuje priebežne 5 sekundový záznam ešte pred tým, než sa užívateľ rozhodne spustiť nahrávanie.

Kvôli množstvu tlačidiel nie je ovládanie ergonomické

Ak by sme obom diktafónom mali ešte niečo vytknúť, bolo by to komplikovanejšie ovládanie. To je v priamom kontraste s jednoduchým spustením nahrávania, pre ktoré je v oboch prípadoch vyčlenené samostatné tlačidlo. Problém však nastal pri prechode do menu, ktoré je neprehľadné a pohyb v ňom neergonomický a neprirodzený. Na začiatku sme si navyše museli zvyknúť na ovládanie pomocou 12 tlačidiel. Je chvályhodné, že Philips chcel každej funkcii prideliť pokiaľ možno samostatné tlačidlo pre jednoduchý prístup, no ovládanie práve kvôli tomu nie je intuitívne a treba si naň zvykať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Philips #digitálny záznamník #diktafón #DVT6000 #DVT2500