Vedci vyvinuli technológiu, ktorá prinesie 3D do kín aj bez okuliarov

Možno už onedlho budeme môcť v 3D kinách sledovať filmy bez okuliarov. Americkí a Izraelskí vedci navrhli spôsob ako možno 3D obraz nasmerovať pre každého jedného diváka zvlášť bez toho, aby musel mať na hlave nasadené okuliare.

26.07.2016 18:06
Kino Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Pri pozeraní 3D filmu v kine sa bez špeciálnych okuliarov stále nezaobídete. Tí, ktorí navyše nosia dioptrické okuliare o tom vedia svoje. Pasívne papierové okuliare s dvoma farebnými filtrami neprinášajú taký efekt ako aktívne okuliare. Tie zas nemožno porovnávať s pohodlím, ktoré by si mohol divák užiť v prípade, ak by okuliare nosiť vôbec nemusel. Vedcom z amerického inštitútu MIT v spolupráci s izraelskými výskumníkmi z Wiezmannovho vedeckého inštitútu sa podarilo vyvinúť technológiu, ktorá môže predurčiť vývoj veľkoplošnej 3D projekcie v kinách.

Nová technológia umožní nasmerovať 3D obraz pre každého diváka zvlášť

Vedci vyvinuli prototyp špeciálnej projekčnej plochy, ktorá za pomoci komplexnej optickej sústavy pozostávajúcej zo šošoviek a zrkadiel spája viacero vrstiev obrazu a smeruje ich na konkrétne sedadlo v sále. Projekčná plocha takto dokáže nasmerovať obraz pre každé jedno sedadlo zvlášť, čoho výsledkom je, že divák na rôznych miestach sále uvidí trojrozmerný obraz pod mierne odlišným uhlom.

Projekčný systém, ktorý vedci vyvinuli, je určený len pre kiná, v domácnosti technológia svoje využitie nenájde. Dôvod je prostý. Zatiaľ čo v kine je možné presne určiť, kde bude divák sedieť, pred televízorom v domácnosti to zabezpečiť nie je možné. Ak sa divák na obraz nebude pozerať z presne určeného miesta, nebude mať možnosť sledovať film v 3D.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #3D #kino #MIT #Weizmann institute #3D film