BlackBerry predstavilo údajne najbezpečnejší mobil s Androidom

Aj keď BlackBerry už v posledných dvoch smartfónoch vlastný operačný systém nepoužíva, Android napriek tomu upravilo podľa vlastných predstáv. Kľúčovou vlastnosťou je vysoké zabezpečenie. Nový model DTEK50 umožní v prípade potreby všetky dáta skartovať. Má tiež zaujímavú cenu.

30.07.2016 07:00
blackberry, DTEK50 Foto:
BlackBerry predstavilo už svoj druhý mobil s Androidom. Má tiež prívlastok "najbezpečnejší".
debata

BlackBerry už ani zďaleka nie je tou firmou, akú nároční užívatelia dlhé roky poznali. V snahe zachrániť sa a zachovať si aspoň malú skupinu používateľov, ktorí jej zostali lojálni, pred pár mesiacmi oznámila, že namiesto vlastného systému prechádza na rokmi overený Android. Nezostala však len pri tom. Android ďalej upravovala tak, aby telefóny mali stále nejakú konkurenčnú výhodu. Je ňou zabezpečenie, ktoré ale mnohým stačiť nemusí.

Lákadlom môže byť najmä cena. Mobilu ale chýba hardvérová klávesnica

Už druhý mobil od BlackBerry v poradí dostal Android a DTEK50 sa navyše pýši aj s označením vysoko zabezpečeného mobilu. Chýba mu však to najdôležitejšie, na čo sú užívatelia zvyknutí – klávesnica. S dotykovým displejom, aj keď so zaujímavou cenovkou 299 dolárov, je nový mobil od BlackBerry len jedným z mnoha. Hľadať akékoľvek “naj”, ktorými by sa mohol pochváliť a vyčleniť z radu sa zdá byť posledným výkrikom do tmy. Z problémov ale firmu nevytiahne. Dopyt zrejme nenaplní očakávania, aj keď parametre mobilu nie sú nijak zúfalé.

Klávesnicu vytlačil veľký 5,2-palcový Full HD displej s ochranným sklom s oleofóbnou vrstvou, ktorý je tiež odolný proti poškriabaniu. Výrobca použil osemjadrový 64-bitový procesor od Qualcommu (model Snapdragon 617) s grafickým procesorom Adreno 405. Operačná pamäť má kapacitu tri a užívateľská šestnásť gigabajtov. Rozšíriť ju je možné pomocou microSD kariet. Na zadnej strane sa nachádza kamera s trinástimi, vpredu s ôsmimi megapixelmi. Videá natáča vo Full HD kvalite. Primeranú výdrž by mala zabezpečiť 2610 mAh batéria, ktorej kapacita by ale mohla byť o čosi vyššia.

BlackBerry v Androide šifruje všetky dáta. Umožní aj ich skartovanie

Späť však k prívlastku “najbezpečnejší” mobil na trhu. BlackBerry do smartfónu nainštalovalo poslednú verziu Androidu a rozšírila ju o niekoľko softvérových ale aj hardvérových zabezpečovacích mechanizmov. Jedna funkcia napríklad šifruje všetky užívateľské dáta, iná sa stará o komplexnú ochranu systému pred malvérom, ďalšia dáta umožní zálohovať, obnovovať alebo skartovať. V rozšírených nastaveniach je tiež možné zvoliť, ktoré aplikácie môžu mať prístup k vybraným funkciám telefónu. BlackBerry tiež sľubuje, že všetky verejné opravy Androidu, ktoré Google zverejní, budú v ten deň dostupné aj pre nový smartfón. Mnoho výrobcov si pritom dáva načas a aktualizácie sprístupňujú s niekoľkotýždňovým oneskorením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #android #BlackBerry #DTEK50