Test: Aj lacný inteligentný náramok od Xiaomi dokáže divy

Vyskúšali sme pravdepodobne jeden z najlepších športových náramkov za 30 eur. Xiaomi MiBand 2 dokáže oveľa viac než konkurenčné zariadenia s cenou o niekoľko desiatok eur vyššou.

27.08.2016 08:00
xiaomi miband Foto:
Ilustračné foto (na obrázku náramok Xiaomi Mi Band 2).
debata

V priebehu troch týždňov, počas ktorých som na ruke nosil najnovší športový náramok od čínskeho výrobcu Xiaomi, som sa viackrát stretol s otázkami typu: “čo to máš na ruke?”, “to sú hodinky alebo náramok?” Po strohej odpovedi nasledovali ďalšie, oveľa zvedavejšie, otázky. Odpovede na ne, vrátane našich skúsenosti s používaním náramku Xiaomi MiBand 2 vám prinášame v krátkej recenzii.

Čínske Xiaomi Európania poznajú najmä ako výrobcu smartfónov. V skutočnosti je táto firma oveľa všestrannejšia. Ťažko povedať či na trhu pôsobí iný výrobca, ktorý ponúka viac druhov technologických hračiek a spotrebnej elektroniky ako Xiaomi. Práve Xiaomi v mnohých smeroch ukázalo ako vyrábať produkty lacnejšie a bez toho, aby im chýbalo niečo, čo ponúka konkurencia v oveľa drahších zariadeniach. Aj to je dôvod, prečo sa po niektorých takýchto výrobkoch doslova “zapráši.” Športové náramky nie sú výnimkou.

Lacný náramok od Xiaomi toho dokáže viac ako drahšia konkurencia

Už prvá generácia náramku MiBand spôsobila na trhu rozruch. Nie ani tak kvôli svojim funkciám, ako skôr cene. Tá bola v porovnaní s inými náramkami o niekoľko desiatok eur nižšia. Za dvadsať eur záujemca získal náramok, ktorý sledoval jeho pohybovú aktivitu, spánok, umožnil odomykať telefón, a ktorý upozornil na prichádzajúce správy a hovory. Náramok, ktorý po ňom nasledoval dokázal to isté, no už mal aj niečo navyše. Snímač srdcovej frekvencie. Aj druhá generácia náramku bola v predaji za rovnakú cenu ako jeho predchodca. Náramky Fitbit a Jawbone dostali razom silného konkurenta, ktorého ťaženie môže oslabiť snáď len skutočnosť, že pre mnohých je Xiaomi stále jednou veľkou neznámou.

Ilustračné foto (na obrázku náramok Xiaomi Mi... Foto: Xiaomi
xiaomi Ilustračné foto (na obrázku náramok Xiaomi Mi Band 2).

Netrvalo dlho a Xiaomi nezostalo len u jednoduchého náramku bez displeja. Bolo nad slnko jasné, že ďalšia verzia sa už bez displeja nezaobíde. Výrobca sa preto musel zaoberať najmä otázkou výdrže na batériu. Náramok s displejom automaticky spotrebuje viac energie, a ak má byť rovnako kompaktný, batériu s väčšou kapacitou nebude možné použiť. Xiaomi napokon našlo riešenie. Funkčná časť náramku je len o málo väčšia než u MiBand 1S. Do malého zariadenia, ktoré sa vkladá do gumeného náramku, sa tak zmestil OLED displej, dotykové tlačidlo a aj väčšia batéria. Na jedno nabitie ho možno používať až 20 dní. Že toto číslo nie je nijako prehnané dokazuje aj fakt, že po 9 dňoch ubudlo z plne nabitej batérie len 44 percent energie.

Malý displej postačí. Slnku mu ale robí problémy

Dotykové tlačidlo na vodotesnom zariadení je citlivé, niekedy až príliš. Slúži na základný presun medzi položkami v menu a zobrazenie základných údajov o čase, počte prejdených krokov, vzdialenosti, spálených kalóriách a stave batérie na malom monochromatickom displeji. Na ňom sa tiež zobrazujú logá aplikácií pri rôznych upozorneniach. Nevýhodou je ale zlá čitateľnosť na priamom slnku. Vďaka kombinácii displeja a tlačidla je možné spustiť meranie tepu aj bez aplikácie v mobile. Displej navyše nie je aktívny vždy. Zobrazenie času a ďalších údajov možno aktivovať dotykom tlačidla alebo zodvihnutím ruky. Veľmi praktické.

Displej na náramku zobrazuje niekoľko... Foto: Xiaomi
xiaomi, miband, inteligentný náramok Displej na náramku zobrazuje niekoľko základných informácií o aktivite nositeľa.

Senzor na meranie tepu Xiaomi umiestnilo na spodnú stranu zariadenia. To by bolo v poriadku, ak by senzor z jeho tela mierne nevystupoval. Nosenie pri viac stiahnutom náramku môže byť nepohodlné a tlačiť. Meranie tepu navyše nie je úplne spoľahlivé. Nemáme na mysli vierohodnosť nameraných výsledkov ako skôr samotný proces merania. Senzor musí byť v priamom kontaktne so zápästím a užívateľ by sa pri pohybe nemal hýbať. Niekedy napriek tomu zariadenie oznámilo chybu a pulz nenameralo. Pri zmene polohy a opätovnom meraní už na druhý či tretí pokus fungovalo. Ťažko si predstaviť s akou spoľahlivosťou náramok meria pulz spiaceho človeka. Meranie počas spánku má podľa výrobcu umožniť presnejšie identifikovanie spánkových cyklov a kvality spánku. Ak zariadenie v noci nie je na svojom mieste, výpovedná hodnota nameraných hodnôt zrejme nebude vysoká.

Aplikácia ponúka množstvo funkcií. Niektoré sú zbytočne skryté

Zariadenie by bolo samo o sebe ničím bez mobilnej aplikácie, s ktorou ho je potrebné spárovať. Aplikáciu si môžu do mobilu nainštalovať tak užívatelia iPhonov ako aj zariadení s Androidom. Nutno ale podotknúť, že aplikácia pre Android ponúka viac možností nastavenia a používania náramku. Staršia verzia aplikácie bola o čosi prehľadnejšia, nová má ale viac funkcií, ktoré pri letmom pohľade zostávajú skryté. Na jej ovládanie si je potrebné chvíľu zvykať.

V aplikácii Mi Fit možno nastaviť množstvo... Foto: Xiaomi
xiaomi, miband, inteligentný náramok V aplikácii Mi Fit možno nastaviť množstvo rôznych udalostí, na ktoré náramok upozorní vibrovaním.

V hlavnom menu aplikácia zobrazuje aktuálny prehľad – počet krokov, spálených kalórií a prejdených kilometrov, dĺžku spánku vrátane jeho jednotlivých fáz a naposledy nameraný tep. V aplikácii si je možné nastaviť svoj denný cieľ, napríklad 8-tisíc krokov, na ktorého dosiahnutie náramok upozorní vibrovaním. MiBand môže nositeľa motivovať k pohybu. Akonáhle náramok v nastavenom intervale zaznamená, že nositeľ sa dlhšiu dobu vyhýba pohybu, zavibruje. Toto upozornenie je ale natoľko obťažujúce, že je lepšie, ak zostane vypnuté. V ďalších nastaveniach možno prehľadne podľa dní, týždňov či mesiacov porovnávať svoju aktivitu s historickými dátami. Všetky sú mimochodom ukladané nie len do zariadenia ale aj na cloud výrobcu.

Náramok Xiaomi MiBand 2 upozorní aj na dlhšiu... Foto: Xiaomi
xiaomi, miband, inteligentný náramok Náramok Xiaomi MiBand 2 upozorní aj na dlhšiu nečinnosť.

Upozornenia vibrovaním skrátka fungujú, z tvrdého spánku ale nezobudia

V nastaveniach je možné náramku priradiť aj niekoľko ďalších funkcií – vibrovanie pri prichádzajúcom hovore a správach alebo pri hláseniach v niektorých aplikáciách (napríklad Facebook, Snapchat, WhatsApp, Twitter). Vibrácie slúžia aj na budenie. Pri troch nezávislých budíkoch náramok zavibruje päťkrát. Jemné chvenie ale tvrdého spáča neprebudia, prebudenému človeku ale aspoň naznačia, že je čas vstať z postele.

Hodnotenie: 90%

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #inteligentný náramok #Xiaomi #MiBand 2