Predstavili tablet, ktorý funguje ako kopírka. Ťahy pera prenesie na displej

Lenovo ukázalo netradičný tablet, ktorý má namiesto klávesnice veľkú dotykovú plochu. Okrem kreslenia na ňu možno položiť zošit a všetky ťahy pera sa automaticky prenesú na displej.

01.09.2016 12:00
Lenovo, Yoga Book, tablet Foto:
Lenovo predstavilo netradičný tablet, ktorý má namiesto klávesnice veľkú dotykovú plochu.
debata (1)

Predstavte si výklopný tablet pripomínajúci skôr notebook, ktorému v spodnej časti chýba klávesnica. Namiesto nej má jednu veľkú čiernu plochu, ktorá reaguje na dotyky. Využiť ju možno nie len na písanie digitalizovaných poznámok, ale aj na kopírovanie textu písaného do zošitu. Lenovo, ktoré takéto zariadenie vyrobilo, uviedlo, že trh s tabletmi potrebuje inovácie. Toto je jedna z nich. Je však veľmi netypická.

Klávesnica uvoľnila miesto pre veľkú dotykovú plochu

Tablet Yoga Book je skôr konvertibilným notebookom, ktorému však chýba na omak štandardná klávesnica. Nahrádza ju spodná multifunkčná dotyková plocha, ktorá sa premení na klávesnicu s rozsvietenými klávesami. Takáto klávesnica je však stále len dotykovou plochou bez fyzicky ohraničených kláves. Tí, ktorí nemajú rozloženie kláves v malíčku tak môžu byť pri písaní neistí. Na dotyk virtuálna klávesnica zareaguje hmatovou odozvou – vibrovaním. Veľkosť kláves nie je možné prispôsobovať a ani meniť ich rozloženie.

Tablet Lenovo Yoga Book má 10-palcový displej a... Foto: Lenovo
Lenovo, Yoga Book, tablet Tablet Lenovo Yoga Book má 10-palcový displej a poháňaný môže byť buď Androidom alebo Windows 10.

Akonáhle užívateľ vezme do ruky pero, veľká 10-palcová plocha ukáže všetky svoje pozitíva. V prvom rade na kreslenie či písanie možno použiť dotykové pero s vymeniteľným hrotom. V takom prípade sa plocha chová úplne rovnako ako grafický tablet pripojený k počítaču. Plastový hrot ale možno vymeniť za klasickú tuhu, akú používajú guľôčkové perá. Inak obyčajné pero potom možno použiť na písanie na papier či do zošita položeného na dotykovej ploche. Tu sa zároveň ukrýva kľúčová vlastnosť tabletu. Všetky ťahy pera sa automaticky zachytia a digitalizujú. Užívateľovi sa potom zobrazia priamo na displeji ako identická kópia textu a iných objektov nakreslených na papier.

Na dotykovú plochu možno položiť zošit a ťahy pera preniesť na displej

Lenovo tvrdí, že výhodou takéhoto riešenia je, že užívateľ pri kreslení rukou nezakrýva svoje ťahy na displeji. Obraz sa zobrazuje paralelne vedľa náčrtku na papieri. Dotyková plocha tabletu dokáže sledovať polohu pera až do výšky jedného centimetra od povrchu. To znamená, že na dotykovej ploche možno bez problémov kresliť aj do hrubšieho zošita s ľubovolnou kvalitou papiera.

Ďalšou výhodou je, že stylus či digitálne pero je v podstate pasívne príslušenstvo, ktoré funguje bez batérií. Tablet pomocou vytvoreného elektromagnetického poľa sleduje jeho polohu. Na druhej strane softvér, ktorý zobrazuje text na displeji ho zatiaľ nedokáže konvertovať do podoby klasického tlačeného písma pre použitie v iných aplikáciách.

Lenovo Yoga Book bude v predaji v dvoch variantoch – so systémom Android a drahší s Windows 10. Cena za model s Androidom bola výrobcom stanovená na 499 eur, s Windows potom 599 eur. Dostupnosť zatiaľ nebola ohlásená.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #Lenovo #Yoga Book #hybridný notebook #IFA 2016