Lenovo ponúkne k mobilu Moto Z doplnkový foťák od legendárneho Hasselbladu

Za necelých 300 eur si budú môcť majitelia smartfónu Moto Z dokúpiť voliteľný fotografický modul od legendárneho švédskeho výrobcu fotoaparátov Hasselblad. Externý modul má kvalitnejšiu optiku a objektív s až 10-násobným optickým priblížením.

04.09.2016 15:00
Lenovo, Motorola, Moto, Hasselblad Foto:
K smartfónu Moto Z od Lenova si od septembra bude možné dokúpiť špeciálny fotografický modul značky Hasselblad.
debata

Značka Hasselblad je známa najmä medzi fotografmi. Pre mnohých z nich sú profesionálne fotoaparáty tejto švédskej značky akýmsi etalónom obrazovej kvality. Napokon zodpovedá tomu aj cena, ktorá na rozdiel od bežných komerčných zrkadloviek počíta nie v stovkách ale v tisíckach eur. Mimochodom fotoaparáty tejto značky sa boli jednými z prvých, ktoré sa používali aj vo vesmíre.

Slávne a najmä drahé značky dodávajú bežným produktom punc luxusu

Výrobcovia spotrebnej elektroniky sa v záujme získania konkurenčnej výhody snažia spojiť so značkami, ktoré dodajú ich produktom punc luxusného tovaru. Či už ide o zvuk ladený dánskou firmou Bang & Olufsen, objektívy s logom Zeiss alebo fotoaparát “schválený” a upravený nemeckou Leicou v smartfóne Huawei P9. Lenovo chce zájsť ešte o kus ďalej a na veľtrhu spotrebnej elektroniky IFA predstavilo doplnkový fotoaparát k smartfónu Moto Z s logom firmy Hasselblad. Jeho snímač má paradoxne nižšie rozlíšenie než snímač v samotnom mobile.

Kvalita fotoagrafií s externým modulom by mala podľa Lenova dramaticky vzrásť. Takýto foťák má nie len, že väčší CMOS snímač (1/2.3 palca) ale aj kvalitnejšiu optiku s lepšou svetelnosťou pri rôznych ohniskách a s možnosťou až desaťnásobného optického priblíženia, ktoré je u kinofilmu ekvivalentom ohniskovej vzdialenosti 25 až 250 milimetrov. Snímač má rozlíšenie 12 Megapixelov, objektív svetelnosť od f/3.5 do 6.5. Citlivosť ISO možno nastaviť v rozsahu od 100 do 3200. Pri fotení možno využiť aj xenónový blesk.

Bez vlastnej batérie, no s kvalitnejšou optikou a lepším snímačom

Externý fotoaparát Hasselblad, ktorý je vďaka magnetom možné jednoducho pripnúť k mobilu, má dva vstavené mikrofóny a dokáže tiež natáčať FullHD video. V jeho hornej časti sa nachádza dvojica tlačidiel s posuvníkom pre ovládanie priblíženia. Hmotnosť samostatného modulu je 145 gramov, vlastnou batériou ale nedisponuje. Výdrž mobilu pri fotení s Hasselbladom sa tak môže dramaticky znížiť. Od septembra bude v predaji za cenu 299 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lenovo #Motorola #fotoaparát #Moto Z #IFA 2016 #Hasselblad