Zakrivený displej už môžu mať aj notebooky. Jeden taký predstavil Acer

Notebook od Aceru dostal zakrivený displej s 21 palcovou uhlopriečkou. Kvôli veľmi veľkej hmotnosti ho hráči na kolenách zrejme používať nebudú. Parametrami sa vyrovná stolovému hernému počítaču.

04.09.2016 08:00
Acer, Predator, notebook, Foto:
Acer na veľtrhu IFA 2016 predstavil herný notebook Predator 21 X so zakriveným displejom.
debata (7)

Zakrivené displeje už nemajú len televízory alebo počítačové monitory. Acer na berlínskom veľtrhu IFA predstavil prvý notebook na svete so zakriveným displejom. Notebook je určený pre hráčov a kvôli atypickému displeju má aj netradičný tvar. Acer tvrdí, že mierne zakrivenie má umocniť zážitok z hrania hier. Napokon to isté tvrdil Samsung pri svojich televízoroch, ktoré mali vďaka zakriveniu diváka vtiahnuť viac do deja.

Netradičný displej a výkon stolového herného počítača

V notebookoch sú zakrivené displeje stále tabu. Najviac vrások na čele by totiž spôsobili dizajnérom, ktorí by museli navrhnúť úplne odlišný koncept, kvôli ktorému by sa notebook zrejme stal neforemným a nie veľmi prenosným zariadením. Iná tvar by totiž musela mať aj spodná časť šasi, vrátane klávesnice, nehovoriac o konečnej hrúbke zariadenia. Ani jedna z týchto vecí nebola prekážkou pre Acer, ktorý takýto notebook navrhol a mieri s ním do predaja.

Acer na veľtrhu IFA 2016 predstavil herný... Foto: Acer
Acer, Predator, notebook, Acer na veľtrhu IFA 2016 predstavil herný notebook Predator 21 X so zakriveným displejom.

Notebook s označením Predator 21 X má až 21-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1080. Aj keď 21 palcov je na notebook naozaj veľa, zakrivenie zrejme zrejme neprinesie želaný efekt. Ako uviedol pre BBC Dave James zo serveru PCGamesN, všetko je o marketingu. “Monitory k stolovým počítačom majú pre dosiahnutie želaného efektu zaoblenej obrazovky bežne 34 a viac palcov. U 21-palcového notebooku by užívateľ musel byť extrémne blízko k obrazovke, aby mohol tento efekt využiť. Hráčov by viac mohla zaujať ultraširoká obrazovka.”

Notebook bude sledovať kam sa hráč pozerá. Prinesie mu lepšie ovládanie

Zaujímavou je tiež technológia sledovania pohybu očí užívateľa, ktorá bola pôvodne vyvinutá pre zjednodušené ovládanie počítačov ľudmi s postihnutím. Technológia hráčom umožní napríklad otáčať sa v priestore jednoduchým pootočením hlavy alebo zmenou smeru pohľadu a takisto by mohla rozšíriť možnosti ovládania jasu. Ak sa hráč pozrie na priveľmi svetlý objekt, nárazovo sa zníži jas, a naopak. Využiteľnosť technológie zatiaľ ale limituje počet kompatibilných herných titulov. V súčasnosti je jedným z nich Assassin’s Creed Syndicate alebo Deus Ex: Mankind Divided.

Osem kilo a zrejme štvorciferná cena

Detailnejšie parametre osemkilového notebooku Acer zatiaľ neoznámil. Isté je zatiaľ len prítomnosť duálnej grafickej karty nVidia GeForce GTX 1080, možnosť osadenia až štyroch pamäťových modulov DD4 s celkovou kapacitou do 64 GB. Numerická klávesnica sa po stlačení tlačidla môže zmeniť na dotykovú plochu. Klávesnica podľa všetkého nebude mať nízky profil ale upravený mechanizmus kláves s rôznym odporom. Cena ani dostupnosť notebooku Predator 21 X zatiaľ nie sú známe.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Acer #IFA 2016 #Predator 21 X