Nintendo ukázalo ako môže vyzerať herná konzola a tablet v jednom

Nintendo Switch nie je klasická herná konzola. Použiť ju možno ako prenosné herné zariadenie, ale aj ako hernú konzolu do domácnosti. Od iných zariadení sa líši svojimi prvkami, ktoré je možné spájať a kombinovať s cieľom vytvoriť zariadenie, ktoré bude možné použiť na cestách ale aj pri hraní hier z pohodlia obývačky.

23.10.2016 12:50
Nintendo Switch, herná konzola, Foto:
Nintendo predstavilo hernú konzolu Switch. Poslúži ako herný tablet aj klasická konzola pripojená k televízoru.
debata

Nintendo plánuje zopakovať svoj veľký úspech spred desiatich rokov. S hernou konzolou Wii firma lámala rekordy v predajnosti. Konzola svojho času zaujala najmä inovatívnym ovládaním a väčším zapojením hráčov priamo do deja. Za pomoci diaľkových ovládačov so zabudovaným akcelerometrom ich donútila vstať z kresla a začať sa pri hraní hýbať. Nintendo z úspechu Wii ťažilo niekoľko rokov, no v roku 2012 vážnejšie zakoplo. Konzola Wii U, ktorá mala byť priamym nástupcom Wii, sa stretla s vlažnou reakciou, čo potvrdili aj čísla – približne 13 miliónov predaných kusov. Pre porovnanie – to je zhruba desatina z celkového predaja konzoly Wii. Nintendo podľa analytikov zlyhalo pri komunikovaní výhod displeja na ovládači Wii U. Ľudia skrátka nechápali, na čo takýto displej slúži a aké benefity má hráčovi priniesť.

Switch by sa mohol použiť z neúspechu konzoly Wii U

Neúspech Wii U ale pomohol iným herným konzolám vrátane Sony Playstation 4 či Xbox One. Nintendo v týchto dňoch prišlo s novým, netradičným nápadom, ktorý by mohol byť začiatkom niečoho nového. Firma predstavila hybridnú modulárnu konzolu Switch, ktorá kombinuje herný tablet s hernou konzolou pripojenou k externému displeju.

K tabletu so 7-palcovým displejom, zatiaľ ale nevedno či dotykovým, bude možné pripojiť dva ovládače a používať ho ako klasickú prenosnú hernú konzolu. Po pripojení k špeciálnej dokovacej stanici sa zas zmení na bežnú konzolu pripojenú k externému displeju. Samostatné ovládače Joy-Con po pripojení k stredovému panelu bude možné použiť ako klasický gamepad, prípadne v hernom režime pre viac hráčov použiť aj samostatne. Nintendo bude takisto predávať klasický bezdrôtový ovládač Switch Pro Controller.

Hybridná konzola bude v predaji až na budúci rok

Parametre zostávajú naďalej tajomstvom, keďže výrobca si zrejme uvedomuje, že používateľov bude viac ako použitý hardvér zaujímať množstvo a kvalita dostupných hier. Zatiaľ je však isté, že zariadenie bude poháňať úsporný čip Tegra od Nvidie.

Nintendo sa s predstavením Switchu poponáhľalo. V predaji sa totiž objaví až v marci budúceho roka. Dostupných by malo byť niekoľko desiatok hier, na ktorých vývoji firma participuje s približne päťdesiatimi vývojárskymi spoločnosťami. Hry budú v predaji na špeciálnych pamäťových kartách, ktoré stačí vložiť do konzoly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herná konzola #Nintendo #Switch