YouTube podporuje živé prenosy v 4K, Netflix umožní sťahovať filmy a seriály

YouTube prináša ďalšiu novinku v podobe živých prenosov v 4K rozlíšení. Zatiaľ ich však bude málo a na prehrávanie bude potrebný výkonnejší hardvér a rýchle pripojenie na internet. Videopožičovňa Netflix postupne sprístupní sťahovanie filmov a seriálov do mobilu a tabletu pre sledovanie aj bez internetového pripojenia.

01.12.2016 18:00
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak máte monitor so 4K rozlíšením a rýchle pripojenie na internet, po novom si môžete dopriať aj sledovanie živých prenosov na YouTube v extrémne vysokom rozlíšení. Takzvané 4K rozlíšenie YouTube vo videách podporuje od roku 2010, živé prenosy však bolo možné stále sledovať maximálne vo Full HD kvalite. Keďže kamier, fotoaparátov, ale aj mobilov podporujúcich nahrávanie videí v 4K je čoraz viac, YouTube tvorcom videí po novom umožňuje nie len nahrávať obsah s extrémne vysokou kvalitou obrazu, ale ho aj streamovať v podobe živých prenosov. Rozlíšenie 4K (3840 × 2160 obrazových bodov) bude dostupné aj pre živé prenosy s videami v 360-stupňovom formáte.

Živé prenosy v 4K sa bez rýchleho pripojenia nezaobídu

“4K videá zobrazujú celkovo až 8 miliónov pixelov, s obrazom, ktorý má štvornásobne vyššie rozlíšenie než bežné FullHD video. A čo to v praxi znamená? Živé prenosy sú krajšie, zobrazujú detailnejšie a čistejší obraz, a nie sú rozmazané ani pri zobrazení rýchlej scény,” uviedol Google na svojom blogu venovanom novinke na YouTube. Inak povedané, 4K videá a streamy bude možné nahrávať so vzorkovacou frekvenciou 60 snímok za sekundu. V špecifikáciách sa tvorcovia videí môžu dočítať, že pre streamovanie je potrebné aj rýchle pripojenie s vysokou priepustnosťou 20 až 51-tisíc Kbit/s.

Netflix umožní sťahovať filmy a seriály do mobilu

S novou funkciou prichádza aj online videopožičovňa Netflix. Filmy a seriály si budú môcť jej predplatitelia stiahnuť a pozerať aj bez internetového pripojenia na smartfónoch a tabletoch so systémom Android a iOS. Netflix takto zareagoval nie dobrovoľne, ale najmä pod tlakom konkurencie, ktorá podobnou funkciou už dlhšie disponuje. Príkladom sú služby Amazon Prime Video, All 4 alebo BBC iPlayer. Nie všetky seriály a filmy však bude možné hneď aj sťahovať. Funkcia bude rozširovaná postupne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #YouTube #netflix #4K #streamovacie služby #živé prenosy