Tip: Ako fotiť na Silvestra? Hlavne bez blesku a s manuálnym režimom

Či už plánujete stráviť Silvestra doma, v uliciach mesta alebo v zahraničí, ohňostrojom sa zrejme len tak nevyhnete. Niektoré z nich navyše stojí zato zaznamenať, archivovať a podeliť sa o ne s ostatnými. Ak ste sa rozhodli, že silvestrovskú noc natočíte či odfotíte, mohlo by sa vám zísť niekoľko cenných rád.

31.12.2016 12:00
ohňostroj, Silvester, Foto:
Fotené so zrkadlovkou Nikon D810 s objektívom 14-24mm/2.8, s použitím statívu. ISO 500, clona 6,3, čas 2 sekundy. Záber je poskladaný s 500 2-sekundových záberov na sídlisku v Devínskej Novej Vsi.
debata (4)

Aj keď najmä profesionálni fotografi vás budú od fotenia s mobilom odrádzať, neznamená to, že pekné fotky s ním neurobíte. Práve naopak. Mnoho smartfónov je vybavených funkciami ako nočný režim, krajina alebo spomalený záber, ktoré väčšinu práce s nastavovaním foťáku urobia za vás. Na druhej strane, mobilu musíte minimálne so zaostrovaním trochu pomôcť. Akonáhle sa prvý ohňostroj objaví na oblohe, je vhodné nastaviť na tomto mieste bod ostrenia – napríklad podržaním prsta na konkrétnom mieste na displeji. Mobil tak nebude zbytočne preostrovať a hlavný objekt na fotke či videu zostane vždy ostrý.

  • Ak máte iPhone, môžete skúsiť použiť funkciu Slo-Mo, teda spomalený záber. Zachytiť môžete celý priebeh explózie. Musíte však experimentovať a počítať, že prvý, druhý a možno ani tretí záber sa vám nevydarí podľa predstáv.
  • Druhou možnosťou je použitie časozbernej funkcie Time-Lapse. Zachytiť môžete niekoľko ohňostrojov naraz, v zrýchlenej podobe. Tá však nemusí byť úplne ideálna, keďže namiesto ohňostrojov uvidíte len rôzne záblesky. Za pokus to však stojí.
  • Pri fotení mobilom určite nezabudnite použiť sériové snímanie. Stačí dlhšie podržať prst na spúšti a mobil zachytí niekoľko snímok za sebou. Z nich si potom vyberiete tú, ktorá sa vám páči najviac. Nezabudnite si však najprv vybrať a zafixovať spomínaný bod ostrenia.
  • Hodiť sa vám môže aj selfie tyč, najmä ak sa nachádzate v dave ľudí, ktorí majú rovnaké plány s fotením ohňostroja ako vy. Pokiaľ má tyč aj diaľkové ovládanie – o to lepšie.
  • Pokiaľ to váš mobil umožňuje, pri fotení si zvoľte režim „krajina“ pri ktorom foťák nebude automaticky preostrovať a hľadať ideálny bod na zaostrenie. Na tmavej oblohe ho zrejme nenájde a fotka by tak bola neostrá. Ak túto funkciu mobil nemá, môžete vyskúšať napríklad platenú aplikácie Shot Control a Camera FV-5 na Androide, alebo Camera+ na iOS, prípadne bezplatnú aplikáciu Litely.
  • Nezabudnite si v aplikácii, alebo priamo v mobile, nastaviť čo najnižšiu hodnotu citlivosti ISO. Horná hranica by mala byť ISO 100 až 200. Vyhnite sa automatickému nastavovaniu citlivosti. Ak túto možnosť nemáte, určite nepoužite automatický režim nočnej krajiny. A nezabudnite si vypnúť blesk.
  • Funkciu HDR (z angl. vysoký dynamický rozsah) v mobile tentokrát radšej vypnite. Dynamický rozsah je v tomto prípade rozdielom medzi najsvetlejším a najtmavším odtieňom na snímke. Inak povedané – mobil zachytí viac snímok – jednu preexponovanú, druhú podexponovanú a následne ich spojí tak, aby na fotke neboli presvetlené miesta, tzv. prepaly, ani príliš tmavé miesta. Pri ohňostrojoch sa však táto funkcia nehodí.

Ak fotíte zrkadlovkou alebo kompaktom

  • Hlavná a univerzálna zásada pri fotení je „zafixovať“ fotoaparát alebo mobil na jednom mieste. Svetla totiž nie je nikdy dostatok a pri dlhšej expozícii by ste fotoaparát či mobil v ruke nehybne skrátka neudržali. Ak nemáte po ruke stojan, použite čokoľvek – od dopravnej značky až po zábradlie. Lepšie však je vybrať také miesto na umiestnenie foťáku, ktoré je dokonale fixované a neovplyvňuje ho čo i len mikroskopické chvenie, keďže aj to by sa prejavilo na fotografii. Niektoré foťáky a objektívy sú vybavené funkciou, ktorá redukuje vibrácie a v podstate tak kompenzuje trasenie rúk pri dlhšom „nehybnom“ držaní fotoaparátu v ruke.
  • Na Silvestra možno nebudete chcieť fotiť len ohňostroj, ale aj ľudí. Tam už ale platia iné pravidlá. „Kvalitný nočný portrét vyžaduje kombináciu expozície portrétovanej osoby a pozadia – fotky, pri ktorých bude pozadie správne exponované, využite aj pri portrétovaní spolu s bleskom, nie však tým vo fotoaparáte. Ten vypnite.. Použitie radšej externý blesk a pokiaľ možno nie priamo nasadený na fotoaparáte, prípadne použitie tzv. odrazku. Na to, aby ste mali dobre naexponovanú osobu aj pozadie, napríklad s ohňostrojom, musíte nastaviť fotoaparát na synchronizáciu blesku s druhou lamelou uzávierky,“ radí profesionálny fotograf a ambasádor Nikonu, Tomáš Hulík.
  • Ak plánujete použiť zrkadlovku alebo kompakt, clonu by ste mali nastaviť v rozpätí od 5,6 do 8 s uzávierkou približne 1 sekunda. Dlhšie by ste foťák v ruke aj tak neudržali a pri použití statívu a dlhšej expozícii by sa zas viacero ohňostrojov prekrývalo, čím by mohli pokaziť celý záber. Obloha by v takom prípade tiež nebola úplne tmavá a okolité objekty by boli príliš svetlé, kvôli čomu by nevynikol ohňostroj. Na druhej strane, aj splývajúce ohňostroje môžu byť cieľom. Fantázii sa medze nekladú. Buďte kreatívny.
  • Záležať si dajte aj na citlivosti ISO, ktorá by nemala byť vyššia než ISO 800. Vyššie hodnoty by bolo potrebné kompenzovať dĺžkou expozície, ktorá nie je žiadúca. „Digitálne fotoaparát priniesli výhodu okamžitej expozície – pozriete sa na práve urobené fotky a hneď vidíte, či sa s nimi budete môcť pochváliť alebo to musíte skúsiť ešte raz s korigovaním času, clony alebo ISO,“ doplnil Hulík.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fotenie #Silvester #ohňostroj #zrkadlovka #Silvester 2017