CES: Keď 4K monitor nestačí. Dell predstavil monitor s rozlíšením 8K

Monitor s rozlíšením 8K je určený pre grafikov, lekárov, dizajnérov a architektov. Bežný spotrebiteľ si ho zrejme kvôli vysokej cene nekúpi. Dell začne UltraSharp 32 Ultra HD 8K Monitor predávať v marci.

11.01.2017 07:00
dell, ultrasharp, 8K, Foto:
Dell na veľtrhu CES 2017 predstavil prvý komerčný 8K monitor.
debata (18)

Dell predbehol dobu. Na veľtrhu CES získal svetové prvenstvo s 32-palcovým monitorom s rozlíšením 8K (7860 × 4320 pixelov). Žiaden iný monitor pre konečných spotrebiteľov takýmto rozlíšením zatiaľ nedisponuje. Spoločnosť Sharp síce 8K monitor predstavila svojho času tiež a dokonca s niekoľkomesačným predstihom, do svojej pracovne si ho však zatiaľ nikto kúpiť nemôže. Do veľkovýroby ho totiž Sharp stále nezaradil.

Nový monitor od Dellu (UltraSharp 32 Ultra HD 8K Monitor) by mal osloviť najmä profesionálov – grafikov a dizajnérov, pre ktorých je dôležité presné a extrémne jemné zobrazenie, 100-percentné pokrytie farebného priestoru Adobe RGB a sRGB. Vďaka hustote 280 bodov na palec by ste pixel na 32-palcovej obrazovke voľným okom hľadali len ťažko. Monitor zobrazí viac ako miliardu farieb, má jas 400 nitov a kontrast 1300:1. K počítaču, u ktorého sa predpokladá výkonný hardvér, a predovšetkým výkonná grafická karta, sa pripája pomocou USB-C konektora.

Pásovú výrobu firma odštartuje v najbližších týždňoch a prvý monitor sa na pulty predajcov dostane v marci. Záujemca si ale bude musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Výrobcom odporúčaná cena je totiž bezmála 5-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #displej #Dell #monitor #4K #CES 2017 #8K