Asus má mobil s extrémne veľkou batériou. Nabije aj iné zariadenia

ZenFone 3 Zoom má duálny fotoaparát s dvojitou optikou, 5,5-palcový displej a batériu s kapacitou 5000 mAh. V pohotovosti mobil udrží až 42 dní. Chýba mu však výkonnejší hardvér.

18.01.2017 07:00
Asus, ZenFone 3 Zoom Foto: ,
Asus ZenFone 3 Zoom má duálny fotoaparát a batériu s extrémnou kapacitou.
debata

Asus sa v prvej polovici januára pochválil hneď s niekoľkými novými smartfónmi. Jeho najväčšou “hviezdou” je ZenFone 3 Zoom s 5,5-palcovým Full HD displejom. Papierovo však patrí skôr k strednej triede. To ale nebráni výrobcovi použiť zopár superlatívov. Tým prvým je, že ZenFone 3 je najtenším smartfónom s 5,5-palcovou uhlopriečkou. Jeho hrúbka je bezmála 8 milimetrov.

Batéria má tak veľkú kapacitu, že môže nabíjať aj iné zariadenia

Do veľkého tela sa zmestila aj batéria s extrémne veľkou kapacitou 5000 mAh. V pohotovostnom režime mobil vydrží 42 dní. To ale nič nehovorí o výdrži počas bežného používania v bežných podmienkach. Túto informáciu Asus skrátka neuvádza. Na jedno nabitie je ale možné natáčať vraj aj 6,5 hodiny videa v 4K kvalite, avšak len s frekvenciou 24 snímok za sekundu. Vyššia frekvencia je dostupná pri Full HD zázname (30 snímok za sekundu). Prebytočnú kapacitu v mobile je možné využiť aj inak. Napríklad na nabíjanie ostatných zariadení, ktorým ZenFone poslúži ako power banka.

Dva foťáky, dve optiky a 4K video

Zoom v názve mobilu naznačuje, že by mal excelovať najmä pri fotení. Duálny fotoaparát využíva dva senzory s rozlíšením 12 Megapixelov. Jeden z nich s clonou f/1.7 a šošovkou s pre širokouhlý záber, druhý s clonou f/2.8 a optikou podporujúcou 2,3-násobné optické priblíženie. Nový systém zaostrovania si automaticky vyberá vhodný režim a v závislosti od situácie vraj dokáže zaostriť na objekt za 3 stotiny sekundy, a to aj pri pohybujúcich sa objektoch.

Prémiový mobil ponúkne virtuálnu realitu

Druhým novým mobilom od Asus, ktorý už patrí do kategórie prémiových zariadení, je ZenFone AR. Prívlastok AR opäť napovedá, že jeho doménou bude zobrazenie a práca s rozšírenou ale aj virtuálnou realitou (z angl. augumented reality). Čo si pod tým predstaviť? Najmä kombináciu technológií Tango a Daydream. “Tango kombinuje senzory a softvér počítačového zobrazenia, čím používateľom sprístupňuje zážitky z rozšírenej reality ako sú hry či navigácia vo vnútri budov,” upresňuje výrobca. Rečou techniky – namiesto jedného snímača má snímače tri. Hlavný s rozlíšením 23 Megapixelov dopĺňa senzor, ktorý sníma pohyb a tretí zas meria hĺbku priestoru. Vďaka tomu je možné pracovať s objektami v priestore – merať ich, či vytvoriť ich kópiu vo virtuálnom svete.

Asus ZenFone 3 AR podporuje technológiu Tango... Foto: Tomáš Švec, Asus
Asus, ZenFone 3 AR Asus ZenFone 3 AR podporuje technológiu Tango od Intelu pre sprostredkovanie rozšírenej a virtuálnej reality.

ZenFone AR má ako prvý mobil v súčasnosti až osem gigabajtov operačnej pamäte. Displej s technológiou AMOLED má 5,7-palcovú uhlopriečkou a rozlíšenie 2560 × 1440 bodov. Mobil poháňa štvorjadrový procesor Snapdragon 821 a dáta sa ukladajú na vnútornú pamäť s kapacitou od 32 do 256 GB (podľa dostupného variantu a trhu) s podporou microSD kariet do 256 GB.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #asus #CES 2017 #ZenFone