Plánovali vyrobiť ideálny mobil. Ľudia však oň nemali záujem

Na výrobu smartfónu, ktorý by bolo možné ovládať bezdotykovo, plánovalo čínske ZTE vyzbierať pol milióna dolárov. Verejná zbierka sa však skončila fiaskom. Firma za mesiac nevyzbierala ani desatinu z požadovanej sumy.

18.02.2017 07:00
ZTE, smartfón, CSX Foto:
ZTE plánovalo vyrobiť smartfón CSX, ktorý by bolo možné ovládať len pohybom očí.
debata

Jeden z najväčších čínskych výrobcov smartfónov mal koncom minulého roka zaujímavý nápad – zistiť, aký smartfón si ľudia vysnívali a podľa ich predstáv ho následne aj vyrobiť. V januári preto firma spustila verejnú zbierku na serveri Kickstarter, ktorej cieľom bolo vyzbierať pol milióna dolárov na spustenie výroby inovatívneho smartfónu. Kampaň sa však skončila fiaskom. Firma za viac ako mesiac nevyzbierala ani desatinu požadovanej sumy. Projekt sumou 199 dolárov a viac podporilo len 182 záujemcov, ktorým by v prípade úspechu kampane výrobca telefón poslal.

Ruky malo nahradiť ovládanie pohybom očí a hlasom

V čom mal byť telefón výnimočný? Smartfón s označením Project CSX sa o priazeň neuchádzal hardvérom, ale novým spôsobom ovládania, pri ktorom mal užívateľ s mobilom komunikovať gestami, hlasom, očami a mimikou. Pokročilý systém sledovania pohybu očí mal zjednodušiť rolovanie stránok a pomocou hlasovej navigácie sa zas mal užívateľ pohybovať v menu prístroja či pri presúvaní medzi stránkami v prehliadači.

Súčasťou balenia malo byť aj špeciálne... Foto: ZTE
ZTE, smartfón, CSX Súčasťou balenia malo byť aj špeciálne adhezívne puzdro, vďaka ktorému by bolo možné mobil prilepiť k zrkadlu či obkladačkám.

Podľa prieskumu, v ktorom sa výrobca koncom roka spotrebiteľov v 176 krajinách pýtal, ako by mal vyzerať ideálny smartfón, zvíťazilo bezdotykové ovládanie. K telefónu preto malo ZTE v pláne pribaliť aj špeciálne, pravdepodobne gumené, puzdro, ktoré by bolo možné “prilepiť” na obkladačky alebo zrkadlo.

Nízka cena, no len priemerný hardvér

Relatívne lacný telefón s hardvérom vyššej strednej triedy už od začiatku vzbudzoval viaceré pochybnosti. Sledovanie pohybu očí, ako nový spôsob ovládania zariadení, zaujíma aj iné technologické firmy, no žiadna z nich (vrátane Amazonu, Google či Apple) si netrúfla vyrobiť zariadenie, ktorého by bolo nové ovládanie súčasťou. Skeptickí preto neboli len analytici ale aj verejnosť ktorá konceptu ZTE príliš neverila. Inak si neúspech kampane zrejme ani nemožno vysvetliť.

Predstavitelia ZTE si svoj zlý úsudok priznali. “Uvedomujeme si našu chybu. Stratili sme predstavu o tom, čo si mnohí z tých, ktorý v prieskume hlasovali aj skutočne priali. Pochopili sme, že naše rozhodnutie predstaviť bezdotykový smartfón strednej triedy, zrejme nenaplnil očakávania tých, ktorí tento projekt v úvode podporili,” uviedol viceprezident pre technológie, Jeff Yee, v komunitnom internetovom fóre ZTE.

Súčasťou smartfónu mal byť osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 624, tri gigabajty operačnej a 32 gigabajtov úložnej pamäte a 5,5-palcový Full HD displej. ZTE aj napriek neúspechu kampane zvažuje, že telefón napokon predsa len vyrobí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #ZTE #bezdotykové ovládanie #sledovanie očí