Smartfóny BlackBerry sú späť. S 'dokonalou' klávesnicou a vysokou cenou

Nový mobil s logom BlackBerry sa vracia k hardvérovej klávesnici, ktorá zjednoduší písanie, poradí si s dotykmi a vďaka vstavanej čítačke odtlačkov prstov overí identitu užívateľa. Čínska firma TLC, ktorá nové BlackBerry KEYone vyrába, s cenou ale prestrelila.

26.02.2017 12:00
BlackBerry, KEYone, smartfón Foto:
Čínske TLC predstavilo nový model smartfónu BlackBerry KEYone.
debata (1)

Na veľtrhu MWC, ktorý sa každoročne koná v Barcelone a je venovaný mobilným technológiám a smartfónom, nechýbalo ani BlackBerry. Firma, ktorá v záujme udržania sa na trhu urobila takmer nemožné – v mobiloch vymenila vlastný operačný systém za Android a výrobu prenechala Číňanom. Napriek tomu má byť značka BlackBerry aj naďalej symbolom bezpečnosti.

Vysoká bezpečnosť je klišé, no BlackBerry nemôže poľaviť

Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa mohlo zdať, že BlackBerry úplne rezignuje, nadobro sa vzdá výroby smartfónov a značka ako taká upadne do zabudnutia. Pomocnú ruku napokon ponúkla čínska firma TLC, s ktorou sa BlackBerry v decembri minulého roka dohodlo na poskytnutí licencie na výrobu smartfónov. V týchto dňoch spoločnosť predstavila nový model KEYone, ktorý sa vracia ku koreňom. Opäť má plnohodnotnú klávesnicu, ktorá je doplnkom k dotykovému displeju. Ten je síce o čosi menší ako býva zvykom (4,5-palca), no údajne zobrazí viac textu než bežný smartfón s 5,5-palcovým displejom, ktorý si kvôli softvérovej klávesnici z miesta ukrojí veľký kus. Displej bude mať aj neštandardné rozlíšenie 1620 × 1080 bodov.

TLC potvrdilo, že si je vedomé záväzku, ktoré po sebe BlackBerry v tejto sfére zanechalo. Záväzku v podobe nadštandardného zabezpečenia, kvôli ktorému boli smartfóny BlackBerry neoddeliteľnou súčasťou pracovného života manažérov vo všetkých veľkých firmách. Čo to presne znamená, ale nevedno. Isté zatiaľ je, že v zariadení bude okrem najnovšieho Androidu predinštalovaný balíček bezpečnostných nástrojov DTEK.

Skvelá klávesnica, priemerný výkon a privysoká cena

Z detailov, ktoré firma na veľtrhu poodhalila je možné vyčítať, že smartfón bude používať klávesnicu so snímačom odtlačkov prstov, umiestneným v medzerníku. Zaujímavé je aj použitie gest na klávesnici, ktorá reaguje nie len na stlačenie ale aj na dotyk. Mobil bude možné nabiť na polovicu za 36 minút a na fotenie a natáčanie videí bude slúžiť 12-megapixelová zadná a 8-megapixelová predná kamera. Hardvér nie je nijako výnimočný. Procesor Snapdragon 625 s priemerným výkonom dopĺňajú rovnako priemerné tri gigabajty operačnej pamäte.

Je zrejmé, že TLC chce, aby mobily s logom BlackBerry naďalej vzbudzovali dojem, že nie sú pre každého. Aj preto výrobca cenu nastavil veľmi vysoko, na bezmála 600 eur. Otázne je, či dokáže presvedčiť, že vysoká cena je najmä daňou za komfort a vyššiu bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #BlackBerry #TLC #MWC 2017