Samsung napravuje pošramotenú povesť. Predstavil špičkový Galaxy S8

Dokáže nový smartfón Galaxy S8 to, čo Note 7 nedokázal? Samsung má veľké ambície a s novou vlajkovou loďou príjemne prekvapil. Cenou však už nie.

30.03.2017 07:00
Samsung, Galaxy S8, S8+ Foto:
Nový Galaxy S8 má displej s minimálnym rámčekom.
debata

Samsung sa niekoľko mesiacov intenzívne pripravoval na svoj reparát. Kvôli nepodarku Note 7 musela firma zo svojich tržieb odpísať rekordných 5,5 miliardy dolárov. Ďalšie fiasko by sa už neskončilo generálnym pardónom a verejnosť by Samsungu pochybenie neodpustila. Mnohí z bývalých majiteľov inak špičkového smartfónu ale budú aj tak opatrnejší. Aj to bol zrejme jeden z dôvodov, prečo predstavitelia firmy pri uvedení Galaxy S8 a S8+ viackrát artikulovali, že sa poučili zo svojich chýb a batéria v nových modeloch je bezpečnejšia ako kedykoľvek predtým. Nič však nenechali na náhodu a namiesto Note predstavili nástupcu, ktorého veľkosť evokuje už len prívlastok „Plus“. Na sériu Note mnohí len tak nezabudnú, Samsung sa však o to pokúsil.

Na Slovensku už v apríli a s osemdňovým predstihom

Hneď v úvode je vhodné poznamenať, že oba telefóny, teda Galaxy S8 a S8+, sa budú na Slovensku predávať už od 28. apríla s cenou 799 a 899 eur. Smartfóny už do ponuky zaradil napríklad Slovak Telekom alebo Alza. Telekom ponúka telefóny v predpredaji a objednávky bude vybavovať ešte o osem dní skôr (20. apríla).

Ak niekto obdivoval „bezrámový“ smartfón Xiaomi Mi Mix, u nových Galaxy S8 si príde na svoje. Displej s uhlopriečkou 5,8 a 6,2 palcov výrobca označuje ako „nekonečný“ (z angl. Infinity). Má zaoblený dizajn a veľmi úzky rám, ktorý vytvára dojem, že displej doslova pohltil celú prednú stranu mobilu aj s veľkým hardvérovým tlačidlom uprostred. V oboch prípadoch má nadštandardne vysoké rozlíšenie (2960 × 1440 bodov), neštandardný pomer strán a vysokú hustotu bodov na palec (570 a 529 ppi). Telefón aj napriek výrazne väčšiemu displeju je do dĺžky väčší len o 6,5 a 8,6 milimetra. Pre niekoho to však už môže byť príliš.

Batéria, ktorá by už nemala explodovať

Výkonný hardvér je u vlajkovej lode podmienkou. Galaxy S8 má 64-bitový osemjadrový procesor (4× 2,3 + 4× 1,7 GHz), štyri gigabajty operačnej pamäte a 64 GB pamäť na dáta s podporou microSD kariet do 256 GB. Na zadnej strane sa nachádza Dual Pixel fotoaparát s 12 Megapixelmi, vpredu 8 Megapixelový variant. Najviac skloňovaná batéria má kapacitu 3000 (S8) a 3500 mAh (S8+) a nabíjať ju je možné aj bezdrôtovo (kompatibilné so štandardmi WPC a PMA).

Jednou zo špecialít novej vlajkovel lode... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy S8, S8+ Jednou zo špecialít novej vlajkovel lode Samsungu je snímač očnej dúhovky.

Samsung sa pochválil aj pokročilou biometriou, počnúc čítačkou odtlačkov prstov, rozpoznávaním tváre a snímačom očnej dúhovky. Oba telefóny sú tiež odolné proti vode a prachu.

Premiéru má aj umelá inteligencia Bixby

O umelej inteligencii Bixby, ktorá má byť alternatívou k asistentke Alexa či Siri sme informovali prednedávnom. Po prvýkrát ju Samsung vyskúša práve v nových vlajkových lodiach. Na začiatku je pomocou Bixby možné ovládať len niekoľko funkcií a aplikácií – fotoaparát, kontakty, galériu, správy a nastavenia. Neskôr by mala pribudnúť aj podpora ovládania aplikácií tretích strán.

Galaxy S8 je možné pripojiť k monitoru pomocou... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy S8, S8+ Galaxy S8 je možné pripojiť k monitoru pomocou dokovacej stanice.

Mobil namiesto počítača
Pomocou dokovacej stanice DeX bude možné využiť hrubý výpočtový výkon smartfónu a premeniť ho na stolný počítač. Monitor sa k stanici pripája pomocou HDMI portu, k dispozícii je aj USB, Bluetooth a Ethernetový port.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy Note 7 #Bixby #Galaxy S8