Apple už predáva počítač Mac Pro. Jeho cena vám vyrazí dych

Apple po rokoch príprav spustil predaj nového počítača Mac Pro. Za extrémny výkon si firma nechá zaplatiť. Počítač bude stáť záujemcu toľko ako cena dvojizbového bytu v menšom meste.

12.12.2019 13:40
Mac Pro, Apple Foto:
Apple predstavil počítač Mac Pro s 32-palcovým profesionálnym monitorom.
debata (3)

Počítač Mac Pro Apple nepredstavuje každý rok. Novú generáciu uvádza na trh obvykle po niekoľkých rokoch, keďže výkonu má počítač na rozdávanie, a to s veľkou rezervou. Novinka, ktorú firma predstavila už pred niekoľkými mesiacmi sa začína predávať práve v týchto dňoch. Známa je už aj jej cena a konfigurácia. Za základný model Mac Pro záujemca zaplatí bezmála 6-tisíc dolárov, za najdrahší až 52-tisíc dolárov. Táto cena však nezahŕňa monitor ani ďalšie periférie, ktorých cena sa počíta v ďalších tisícoch.

Procesor v základnej zostave je za 10-tisíc dolárov možné vymeniť za 28-jadrový variant, operačnú pamäť je zas možné rozšíriť na 1,5 terabajtu za 25-tisíc dolárov. Výmena grafickej karty za výkonnejší model stojí 10 800 dolárov a rozšírenie SSD úložiska na 4 terabajty 1400 dolárov. Tak ako býva zvykom, Apple nechá svojich zákazníkov zaplatiť aj za ďalšie drobnosti. Za výmenu nožičiek za kolieska si pýta 400 dolárov. Samotný 32-palcový Retina 6K Pro monitor stojí 5-tisíc dolárov. Problémom je, že Apple k nemu nedodáva stojan. Ten si je potrebné zakúpiť samostatne za ďalších tisíc dolárov.

Ikea sa zabáva na úkor počítača Mac Pro. Foto: Ikea
ikea, Apple, Mac Pro Ikea sa zabáva na úkor počítača Mac Pro.

Počítače Mac Pro sú minimálne posledné dve generácie terčom mnohých posmeškov a vtipov. Predošlá verzia pripomínala svojim tvarom odpadkový kôš, tá súčasná zas strúhadlo na syr z Ikey. Z počítača si vystrelila aj samotná Ikea, ktorá v prospekte na strúhadlo Idealisk uviedla „Výkonný procesor, ktorý nastrúha aj to najdrahšie jablko“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Apple #Mac Pro