Amazon predstavil elektronický poznámkový blok Kindle Scribe

Je to čítačka kníh? Nie je to čítačka kníh? Nový Kindle Scribe je hybridným zariadením, ktoré kombinuje výhody čítačky a poznámkového bloku. To všetko len za pomoci elektronického papiera, ktorý je mimoriadne úsporný.

07.10.2022 08:00
Amazon, Kindle Scribe Foto:
Amazon Kindle Scribe
debata

Ak by ste videli len úvodnú fotku bez popisu, veľmi rýchlo by ste mohli získať dojem, že nové zariadenie od Amazonu, je len ďalšou z radu pokročilých čítačiek elektronických kníh s veľkým displejom. Novinku s názvom Kindle Scribe ale Amazon označuje ako “prvý Kindle na čítanie a písanie.” Veľký, 10-palcový čiernobiely e-ink displej je totiž možné použiť tak na klasické čítanie elektronických kníh, ako aj notes na písanie poznámok. Písať na dotykový displej je možné za pomoci dotykového pera, ktoré je súčasťou balenia.

Veľká čítačka alebo netradičný poznámkový blok?

Kindle Scribe si je možné zakúpiť v niekoľkých verziách, ktoré sa líšia kapacitou pamäte (od 16 až do 64 GB) a dotykovým perom. Kým základná verzia pera nemá tlačidlo ani “korektor”, o 20 dolárov drahšia verzia Premium týmito vychytávkami disponuje. Pri písaní je tak možné využívať tlačidlo na niektorú z predprogramo­vaných funkcií a korektor na opačnej strane na automatické vymazanie časti textu. Obe perá sa k zariadeniu pripínajú pomocou magnetu a nie je ich potrebné nabíjať.

Súčasťou poznámkového bloku je aj dotykové pero. Foto: Amazon
Amazon, Kindle Scribe Súčasťou poznámkového bloku je aj dotykové pero.

Amazon sa snaží Scribe ukázať v svetle pokročilého poznámkového bloku, ktorý oceníte napríklad vtedy, keď si pri čítaní knihy chcete urobiť niekoľko rukou napísaných poznámok. Tie sú následne kategorizované podľa knihy a kapitoly a je ich tiež možné vyexportovať do samostatného textového dokumentu. Na robenie poznámok slúži aj samostatná aplikácia, ktorá funguje ako klasický zápisník. Dokumenty a poznámky bude údajne v blízkej dobe možné odoslať aj do smartfónu s Androidom a iOS.

To najlepšie z oboch svetov, za 339 dolárov

Elektronickému poznámkovému bloku nechýbajú všetky funkcie klasickej čítačky – vrátane podsvietenia displeja s výberom farebného spektra. Na rozdiel od prémiovej čítačky Kindle Oasis však modelu Scribe chýba 4G/5G konektivita a majiteľ si tak musí vystačiť len s podporou Wi-Fi. Takisto hmotnosť 10,2-palcového Scribe je zhruba o 200 gramov vyššia než u Kindle Paperwhite so 6,8-palcovým displejom.

Amazon už nevidí dôvod okresať cenu na kosť a za Kindle Scribe sa nehanbí vypýtať si 339 dolárov (zhruba o 200 dolárov viac než za Kindle Paperwhite). Cena rastie so zvyšujúcou sa pamäťou. V súčasnosti firma prijíma predobjednávky. Prvé zariadenia bude zákazníkom expedovať až 30 novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #čítačka kníh #Kindle Scribe #poznámkový blok #e-ink