Bosh predstavil špeciálnu autokameru, ktorá vodičovi umožní privolať pomoc

Nie vždy sú v ohrození len pasažieri. Za príkladmi násilia pri preprave pasažierov ani netreba chodiť ďaleko. Nemecký Bosh preto predstavil špeciálnu autokameru so snímaním exteriéru a interiéru a SOS tlačidlom pre privolanie pomoci, ak sa vodič cíti v ohrození.

25.01.2023 19:49
Bosh, RideCare, autokamera Foto:
Autokamera Bosh RideCare.
debata (3)

Nepríjemný zážitok z cesty taxíkom nemusia mať vždy na svedomí len vodiči. Rovnako bežné sú aj slovné či dokonca fyzické útoky zo strany pasažierov, ktorí často pod vplyvom návykových látok verbálne aj fyzicky útočia na taxikárov. V takýchto prípadoch má vodič len veľmi obmedzené možnosti. Môže pasažiera z vozidla vypoklonkovať alebo v krajnom prípade zavolať policajtov. To však nevie urobiť bez povšimnutia. Nemecká firma Bosh preto predstavila špeciálnu autokameru, ktorej cieľovou skupinou sú práve taxikári a vodiči prepravných služieb ako je Uber, Lyft alebo Bolt.

Kamera RideCare na prvý pohľad vyzerá ako akákoľvek iná autokamera. Okrem snímania cestnej premávky spoza čelného skla však druhou kamerou zachytáva aj dianie v interiéri, obzvlášť na zadných sedadlách. Takýto záznam môže byť použitý v prípade, ak by bol vodič napadnutý, prípadne pri ďalšom skutkovom dokazovaní. Súčasťou kamery je aj špeciálne SOS tlačidlo, ktoré funguje bezdrôtovo a je ho možné umiestniť na nenápadné miesto tak, aby mohol vodič nepozorovane privolať pomoc. RideCare bol vyvinutý tak, aby za pomoci algoritmov dokázal detegovať, ak sa niekto bude snažiť kameru zakryť alebo odmontovať. Aj v takom prípade automaticky zavolá na operačné centrum, ktoré prevádzkuje priamo Bosh. Operátori budú mať k dispozícii prístup k poslednému videozáznamu, ktorý im umožní vyhodnotiť závažnosť situácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #autokamera #Bosh #RideCam