Windows 8 stavil na dotyky. Ponuku Štart už nepotrebuje

Piatok 26. októbra je dňom, kedy oficiálne odštartoval predaj systému Windows 8, ktorý okrem iného dostal aj prívlastok posledný v poradí. Spoločnosť Microsoft ho spolu s tabletu Surface predstavila vo štvrtok podvečer a okamžite vzbudila záujem jednotlivcov, ktorí sa okamžite postavili do radov pred predajne, kde sa tablet začal predávať.

26.10.2012 15:05
microsoft windows 8, metro Foto:
Tlačidlo Štart nahradil vo Windows 8 systém inteligentných dlaždíc.
debata (6)

Systém Windows 8 ešte pred oficiálnym uvedením vzbudzoval rad otázok. Medzi analytikmi sa často skloňovali názory, že nenadviaže na úspech svojho predchodcu s číslom sedem, z ktorého sa na svete predalo 670 miliónov licencií. Migrácia na nový systém je pre firmy často komplikovaná a jednotlivec obvykle takisto nemá záujem meniť verziu systému, ak na to nedostane prvotný impulz. Aj z tohto dôvodu bolo úlohou Microsoftu zaujať. Pri predstavení preto šéf vývoju Windows, Steven Sinofsky, hovoril o novej ére či akomsi prelome, ktorý má Windows 8 pre firmu predstavovať. Užívatelia Windowsu 7 vyčítali nekonzistentné portfólio produktov a služieb, ktoré poznamenalo aj uvedenie viacerých, v globálnom meradle, neúspešných tabletov. To všetko sa má údajne zmeniť.

Už na prvý pohľad pozorovateľovi neunikne nové používateľské rozhranie, založené na dynamických dlaždiciach, ktoré si je možné prispôsobovať. Microsoft sa rozhodol zjednotiť ekosystém, výsledkom čoho je rozhranie, ktoré poznajú užívatelia smartfónov so systémom Windows Phone, pod neoficiálnou skratkou Metro. „Na úvodnú obrazovku je možné umiestniť aplikácie, obľúbené webové stránky, zoznamy skladieb, kontakty a iné, ktoré sa aktualizujú v reálnom čase a používateľ má tak okamžitý prehľad, čo je nové. Ku klasickému ovládaniu myšou a klávesnicou pribudlo aj dotykové ovládanie,“ upresňuje Microsoft. Nový spôsob ovládania je podľa firmy jednoduchý a intuitívny, prispôsobený na dotyky, v prípade, že zariadenie disponuje dotykovým displejom. Metro je však len akousi nadstavbou, ktorá identifikuje kľúčové prvky systému. Práca so systémom zostáva doménou klasického desktopového prostredia, tentokrát však už bez tlačidla Štart.

Microsoft oznámil aj spustenie obchodu Windows Store, ktorý bude slúžiť ako agregátor platených ale aj bezplatných programov. Nová platforma pre predaj programov nadväzuje na úspešné projekty konkurencie a netají sa svojou inšpiráciou. Programy, ktoré si užívateľ zakúpi bude môcť využívať na maximálne piatich zariadeniach. Podmienkou je založenie účtu, ktorý združuje aj ďalšie online služby Microsoftu.

Od 26. októbra je systém Windows 8 dostupný pre obyvateľov 140 krajín, v 37 jazykoch. Zakúpiť si možno formou prechodu z aktuálne nainštalovaného systému na Windows 8 Pro. „Ponuka sa týka legálne zakúpených systémov Windows XP, Windows Vista a Windows 7, platí do konca januára 2013 a za 29,99 eur ju možno realizovať prostredníctvom webu www.docasnaponuka.sk alebo za 59,99 eur prostredníctvom DVD média u vybraných predajcov,“ dopĺňa Microsoft. Ďalšia možnosť sa týka zákazníkov, ktorí si nový počítač s Windows 7 zakúpili medzi 2. júnom 2012 a 31. januárom 2013. Pre nich je pripravený online prechod za 14,99 eura. Po 31. januári 2013 budú zvýhodnené možnosti inovácie ukončené a systém bude k dispozícii za plnú cenu vo verziách Windows 8 (119,99 eur) a Windows 8 Pro (279,99 eur).

Popri Windowse pre notebooky a desktopy, Microsoft predstavil aj verziu pre tablety, s označením RT, ktorá je optimalizovaná pre procesory ARM. Tablet Surface, ktorého príchod firma avizovala už pred časom, sa na trh dostáva práve v týchto dňoch s cenou 499 eur.

6 debata chyba