Tip: Kam až dovidia bezpečnostné kamery?

Bežný človek si ani neuvedomuje, kto všetko a kde všade sleduje jeho kroky. Či už ide o vlakové a autobusové stanice, obchodné centrá, výťahy či ulice a verejné priestranstvá, bezpečnostné kamery sú doslova všade. O ochranu identity sa podľa Martina Grena z firmy Axis netreba obávať. Väčšinu záznamov aj tak nikto nepozerá a skončia v archívoch.

27.11.2012 19:43
Axis Q1602, IP kamera, digitálna kamera Foto:
Dnes dokážu bezpečnostné IP kamery vidieť aj na diaľku, či v tme rozpoznávať farby.
debata (12)

Bezpečnostné kamery dnes už nie sú len škatuľou umiestnenou v rohu miestnosti, ktorá dovidí na opačný koniec a vyžaduje si pozornú obsluhu. Dnes už predstavujú sofistikované riešenia, ktoré fungujú viac-menej samostatne a dokážu omnoho viac, než si vieme predstaviť. Poradia si v tme, nájdu aj maskovanú osobu, počítajú ľudí či sami vytvárajú teplotné mapy. Kamery zabudované do bankomatov sa stali samozrejmosťou, no mnohé banky využívajú aj iné nenápadné monitorovacie systémy, ktoré majú za cieľ odhaliť a identifikovať prípadných zlodejov. Kamery o veľkosti 50 centovej mince sa tak vyskytujú aj na zárubniach či vchode do banky. Mnohé z nich dokážu identifikovať podozrivé chovanie, obsluhu upozornia na vandalov a výtržníkov, svoje uplatnenie majú aj v školách či obchodoch.

Od uvedenia prvej sieťovej IP kamery uplynulo len 16 rokov, no výkon akým disponovala v tej dobe a akým IP kamery disponujú dnes bol neporovnateľný. V čase uvedenia kamery Axis Neteye 200 v roku 1996 na trh bolo možné cez internet prenášať v priemere len tri snímky za minútu. Dnes si digitálne IP kamery poradia aj na miestach, kde je analóg stratený. Dokážu napríklad rozpoznať aj farby v tme, bez potreby umelého osvetlenia. O tom, čo IP kamery dokážu nám porozprával Martin Green, jeden zo zakladateľov spoločnosti Axis, ktorá sa monitorovacími systémami zaoberá.

Aká je podstata použitia IP kamier? Čaká ich svetlá budúcnosť?
Videli sme množstvo kamier umiestnených vo verejných priestranstvách, ako je hromadná doprava či predajne, očakávame, že v budúcnosti budeme svedkami ich ešte väčšieho nasadenia v oboch oboroch. Ak sa pozrieme na bankový sektor, ako na veľmi regulovaný trh, mnoho firiem stále prechádza z analógových na digitálne riešenia. Rovnako tak aj v prípade monitorovania ulíc a frekventovaných miest. Vďaka kamerám sa mnohým mestám podarilo výrazne znížiť úroveň kriminality. Neznamená to však, že by bolo v mestách menej výtržníkov, no vzrástol počet vyriešených prípadov a viac lúpeží bolo takisto odhalených.

Na jednom z menej bezpečných predmestí austrálskeho Melbourne, boli inštalované bezpečnostné kamery. Následne vzrástli ceny nájmov a lokality, ktoré boli dovtedy považované za nebezpečné, sa stali lukratívnymi. Ľudia sa cítili omnoho bezpečnejšie, no z pohľadu štatistiky zostalo všetko rovnaké.

Čo by sa mohlo v budúcnosti ešte zmeniť?
Najdôležitejší je prechod z analógových na digitálne technológie. Hlavnou výhodou digitálnych kamier je kvalita obrazu a minimum káblov. Paradoxne práve v rýchlo sa rozvíjajúcom obore akým je sledovanie a monitorovanie priestranstiev, má analóg stále prevahu, napriek tomu, že celkovo ide o zastaralú a drahú technológiu. Prečo? Pretože pri analógu je najnákladnejšie zapojenie kamier, takže ľudia, ktorí analógové kamery predávajú, zarábajú aj na ich inštalácii. Predajcovia vám ich budú neustále vychvaľovať, aby mohli poslať čo najviac technikov na ich zapojenie. To je dôvod, prečo je prechod z analógu na digitál taký pomalý.

Trh sa ale rýchlo mení a firmy chcú mať na dosah vyššiu kvalitu obrazu, vyššie rozlíšenie a prístup k automatickým analytickým nástrojom (pozn. napríklad na automatické počítanie počtu osôb). V budúcnosti budú zohrávať úlohu aj technológie, ktoré vylepšia viditeľnosť a možnosti monitorovania priestorov s nízkou úrovňou osvetlenia, čo je dnes v mnohých prípadoch prakticky nemožné.

Ako je to s prevádzkou kamier v kritických situáciách, ako napríklad v prípade hurikánu Sandy, kedy bola väčšina oblastí v New Yorku bez elektriny?
Práve prevádza na batérie, respektíve s využitím záložných zdrojov, je jedným z hlavných benefitov bezdrôtových digitálnych IP kamier. Ak máte analógové kamery a zhodou okolností bude vaša firma bez elektriny, váš monitorovací systém bude takisto odstavený. IP kamery dokážu fungovať samostatne, majú nezávislý (decentralizovaný) prístup k energetickým zdrojom, prevádzkovať sieť preto možno aj bez centrálneho napájania. Otázne je len, na ako dlho.

Na Slovensku v nedávnej minulosti prebehla špeciálna operácia, pri ktorej chirurgom na sále asistovali odborníci zo zahraničia, ktorí sledovali priebeh operácie práve cez kamery umiestnené nad operačným stolom. Viete si spomenúť aj na niektoré ďalšie zaujímavosti s využitím IP kamier?
Mnohé naše kamery využívajú softvér, ktorý je možné ľubovolne nakonfigurovať. Na koncertoch a štadiónoch počítajú účastníkov, v obchodoch a nákupných centrách vytvárajú tepelné mapy pre zisťovanie koncentrácie ľudí a možnosti evakuácie. Jeden futbalový štadión v Bratislave takisto používa inteligentný kamerový systém, ktorý pred časom pomohol odhaliť zahaleného výtržníka, ktorý na zápase hodil dymovnicu a následne sa presúval v dave stoviek ľudí na iné miesto, kde zmenil svoje prestrojenie.

12 debata chyba