Žijeme v šťastnom vesmíre, ktorý vie pokaziť urýchľovač

V zúfalej snahe vysvetliť, prečo má urýchľovač toľko smoly a nedarí sa ho spustiť na plný výkon, uznávaní fyzici prišli so zvláštnou (no serióznou) hypotézou. Vesmír sa údajne tak mocne bráni objaveniu svojich tajomstiev, že posiela z budúcnosti späť v čase vlnenia, ktoré nedovoľujú urýchľovaču fungovať.

29.10.2009 09:34
planéty, vesmír Foto:
Planéty - ilustračné foto.
debata (26)

Vedecký žurnalista John Gribbin v denníku Guardian napísal, že neschopnosť urýchľovača fungovať podporuje teóriu o existencii viacerých vesmírov. Podľa tejto teórie môže jestvovať až nekonečne veľa vesmírov. Niektoré sa podobajú tomu nášmu, iné sú úplne odlišné. Fyzik Hugh Everett už pred polstoročím dokázal, že táto idea „mnohých svetov“ je úplne zlučiteľná s tým, čo vieme o svete a je prirodzenou súčasťou zákonov kvantovej fyziky.

Keď sa táto myšlienka rozvinie, vychádza z nej, že existuje viacero vesmírov, v ktorých sa pripravuje experiment podobný tomu v CERN-e. S takýmito experimentmi je však problém. Niektorí vedci špekulujú, že urýchľovač by mohol zničiť náš svet. Stalo by sa tak, ak by priestor, ktorý nás obklopuje, bol v stave tzv. falošného vákua.

Vysvetliť sa to dá na veľkej vodnej nádrži vysoko v horách. Všetko je v poriadku, kým sa hrádza nepretrhne a voda prakticky v okamihu nezmizne v údolí. Takisto ak je vesmír v stave falošného vákua, urýchľovač z CERN-u by mohol urobiť dieru v štruktúre priestoru a cez túto dieru by sa vesmír „vylial“ z falošného vákua do nižšej úrovne.

Nikdy by sme si nevšimli, že sa to stalo. Vesmír by zmizol v sekunde. Možno sa už podobná situácia udiala v iných vesmíroch, kde sa experiment s urýchľovačom „vydaril“. Jediné vesmíry, ktoré prežili, sú tie, kde séria divných porúch neumožnila urýchľovaču fungovať. A preto sme stále tu a celí popletení z toho, prečo sa prístroj stále kazí. Iné vesmíry také šťastie nemali.

26 debata chyba