Ako sa pozerá zoči voči virtuálnemu svetu

Pozerať sa do očí šéfovi, ktorý sedí na opačnej strane zemegule, nie je nič výnimočné. Stačí sprevádzkovať Skype a jednoduchá videokonferencia je na svete. Vo svete stredných a veľkých firiem je však takáto forma komunikácie nepredstaviteľná. Nie kvôli tomu, že by chýbala interaktivita, ale najmä kvôli skutočnosti, že komunikácia nie je dostatočne zabezpečená, videu chýba plné HD rozlíšenie a zhovárať sa s niekým len cez malú obrazovku displeja na notebooku pôsobí neprofesionálne a vytráca sa osobnejší rozmer takéhoto kontaktu.

04.12.2010 07:00
TelePresence, telekonferencia,... Foto:
Pri používaní profesionálneho telekonferenčného riešenia je potrebné mať po ruke rýchly internet.
debata

Len prednedávnom sme v krátkom článku priniesli reportáž, v ktorej sme informovali o tom, ako môže prebiehať videokonferencia na tej najvyššej úrovni, za ktorú sa nebude musieť hanbiť žiadna firma a jednotlivec. Priamy osobný kontakt nahrádza jedna či viacero veľkorozmerných obrazoviek, ktoré sú umiestnené vedľa seba a navzájom prepojené. Účastníkov na opačnej strane, v životnej veľkosti, priamo vťahujú do deja aktuálneho rokovania.

Foto: Soitron
Cisco TelePresence, telekonferencia, videokonferencia

Princíp interaktivity zostáva zachovaný aj keď sú do prebiehajúcej konferencie zapojené viac než len dve strany. Na obrazovke sa objavuje presne tá osoba, alebo osoby, ktoré majú chuť reagovať. Bez toho, aby museli žiadať o slovo.

Profesionálne telekonferenčné sys­témy Skype nahradiť nedokáže
Len pre zopakovanie pripomenieme to najdôležitejšie. Prínos telekonerenčných systémov, ktoré nestoja ani sto a ani tisíc eur, je v spájaní, bežne nespojiteľného. To znamená, že za jedným okrúhlym stolom môžu v priebehu pár minút vedľa seba sedieť osoby z rôznych krajín či dokonca svetadielov. Telekonferenčné riešenia, napríklad ako to s názvom TelePresence od Cisca, šetria predovšetkým čas a cestovné náklady. Je pravdou, že zamestnanci sa nemôžu uliať z práce a stráviť inak bežné pracovné hodiny cestovaním. Na druhej strane, nie každého baví vstávať o štvrtej ráno a ešte za tmy sadať za volant, aby bol na rokovaní v inom meste včas. Vďaka videokonferenciám si vraj dokážu zamestnanci zorganizovať svoj čas oveľa efektívnejšie.

Foto: Soitron
Cisco TelePresence, telekonferencia, videokonferencia

Neverbálna komunikácia hrá prím
Ako sme už spomínali výhodou takzvaného systému „face-to-face“, čiže tvárou v tvár, s osobami zobrazenými v životnej veľkosti je paradoxne využitie neverbálnej komunikácie. Účastníci môžu sledovať mimiku tváre či pohyby tela svojich kolegov a napríklad tak odhadnúť či sú stotožnení s tým čo hovoria a ako to hovoria. Navyše osoby, ktoré sa stretnú cez videohovor, si k sebe vytvoria osobnejší vzťah.

Foto: Soitron
Cisco TelePresence, telekonferencia, videokonferencia

Na telekonferencii v Bukurešti nám zamestnanci spoločnosti Soitron a Datanet do detailu priblížili, čo sa za systémom TelePresence v skutočnosti skrýva. V zhmotnenej predstave je to deväť paliet hardvéru o hmot­nosti 1,5 tony. Napriek tomu, že voľba miestnosti, v ktorej bude systém inštalovaný, je plne v kompetenciách jeho budúceho vlastníka, je dôležité dodržať potrebné štandardy.

Ideálna miestnosť pre TelePresence nemá okná
Miestnosť musí mať predpísané rozmery, v rozpätí od 5,8 × 4,6 metra a 9,45 × 7,3 metra. V prípade, že je jej rozloha väčšia, je potrebné na oddelenie miestnosti použiť akustickú stenu. Výška stropu musí byť minimálne 2,44 a maximálne 3 metre. Nižší strop by obmedzoval bezpečnostný systém, chrániaci techniku pred požiarom, naopak vyšší by nepriaznivo menil akustiku miestnosti. Zaujímavosťou je, že predpisy odporúčajú výber miestnosti bez okien. Dôvod je prostý. Zmena svetelných vlastností a problémy so zatemnením by mohli spôsobiť nesprávne podanie farieb. Ak v miestnosti okná už sú, je vhodné, aby nezaberali viac než 20 percent plochy steny. V inakšom prípade sú už potrebné stavebné úpravy. Keďže v miestnosti budú inštalované plazmové obrazovky, o ktorých je známe, že niekedy dokážu vykúriť celú miestnosť, je dôležitá aj klimatizácia.

Foto: Soitron
Cisco TelePresence, telekonferencia, videokonferencia

Špeciálne požiadavky sa kladú aj na akustiku v miestnosti. Steny by mali mať hladký povrch, v ideálnom prípade by mal byť ako krycí materiál použitý sadrokartón. Tehlové steny výrobca neodporúča, kvôli možným zmenám v akustike. Podlaha musí byť zakrytá kobercom, bežné linoleum či parkety spôsobujú neželanú rezonanciu.

Dôležitá je aj farba stien či zdroj svetla
V miestnosti je potrebné zabezpečiť svetelný zdroj s dostatočnou intenzitou a v ideálnom prípade ho umiestniť priamo nad pracovný stôl. Intenzita osvetlenia by mala dosahovať aspoň 250, maximálne však 300 luxov. Ako sme sa dodatočne dozvedeli, steny musia mať tiež vhodne zvolenú farbu, aby pri odraze nemenila vernosť farebného podania.

V konečnom dôsledku je dôležitá aj konektivita. Rýchlosť pripojenia by mala dosahovať aspoň 15 Mbit/s v oboch smeroch, pri použití len jedného displeja si prevádzkovateľ vystačí aj so šiestimi megabitmi.

V budúcnosti sa vo virtuálnom svete možno stretneme zoči voči v 3D
A kam sa môže takáto videokonferencia uberať v nasledujúcich rokoch? Podľa Martina Lohnerta zo spoločnosti Soitron, môže byť ďalšou fázou holografické zobrazenie osôb, zapojených do videokonerencie. Na pódiu tak budú môcť naživo vystupovať viacerí prednášajúci, pričom každý z nich sa bude nachádzať na inom mieste. Kým sa ale podobná vízia stane realitou, uplynie ešte niekoľko dlhých rokov.

debata chyba