Riešenia v cloude pomôžu exekútorom aj bankám

Na rýchle a flexibilné preverenie budúcich dlžníkov banky využívajú automatizované systémy prepojené vrámci Cloud computingu. Nahliadať do systému môžu aj exekútori. Overenie informácií o dlžníkoch sa môže skrátiť z niekoľkých dní na niekoľko hodín.

10.09.2011 10:00
Cloud Computing, oblak, notebook, počítač, PC,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Cloud computing je v poslednej dobe často skloňovaným slovným spojením. Pod čarovným slovíčkom cloud možno hľadať množstvo interpretácií, ktoré sú často zavádzajúce. Len pre upresnenie, cloud computing je metóda poskytovania IT služieb prostredníctvom internetu. Spoľahlivosť, dostupnosť, spôsob poskytovania a platba sú porovnateľné napríklad s dodávkami elektrickej energie. Zákazník zaplatí len za to, čo práve používa. Pre bežného používateľa znamená cloud computing napríklad možnosť ukladať dáta mimo počítač, čím jednak ušetrí miesto na disku a navyše k nim môže pristupovať kedykoľvek a odkiaľkoľvek.

„Existuje niekoľko typov cloudových služieb. Ak používate bezplatný e-mail, napríklad Hotmail, tiež vlastne využívate výhody cloud computingu, kedže vaša pošta nie je uložená na harddisku, ale na vzdialenom úložisku,“ upresňuje riaditeľ slovenského Microsoftu, Peter Čerešník. V širšom kontexte má cloud hlavné prínosy v dvoch rovinách, v ekonomickej a v rovine kvality a dostupnosti služby.

Kým znižovanie obstarávacích nákladov a ich premena na prevádzkové náklady je často hlavným prínosom, firmy môžu oceniť najmä premenu fixných nákladov na variabilné. Flexibilne tak dokážu riadiť rozsah využívaných služieb. V rovine kvality a dostupnosti firmy čerpajú výhody, za ktoré ručí prevádzkovateľ. Na neho padá ťarcha zabezpečenia infraštruktúry do tej miery, aby mohol ponúkať služby v nepretržitom rozsahu v požadovanej kvalite. „Limitujúcim faktorom pre dodávateľov platforiem cloud computingu je v súčasnosti legislatíva krajín Európskej únie, resp. legislatíva Únie ako celku. Dnes by bolo napríklad problematické premiestniť dátový systém banky z jednej európskej krajiny do druhej, pretože by vznikla otázka, ktorý právny poriadok sa vzťahuje na prístup regulačného orgánu k dátam. Preto bude nutné skôr či neskôr upraviť legislatívu tak, aby poskytovanie cloudu bolo zákonné,“ myslí si Čerešník.

Prečo sa o cloude hovorí tak málo? Mnohé riešenia a služby, ktoré majú charakter cloud riešení a využívame ich aj na Slovensku, nie sú vždy pomenované tým správnym slovom. Aj cloud prešiel vývojom, na ktorý však ako spotrebitelia reagujeme len veľmi opatrne a pomaly. Podľa Róberta Šimeka z Datalanu sú problémy s prijatím cloudu na oboch stranách, tak u zákazníkov ako aj poskytovateľov. „Historická skúsenosť hovorí o nepripravenosti oboch strán. Poskytovatelia zápasili najmä s nízkou flexibilitou poskytovaných služieb a zákazníci mali často krát nereálne očakávania a požiadavky, najmä čo sa týka kvality poskytovaných služieb. Tieto očakávania ďaleko presahovali reálne potreby.“

Jedným z ukážkových príkladov toho, ako môže cloud fungovať v prostredí finančných inštitúcií ako aj tretích strán, ktoré k nemu pristupujú, je projekt Bank-EX, vytvorený a spravovaný Datalanom. Jeho úlohou je prepojiť exekútorské úrady s bankovým sektorom a zabezpečiť preverenie finančných prostriedkov v bankách. „Exekútori alebo banky môžu pristupovať k dátam prostredníctvom internetového prehliadača alebo prostredníctvom vlastného systému, ktorý je prepojený s cloudovým riešením,“ upresňuje Šimek. Samotný projekt je aktuálne v pilotnej prevádzke, počas ktorej je zdarma k dispozícii bankám aj exekútorom.

debata chyba