Koľko váži kilogram? Stále viac

Základnú jednotku hmotnosti čaká špeciálna diéta. Kovový valec uložený v Paríži je čoraz ťažší. Práve od neho sa pritom odvodzuje, koľko čo váži. Podľa vedcov z univerzity v britskom Newcastli by kombinácia ozónu a ultrafialového žiarenia mohla vrátiť Medzinárodný prototyp kilogramu na hmotnosť, ktorú mal pri zavedení v devätnástom storočí.

10.01.2013 14:00
kilogram, valec, pravítko Foto:
Počítačom vygenerovaná snímka kovového valca s hmotnosťou jeden kilogram, ktorého originál je uschovaný v Paríži.
debata (5)

„Podľa definície Medzinárodný prototyp kilogramu váži kilogram,“ tvrdí Peter Cumpson z Newcastleskej univerzity, ktorý vymyslel možnú metódu očisty. „Vlastne je jedno, koľko váži, ak sa všetci budeme riadiť podľa rovnakého štandardu. Problém však je, že vznikajú drobné odlišnosti,“ citoval ho portál Science Daily.

Kilogram je poslednou zo základných jednotiek, ktorá je stále definovaná prototypom. Meter, ktorého vzorom kedysi bola kovová tyč, dnešná fyzika napríklad už definuje pomocou rýchlosti svetla. Na definíciu sekundy, ktorá sa kedysi odvodzovala od dĺžky dňa a ešte neskôr od rotácie Zeme okolo Slnka, sa dnes používajú atómy cézia.

Medzinárodný prototyp kilogramu je valec zo zliatiny platiny a irídia. Na tomto vzore sa štáty dohodli v roku 1875 a prototyp je bezpečne uložený v Medzinárodnom úrade pre miery a váhy vo Francúzsku. Napriek tomu sa však jeho hmotnosť stále mení. Vedci z Newcastlu tvrdia, že poznajú príčinu.

„Prvým šokom bolo, že sme našli množstvo ortuti,“ vysvetľuje Cumpson výsledky pokusov, ktoré robili na rovnakej zliatine. Pokusné vzorky držali v rovnakých podmienkach ako oficiálne vzory. „Tieto veci sa uskladňujú v laboratóriách, kde treba presne merať teplotu, vlhkosť a tlak vzduchu. Výsledkom je, že sú uskladňované v blízkosti napríklad ortuťových teplomerov. Druhou príčinou zmeny hmotnosti je ustavičná postupná kontaminácia uhľovodíkmi,“ citoval ho britský denník The Times.

Cumpson a jeho tím veria, že „diéta“ pomocou ozónu a ultrafialového žiarenia odstráni len znečistenie a prototyp bude zase ako nový. Doteraz sa vzory čistili ručne.

Keďže hmotnosť valca z Paríža je vždy a za každých okolností jeden kilogram, v praxi to znamená, že predmety, ktorých hmotnosť sa nemení, postupom času vážia o niekoľko mikrogramov menej a menej.

Väčším problémom kovového prototypu ako základu jednotky je to, že je prakticky nemožné získať identickú mieru inde na svete. V devätnástom storočí okrem Medzinárodného prototypu kilogramu vyrobili niekoľko desiatok kópií, ktoré rozoslali do celého sveta. Z tých sa potom vyrábali ďalšie kópie. Ich hmotnosť sa však od vzoru rôzne líši. Kópie, ktoré sa najčastejšie používajú na odvodzovanie hmotnosti, navyše majú opačný problém ako originál. Častou manipuláciou sa z nich odierajú mikroskopické čiastočky a ich hmotnosť v porovnaní s originálom klesá.

5 debata chyba