Google a NASA sa podelia o kvantový počítač

Americká vesmírna agentúra NASA získala kvantový počítač za 15 miliónov dolárov. Fungovať by mal od tohtoročnej jesene. Zariadenie, o ktoré sa budú deliť NASA, Google a univerzitní vedci, ponúkne až 3 600-krát vyššiu rýchlosť výpočtov ako bežné počítače.

20.05.2013 10:16
kvantovy pocitac, technologie Foto:
Kvantové počítače stavajú na výhode, že v jednom momente môžu robiť viacero rozličných operácií.
debata (3)

Procesor počítača D-Wave Two má na rozdiel od bežných strojov využívať takzvaný tunelový jav, ktorý umožní vyriešiť niektoré typy matematických úloh v zlomkoch sekundy. Procesor v podstate dokáže naraz preveriť všetky možné riešenia a následne vybrať to najlepšie. Na porovnanie: operáciu, ktorú bežný počítač vyhotoví za 30 minút, dokáže spomínaný stroj dokončiť za menej ako pol sekundy, píše spravodajský server BBC.

Príkladom využitia je kombinatorická matematika. Obchodný zástupca, ktorý potrebuje navštíviť niekoľko miest počas jedného dňa, chce poznať najkratšiu cestu. Procesor D-Wave Two dokáže porovnať všetky možnosti naraz, bez toho, aby pristupoval k hodnoteniu každého riešenia zvlášť.

Zariadenie kúpila spoločnosť Google. Priestory na jeho umiestnenie ponúkla NASA, konkrétne areál v Amesovom výskumnom stredisku v Kalifornii. Google chce počítač využiť na to, aby zistil, ako by sa mohli kvantové počítače využiť na učenie strojov a umelej inteligencie, okrem iného aj rozoznanie hlasu. NASA bude prístroj používať na plánovanie a riešenie problémov. Podiel na prístupe k počítačovej kapacite získajú aj vedci z univerzít.

Kanadská spoločnosť D-Wave Systems, ktorá počítač vyrába, v uplynulých rokoch vzbudila medzi odborníkmi na kvantové počítače nedôveru. Niektorí totiž tvrdili, že ich stroj kvantové javy vôbec nevyužíva.

Kvantové počítače pre operácie s dátami využívajú fenomény známe z kvantovej mechaniky, napríklad superpozície alebo kvantové previazanie častíc. D-Wave Systems na rozdiel od iných kvantových počítačov využíva možnosť vytriediť zo všetkých možných riešení práve to najlepšie matematické riešenie. Dá sa to urobiť pomocou fyzikálneho efektu, takzvaného kvantového tunelovania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba