Intel predstavil technológie ako zo sci-fi filmu

Intel predstavil najpokrokovejšie technológie budúcnosti. Svetlá na autách by mohli zachraňovať životy a nakupovanie by mohlo byť ešte viac osobné.

26.06.2013 20:35
welcome to the future, vitajte v budúcnosti Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Spoločnosť Intel je známa tým, že sa priamo či nepriamo zapája do rôznych výskumných projektov, ktoré na prvý pohľad pripomínajú najúžasnejšie scény zo sci-fi filmov. Napokon nie všetky technológie, ktoré v spolupráci s poprednými výskumníkmi aj vyvinie, sa dostanú na trh. Väčšina z nich slúži len ako návod či prezentovanie súčasných možností a technologického pokroku. Tento rok sa firma pokúsila opäť raz zažiariť a prekvapiť. Na podujatí Research@Intel predstavila niekoľko projektov a technológií, ktoré by mohli obohatiť život v mestách, domácnostiach a kanceláriách.

Nakupovanie bude osobnejšie. Zasiahne aj do súkromia
Predstavený projekt Be Meaningful využíva technológiu Shelf Edge Technology, ktorá dokáže detegovať prítomnosť osoby v obchode a vytvoriť pre ňu zmysluplnú a personalizovanú nákupnú ponuku. Technológia pracuje so získanými informáciami o človeku, ktoré analyzuje a vytvorí tak určitý typ osobnostného profilu, ktorý bude možné použiť v rôznych situáciách, od nákupu až po výber vhodného menu v reštaurácii. „Technológia môže informovať majiteľa obchodu o potrebe špeciálneho filtra do auta po tom, ako vodič vstúpi do predajne s náhradnými dielmi. Ak má človek alergiu na orechy, technológia ho dokáže varovať pred nebezpečnými produktami, v reštaurácii mu zas odporučí najlepšiu voľbu vína k vybranému jedlu,“ uvádza Intel. Bližšie informácie o tom, s akými zdrojmi dát a v akom rozsahu technológia pracuje, firma nezverejnila.

Fotky budú v sebe skrývať skutočné zážitky
Obrázky, ktoré majú hodnotu miliónov slov. Fotografie by mohli v budúcnosti v sebe skrývať omnoho viac informácií ako je tomu dnes. Ich súčasťou by mohol byť konkrétny príbeh, ktorý by bol uložený v metadátach. Snímky by tak okrem statického obrazu obsahovali aj zvuk, ktorý má pripomínať konkrétny moment, a ďalšie možnosti zobrazenia, napríklad z iného uhla alebo priblíženie k detailom. Takto by vraj bolo možné uchovávať momentky v oveľa atraktívnejšej a realistickejšej for­me.

Technológie upozornia vodiča na možné zlyhanie
Intel v súčasnosti pracuje aj na projekte, v ktorom hľadá spôsoby, ako znížiť riziko nepozornosti pri riadení motorového vozidla. Vďaka rozvíjajúcim technológiám a metódam by už čoskoro malo byť možné upozorniť vodiča na nevhodný spôsob jazdy či neprispôsobenie sa okolnostiam na vozovke, ktoré by mohli v konečnom dôsledku spôsobiť nehodu. Už v súčasnosti je možné sledovať kam sa vodič počas jazdy pozerá, merať jeho mozgovú aktivitu či úroveň okysličenia organizmu a hľadať tak objektívne súvislosti, ktoré majú vplyv na bezpečnú jazdu.

Vozidlá budú medzi sebou komunikovať. Zabránia tak nehodám
Intel vo svojom výskume, ktorý realizuje s neurovedcami a poprednými svetovými univerzitami, hovorí aj o tom, že obvykle stačí aj malé varovanie na to, aby bolo možné predísť mnohým závažným dopravným nehodám. Podľa spoločnosti je dôležité, aby mohli motorové vozidlá medzi sebou navzájom komunikovať a poskytovať priebežné informácie a varovania vodičom, ktorí často nedokážu predvídať chovanie iných vodičov. V súčasnosti firma skúma možnosti prenosu dát na krátke vzdialenosti zabudovaním senzorov do svetlometov. Nová technológia používa priamu muduláciu LED svetiel na kódovanie dát vo viditeľnom spektre, pri zachovaní konštantného okolitého osvetlenia.

Senzory skontrolujú kvalitu ovzdušia a nájdu alergény
Vo svete, kde prakticky žiadna informácia o osobe už nie je tajomstvom, sa firmy snažia stavať svoje riešenia na základe údajov, ktoré ľudia dobrovoľne sprístupňujú a zdieľajú na sociálnych sieťach a komunitných weboch. Intel v tejto súvislosti hovorí o dátovej spoločnosti, ktorá posúva hranice toho, čo môžu firmy urobiť s množstvom dostupných dát. „Vývojári hľadajú cestu ako umožniť ľuďom lepšie a efektívnejšie zachytiť a spracovávať digitálne informácie.“ V projekte s názvom Vibrant Data Communities spoločnosť používa algoritmus rozpoznania kontextu, vďaka čomu dokáže identifikovať a použiť najčastejšie využívané informácie pre jednotlivca. Ako príklad uvádza senzory, ktoré kontrolujú kvalitu ovzdušia v blízkosti osoby na prítomnosť alergénov počas peľovej sezóny.

Senzory v budúcnosti nebudú len jednoúčelovým zariadením, ale prispôsobovať sa budú potrebám ľudí. Už v súčasnosti vedci pracujú na ľahko použiteľnom nástroji pre automatizovanie kontextových podnetov pomocou existujúcich senzorov, tak aby sa dokázali prispôsobiť unikátnym potrebám ľudí. Intel v tejto súvislosti, a predovšetkým s ohľadom na súčasné možnosti, spomína webkameru a zvukový systém, ktoré dokážu pracovať ako domáci zabezpečovací systém ale aj ako monitorovacie zariadenie pre malé deti.

2 debata chyba