Briti prispejú k pátraniu po mimozemšťanoch

Hľadať signály od technologicky vyspelej mimozemskej civilizácie chce po USA aj Veľká Británia.

09.07.2013 09:50
teleskop, eMerlin, mimozemšťania, Británia Foto:
Sústava teleskopov eMerlin, ktoré sa majú využiť na pátranie po signáloch od mimozemských civilizácií.
debata (2)

Využije na to sieť teleskopov schopných zachytiť mimozemský signál, napríklad rozhlasové vysielanie. Ťažko vopred povedať, či tento projekt prinesie nejaké výsledky, v každom prípade rozhlasové vysielanie zo začiatku 50. rokov minulého storočia sa dostalo už do vzdialenosti viac ako 50 svetelných rokov. Takže teoreticky môžu mimozemšťania naše vysielanie počúvať.

Briti chcú do projektu zapojiť sedem teleskopov, ktoré budú nazbierané dáta posielať na analýzu do Jodrell Bank Observatory v meste Cheshire. Británia sa tak po USA stane druhou krajinou, ktorá bude systematicky vyhľadávať signály, ktoré by mohli mať pôvod v mimozemskej civilizácii. V USA na to majú viacero projektov spojených do programu Seti. Za desiatky rokov však nijaké mimozemské vysielanie nezachytili.

Plány na vytvorenie nového projektu predstavil na stretnutí britskej Kráľovskej astronomickej spoločnosti Tim O'Brien, zástupca riaditeľa Jordell Bank Observatory, a informoval o tom denník Guardian. „Dokážeme zbierať rádiové vlny zo širokého rádiového spektra. To nám umožňuje vyskúšať možnosť pátrania po signáloch, ktoré by vytvorili mimozemské civilizácie,“ povedal O'Brien pre Guardian.

Na zachytenie takýchto dátových signálov je nutné mať veľmi citlivé prijímače schopné rozpoznať signál od okolitého šumu. Tento šum tvoria prirodzené signály z vesmíru, ale aj pozemské vysielanie. Teleskopy eMerlin však dokážu takýto šum vyfiltrovať. V súčasnosti sa používajú najmä na výskum exotických kozmických telies, ako sú pulzary, kvazary či umierajúce hviezdy. Najlacnejším riešením je nazbierané údaje vyfiltrovať a hľadať v nich mimozemský signál vytvorený vzdialenou civilizáciou.

Keby však na tento projekt bolo viac peňazí, mohli by byť teleskopy namierené presne na tú časť oblohy, kde s určitosťou vieme, že sa tam nachádzajú planéty obiehajúce okolo svojej hviezdy v tzv. obývateľnej zóne. Obývateľná zóna označuje priestor, v ktorom by na planéte mohla byť voda v kvapalnom stave, a teda tam nie je ani príliš horúco, ani príliš zima.

„Opýtajte sa astronómov, či podľa nich existujú mimozemšťania a väčšina by povedala áno,“ hovorí O'Brien. „Nevieme, akú formu by mal tento život, či by s nami chceli komunikovať.“ Ak by astronómovia aj našli signál inteligentného života, komunikácia s mimozemšťanmi by bola komplikovaná. Jazykovou bariérou by sa to len začalo. „Ak trvá tisíc rokov, kým by sa k nim dostal náš odkaz, tak nikdy nebudeme (s nimi) viesť živú konverzáciu,“ dodal astronóm.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba