Projekt Hyperloop má ľudí prepravovať nadzvukovou rýchlosťou

Šéf firmy Tesla Motors chce predstaviť revolučný systém na prepravu ľudí. Pasažierov by medzi dvoma mestami dokázal prepraviť rýchlosťou niekoľko stoviek až tisíc kilometrov za hodinu.

16.07.2013 12:00
potrubie, potrubná pošta, pneumatická doprava Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Zatiaľ čo jedni považujú Elona Muska za vizionára súčasnej doby, iní o ňom hovoria ako o človeku s utopistickými myšlienkami. Šéf spoločnosti Tesla Motors je horlivým zástancom elektromobility a v Spojených štátoch je synonymom úspechu a silnej vôle, ktorá nekončí len pri prázdnych slovách. Napokon vďaka nemu sa Tesla Motors pozviechala a z červených čísel sa raketovým tempom dopracovala k zisku, pričom v 9-ročnom predstihu splatila aj štátnu pôžičku vo výške 465 miliónov dolárov.

Ambiciózny miliardár, ktorý veci dotiahne do konca
Musk je takisto zakladateľom platobného systému PayPal a stojí na čele firmy SpaceX, ktorá vyvinula raketu Falcon 9 a nákladnú loď Dragon, ktorá je prvým súkromným vesmírnym plavidlom slúžiacim na zásobovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). SpaceX v súčasnosti vyvíja aj verziu, ktorá by mohla vynášať na obežnú dráhu okolo Zeme ľudskú posádku, čo zatiaľ obstarávajú ruské Sojuzy. Ambície Muska však nekončia len vo vesmíre. V brandži má povesť človeka, ktorý veci doťahuje do úspešného konca.

Revolučný projekt na prepravu ľudí ako zo sci-fi filmu
V kuloároch sa už niekoľko mesiacov šepká o revolučnom projekte, ktorý Musk hodlá predstaviť v prvej polovici augusta. Takzvaný Hyperloop (alebo Hyperslučka) má byť novým tranzitným systémom pre prepravu ľudí po zemi, ktorý má fungovať na podobnom princípe ako potrubná pošta. Hyperslučka má byť dvakrát rýchlejšia než preprava lietadlom a lacnejšia než jednosmerný lístok superrýchlym vlakom. Na novinku upozornil server Bloomberg.

Súčasťou systému Hyperloop by bola rozsiahla tunelová infraštruktúra, ktorá by slúžila na prepravu kapsúl veľkosti osobného vozidla pre šesť pasažierov. Vo vnútri uzatvoreného tunelu by kapsuly mohli cestovať na princípe magnetickej levitácie s minimálnym trením a pneumatickej dopravy, vďaka čomu by na dlhých trasách dosahovali extrémnu rýchlosť, na úrovni niekoľkotisíc kilometrov za hodinu. Cestujúcich na trase San Francisco – Los Angeles by bolo napríklad možné prepraviť už za 30 minút, pri teoretickej rýchlosti 1100 kilometrov za hodinu. Konkrétne detaily projektu Hyperloop zatiaľ nie sú známe. Elon Musk by mal svoje predstavy priblížiť verejnosti už 12 augusta.

Hyperloop nie je vo svete jediný
Na podobnom projekte ako Hyperloop s názvom Evacuated Tube Transport už niekoľko rokov pracuje aj iná americká spoločnosť ET3. Jej hlavnou myšlienkou je takisto preprava ľudí medzi rôznymi mestami na celom území Spojených štátov. Do konca roka 2013 firma plánuje uskutočniť prvý test prototypu.

2 debata chyba