Hyperloop má voziť ľudí rýchlosťou zvuku

Kto si spomenie na systém potrubnej pošty, ktorý sa niekedy používal v rámci veľkých administratívnych budov, bude mať asi najlepšiu predstavu o tom, ako by mal vyzerať futuristický dopravný systém Hyperloop.

14.08.2013 10:24
hyperloop, vozidlo Foto:
Náčrt podoby kapsule pre pasažierov dopravného systému Hyperloop.
debata (2)

Ľudia by nastúpili do kapsúl, ktoré by s pomocou magnetov a prúdenia vzduchu postupne zrýchlili až blízko k rýchlosti zvuku. Cesta medzi Los Angeles a San Franciscom dlhá 610 kilometrov by teda trvala asi 30 minút.

Takýto koncept hromadnej dopravy predstavil americký podnikateľ a investor Elon Musk. Dodal však, že on Hyperloop stavať nebude. Chce len inšpirovať iných. Podľa jeho slov sa teraz musí venovať ďalším dvom svojim firmám SpaceX a Tesla Motors. Prvá vozí náklad na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, druhá vyrába elektrické autá.

Musk zverejnil správu, podľa ktorej by celý dopravný systém bol poháňaný solárnou energiou a bol by rýchlejší, bezpečnejší a menej nákladný ako súčasné dopravné systémy. Zároveň uviedol, že takéto dopravné potrubia by sa oplatili stavať medzi veľkými mestami vzdialenými nanajvýš 1 600 kilometrov. Na väčšie vzdialenosti by podľa neho bolo výhodnejšie použiť nadzvukovú leteckú dopravu.

„Keďže nevieme zostrojiť skutočnú teleportáciu, tak jedinou možnosťou superrýchleho cestovania je vybudovať nadzemné alebo podzemné potrubie vybavené špeciálnym prostredím,“ napísal Musk. Počas telekonferencie dodal, že výstavba takého potrubia by stála asi 6 miliárd dolárov a jeden lístok by sa predával zhruba za 20 dolárov.

Nespresnil už, ako k týmto číslam dospel. V súčasnosti sa v Kalifornii buduje vysokorýchlostná železničná trať, na ktorú je vyčlenených takmer 70 miliárd dolárov. Musk však pracuje s víziou, podľa ktorej by stačilo postaviť pylóny odolné proti zemetraseniu popri existujúcej diaľnici a na ne osadiť dané špeciálne potrubie. Tým by sa podľa neho dalo vyhnúť nákladnému a komplikovanému výkupu pozemkov pre novú trať.

„Po lietadlách, autách, vlakoch a lodiach by išlo o piatu skutočne novú formu dopravy,“ uviedol Musk. Koncept Hyperloop (hyperslučka) je postavený na tom, že jednotlivé kapsule pre bližšie nešpecifikovaný počet pasažierov by mohli odchádzať v 30-sekundových intervaloch. Zároveň by boli dosť veľké na to, aby sa nimi dalo odviezť aj osobné auto. Pohon na solárnu energiu samozrejme súvisí s tým, že Musk je veľký investor do výstavby slnečných elektrární.

Kalifornský miliardár a vizionár, ktorý je aj súčasťou konzorcia Planetary Resources zameraného na ťažbu nerastných surovín z asteroidov, je presvedčený, že pre ľudí by išlo o atraktívnu formu dopravy. Bola by lacná a veľmi rýchla. Kapsule by na vzduchovom vankúši leteli potrubím rýchlosťou až 1 220 kilometrov za hodinu, teda takmer rýchlosťou zvuku. Keby sme teda tento takmer „sci-fi“ koncept ešte viac pritiahli za vlasy a vsadili ho do slovenských podmienok, tak cesta Hyperloopom z Košíc do Bratislavy by namiesto súčasných 5 hodín IC vlakom trvala len 20 minút.

Musk sa teda pre pracovnú zaneprázdnenosť Hyperloop stavať nechystá. Pripustil však, že by bolo pre neho zaujímavé postaviť aspoň zmenšený, ale funkčný prototyp, aby dokázal, že sa to dá. Potreboval by na to údajne asi štyri roky. „Možno by som mal urobiť prvý krok a postaviť aspoň zmenšenú funkčnú verziu,“ povedal.

Kto je Elon Musk

  • Syn juhoafrického otca a Američanky sa narodil 28. júna 1971 v Pretórii (JAR). V sedemnástich rokoch utiekol z domu, aby si v USA splnil svoje sny. Pre svoje podnikanie zvažoval tri oblasti, ktoré najviac ovplyvnia budúcnosť ľudstva: internet, zelenú energiu a vesmír. Všetky tri sny si v podstate splnil.
  • Začínal ako počítačový programátor. Ako dvanásťročný predal za 500 dolárov svoj prvý program – vesmírnu hru Blastar. V roku 1988 utiekol z JAR do Kanady, kde mal príbuzných. Ako dôvod uviedol, že nechcel nastúpiť na vojnu v armáde, ktorá utláča černochov.
  • ** V roku 1999 založil Musk firmu X.com,** ktorá vyvinula elektronický internetový platobný systém a práve z toho produktu sa Muskovi podarilo urobiť najrozšírenejší platobný systém na internete, ktorý v roku 2002 kúpila firma eBay za 1,5 miliardy dolárov.
  • Svoj ďalší sen si Musk začal plniť v roku 2002, keď založil firmu SpaceX s cieľom vyvinúť raketové nosiče pre lety do vesmíru; stal sa jej riaditeľom i šéfkonštruktérom. SpaceX v decembri 2010 ako prvá súkromná spoločnosť vlastnými silami dopravila vesmírny modul na obežnú dráhu a späť. NASA následne oznámila, že si raketu Falcon 9 a modul Dragon vybrala pre zásobovanie ISS a so spoločnosťou SpaceX uzavrela kontrakt v hodnote 1,6 miliardy dolárov na minimálne 12 letov.
  • V roku 2003 spoluzaložil Musk firmu Tesla Motors, v ktorej viedol skonštruovanie elektromobilu Tesla Roadster, ktorý zrýchli na stovku za 4 sekundy a má dojazd 400 kilometrov.
  • Musk je tiež spoluzakladateľom a šéfom firmy SolarCity, ktorá vyrába a prenajíma solárne panely. Predsedá Muskovej nadácii, ktorá podporuje vedecké vzdelávanie, detské lekárstvo a zelenú energiu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #technológie #futurizmus