Jadrová fúzia je o krok bližšie k realite

Na ceste k samostatnej jadrovej fúzii sa americkým vedcom podarilo dosiahnuť historický míľnik.

11.10.2013 13:00
komora, jadrová fúzia, jadro, reaktor,... Foto:
Pohľad do komory fúzneho reaktora, ktorý má potenciál vyrábať elektrickú energiu bez tvorby jadrového odpadu.
debata (7)

Prvýkrát z procesu jadrovej fúzie získali viac energie, ako do jej naštartovania vložili. Zvládnutím jadrovej fúzie – procesu zlučovania atómových jadier, ktorý prebieha na Slnku – možno zabezpečiť neobmedzený a lacný zdroj energie. Aby sa však fúzne elektrárne dali používať v praxi, musia produkovať viac energie, ako spotrebujú, čo sa zatiaľ ukazovalo ako veľmi ťažké.

Teraz sa výskumníkom v špecializovanom zariadení National Ignition Facility (NIF) údajne podaril prelom, ktorý by mohol zvýšiť nádej na pokrok k energii získavanej jadrovou fúziou. „Ak je to pravda a ďalšie experimenty to potvrdia, potom ide o obrovský úspech. Predstavte si, že obrie zariadenie za mnoho miliárd dolárov sa niekoľko rokov snaží práve o tento prelom, a teda preukázať, že termojadrová reakcia sa dá zapáliť laserom,“ povedal jadrový fyzik Jiří Ullschmied z Ústavu fyziky plazmy Akadémie vied ČR.

NIF využíva 192 lúčov najvýkonnejšieho laseru na svete na rozžeravenie a kompresiu malých kapsúl vodíkového paliva do stavu, keď nastáva fúzia. Počas experimentu, vykonaného koncom septembra, množstvo energie vydanej pri termojadrovej reakcii prekročilo množstvo spotrebovanej energie. Bolo to vraj prvýkrát, čo sa to niektorému z podobných zariadení na svete podarilo.

Na tento objav podľa Ullschmieda celosvetová veda čakala, pretože sa na naň viažu ďalšie americké a európske projekty. „Je to jeden z významných krokov. Je totiž potrebné, aby energetický zisk bol taký, aby pokryl všetky energetické nároky toho zariadenia. Smeruje to k tomu, aby termojadrové reaktory nahradili súčasné jadrové štiepne reaktory. Je to možnosť využitia reakcie, ktorá nevedie k hromadeniu jadrového popola,“ uviedol odborník.

Pol storočia sa vedci usilovne snažia dosiahnuť kontrolovanú jadrovú fúziu, ale doteraz márne. Teraz zavládla nádej, že sa pracovníkom v NIF podaril dôležitý prelom, ktorý výskum v tejto oblasti tak potrebuje. V roku 2009 predstavitelia NIF oznámili cieľ demonštrovať výrobu čistej energie pomocou jadrovej fúzie do 30. septembra 2012. Nečakané technické problémy však splnenie tohto zámeru zhatili – energetický výstup fúzie bol menší, ako pôvodne predpovedali matematické modely.

NIF je jedným z niekoľkých projektov na svete, ktoré sa zameriavajú na zvládnutie jadrovej fúzie. Patrí medzi ne aj reaktor ITER, ktorý sa buduje vo vedeckovýskumnom stredisku Cadarache na juhu Francúzska. ITER však bude na rozdiel od laserových lúčov NIF využívať silné magnetické polia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #technológie #jadrová fúzia