Amazon na rozvoz balíkov povolá lietajúcich robotov

Služba Prime Air od Amazonu pripomína odvážne sci-fi. Firma na rozvoz balíkov nasadila lietajúce roboty, ktoré balík do hmotnosti 2,3 kilogramu doručia svojmu adresátovi už do pol hodiny od objednávky. Stačí, ak sa od jedného z množstva distribučných stredísk nachádza v okruhu 16 kilometrov.

03.12.2013 07:00
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Foto:
Helikoptéra doručí zásielky do hmotnosti 2,3 kilogramu. Je ich väčšina.
debata (1)

Odvážny krok jedného z najväčších internetových obchodov je len konceptom, ktorý zatiaľ nebude nasadený celoplošne. K tomu, aby mohol Amazon Prime Air ponúkať aj plnohodnotnú alternatívu k doručeniu poštovým kuriérom mu chýba povolenie amerického Federálneho úradu pre letectvo. Netradičné bezpilotné helikoptéry s ôsmimi vrtuľami musí najprv schváliť, čo môže trvať mesiace ale aj roky. Amazon sa napriek tomu rozhodol helikoptéry vyskúšať a zistiť, s akými nástrahami sa bude musieť počas ich ďalšieho vývoja vysporiadať.

Helikoptéra zvládne doručiť zásielku do pol... Foto: Amazon
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Helikoptéra zvládne doručiť zásielku do pol hodiny od zadania objednávky.

Bezpilotné helikoptéry si poradia s drvivou väčšinou balíkov
Aj napriek avizovaným obmedzeniam v rozmeroch a hmotnosti doručovaného balíka tvoria nadrozmerné zásielky len 14 percent z celkového počtu. Amazon je preto údajne pripravený lietajúcich robotov nasadiť do ostrej prevádzky hneď po tom, čo získa úradné povolenia. Podľa šéfa Amazonu, Jeffa Bezosa by do piatich rokov mohlo zákazníkov obsluhovať niekoľko tisíc robotických doručovateľov.

Amazon vyskúšal doručovanie zásielok pomocou... Foto: Amazon
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Amazon vyskúšal doručovanie zásielok pomocou bezpilotných helikoptér.

Spoločnosť v súčasnosti disponuje hustou sieťou distribučných stredísk, predovšetkým v Spojených štátoch, čo je podľa Bezosa základným predpokladom k efektívnemu a rýchlemu doručovaniu balíkov pomocou helikoptér. Amazonu by sa tak otvorila nová distribučná cesta, ktorá v rámci logistiky nebude musieť počítať s dopravnými obmedzeniami na cestách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Prime Air #helikoptéry